Het beste antwoord. Van nature zijn cavia's nachtdieren. Dit houdt in, dat ze over het algemeen 's nachts actief zouden zijn. Doordat cavia's nu al langere tijd als huisdier worden gehouden, is dit patroon niet altijd meer te herkennen.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Cavia's slapen erg veel, dag én nacht, ze maken meestal geluid als ze opgewonden zijn, dus als je met voedsel aankomt of ze horen een zakje kraken.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol. Ook kunnen ze maar beperkt springen en klimmen.
Cavia's moeten natuurlijk slapen, maar ze dromen ook! Als ze dromen, gaan hun ogen heel snel heen en weer. Dat kan je goed zien als ze hun ogen open of halfopen hebben maar ook als hun ogen dicht zijn, kan je dat zien; dan gaat de oogbol heel snel heen en weer.
Hebben cavia's 's nachts een lichtje nodig? Nee, ze hebben geen nachtlampje nodig. Als ze 's nachts een intens licht hebben, kan het hun lichaamsklok verwarren dat het nog steeds dag is, wat slecht kan zijn voor hun gezondheid.
Konijnen en cavia's in beweging
Van nature zijn konijnen en cavia's prooidieren, ze moeten daarom wendbaar zijn en erg hard kunnen rennen om vlug een schuilplek tegen roofdieren op te zoeken.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
De cavia houdt van gezelschap en is heel vriendelijk. Het liefst wil de cavia iedereen persoonlijk leren kennen. Onderling snuffelen ze aan elkaar om het geslacht te kennen maar ze snuffelen ook aan elkaars neusjes. Dit is eigenlijk een begroeting.
Of beter: tamme cavia's zijn even slim als hun grotere, wilde soortgenoten. Het zijn geliefde huisdieren in gezinnen met kleine kinderen: cavia's. Logisch. Cavia's bestaan uit niet veel meer dan een stevig worstvormig lichaam met pootjes, waar een klein kind weinig naars mee uit kan halen.
Een gezonde cavia eet goed en is levendig. Lusteloosheid, verminderde eetlust, diarree, verstopping, overmatig krabben en moeilijk bewegen zijn voorbeelden van symptomen die erop kunnen wijzen dat een cavia ziek is. Een tekort aan vitamine C kan optreden bij verkeerde voeding of voeding die te lang wordt bewaard.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen cavia's erg goed klimmen en hoog springen. Ze zijn misschien niet zo behendig als hamsters of ratten, maar toch zeer actief. Cavia's houden ervan om hellingen en trappen te beklimmen om hun omgeving te observeren van bovenaf.
Cavia's knipperen heel weinig en hebben weinig traanvocht.
Cavia's kun je zowel binnen als buiten houden. Al moet je ze in een buitenverblijf wel beschermen tegen wisselende weersomstandigheden en roofdieren.
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven: - Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt. - Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren. - Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Als een cavia knort, wil hij aangeven dat alles in orde is en er geen gevaar dreigt. De cavia voelt zich goed en wil aangeven dat andere cavia's rustig bij hem kunnen komen om eens te kijken hoe het daar is.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Wanneer je cavia niet meer bang is voor je hand met de snack erop, kun je proberen er een stapje bovenop te doen. Als hij geïnteresseerd naar je hand toekomt, kun je proberen langzaam met 1 of 2 vingers je cavia te aaien. Als hij hier positief op reageert kun je proberen steeds langer en vaker te aaien.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden.
In het wild bewegen cavia's dus iedere dag en lopen ze grote afstanden. Daarom is beweging dan ook zo belangrijk voor jouw cavia en daarom moet hij iedere dag kunnen los lopen in de kamer of ren.