Naast kleding zie je polyamide vaak in visnetten en touwen omdat het zo sterk is. Je komt het ook tegen in autobanden en outdoorkleding omdat het goed bestand is tegen verschillende temperaturen en vocht.
Wassen: Polyamide kan in de wasmachine, maar mag alleen met koud water worden gewassen. Was het polyamide op een gewoon koud programma met een wasmiddel zonder bleekmiddel. Als je geen wasmachine beschikbaar hebt, kan de stof met de hand worden gewassen in koud water. Drogen: Laat de stof aan de lucht drogen.
Polyamide (nylon) is een sterke synthetische vezel, dit materiaal is licht, kleurvast en behoudt zijn vorm. Dit materiaal wordt gemaakt uit organische grondstoffen zoals olie, aardgas en steenkool. Door de bewerking met chemicaliën wordt er een vezel van gemaakt.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
De stof zorgt ervoor dat transpiratievocht naar buiten toe getransporteerd wordt. Het is dus een misvatting dat Polyamide ondergoed zou zweten! Het neemt echter geen vocht of en voelt daardoor koeler aan. Polyamide draagt zacht en is licht en elastisch.
Polyamide is bijzonder duurzaam en daardoor duurder materiaal dan polyester. Het is iets gevoeliger voor warmte dan polyester. Je wast het dus op een lagere temperatuur. Stoffen met een toevoeging van polyamide zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee dan stoffen met polyester.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
Het is fijn om te weten dat polyamide vrij duurzaam is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen of bont. Maar voor de productie van polyamide worden niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen gebruikt.
Linnen. Katoen draag je het hele jaar door, maar linnen daarentegen is een écht zomerstofje. Van alle materialen is dit misschien wel het koelste stofje: linnen laat lucht door en neemt snel vocht op.
Polyamide of Nylon is door zijn hoge slijtvastheid in combinatie met goede glij- en roleigenschappen dé kunststof voor dynamische toepassingen in de werktuigbouw. Het harde materiaal heeft een sterk geluiddempend vermogen, is taai en stijf en heeft goede bewerkingsmogelijkheden.
Polyester & polyamide zijn een combinatie van diverse synthetische vezels. Synthetische vezels hebben een slijtvast karakter. De materialen zijn makkelijk te wassen, krimpen niet en zijn immuun voor zonlicht.
Bij toepassing van polyamide als plastic zie je vaak PA op een product staan. Polyamide is een hard en stijf plastic dat tegen een stootje kan. Het wordt dan ook in allerlei producten gebruikt, zoals babyflessen, tiewraps en brillen. Ook wordt polyamide gebruikt als filament bij 3D-printers.
Satijn is een glanzende stof die erg soepel valt. Kunstmatige kledingstoffen worden gemaakt van vezels die niet in de natuur voorkomen. Die kunstmatige vezels ondergaan dan vaak nog eens een chemisch proces, waarna ze tot stof kunnen geweven worden.
Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van. Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
De meeste technische jassen en broeken die als buitenlaag dienen zijn gemaakt van polyester of nylon (polyamide). Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester.
De productie van polyamide is een chemisch proces en heeft een duidelijke CO2-footprint. Polyamide is niet biologisch afbreekbaar. Polyamide is mechanisch te recyclen.
Wol en zijde zijn natuurlijke polyamiden. Daarnaast bestaan er talloze kunststoffen van polyamide, zoals nylon en aramide.
Voorbeelden van deze materialen zijn katoen of linnen. Daarnaast zijn items van travelstof ook prettig. Deze kledingstukken ademen namelijk erg goed, dus ontstaan er minder snel geurtjes. Travelstof is een zeer ademende stof; ideaal voor wanneer de temperaturen stijgen!
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Kies in de zomer vooral luchtige, natuurlijke stoffen
In de zomer heb je behoefte aan kleding die luchtig is, niet te strak zit en ervoor zorgt dat je lichaam niet in de eigen zweet baadt. Daarom kies je voor natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, bamboe en zijde. En mijd je dingen als acryl, nylon, denim en leer.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.