Tijdens de ingreep ligt u op onze comfortabel operatiebed. U zal geen pijn voelen want het oog is verdoofd door druppels. U zal soms een druk voelen of een branderig gevoel wanneer we de verdoving inspuiten. We gaan vaak spoelen met water, dat zal u een paar keer voelen.
Neen, de cataract operatie is niet pijnlijk. We gebruiken druppelverdoving, de werking van zo'n verdovende druppel is bijzonder goed, waardoor je oog snel volledig pijnloos is. Wel kan men wat druk voelen, soms hindert het water dat gebruikt wordt tijdens de ingreep omdat het wat langs het oog naar beneden kan lopen.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
De genezing duurt gemiddeld 4 weken. U moet ook uw bril laten aanpassen aan uw nieuwe zicht. U krijgt oogdruppels om het oog optimaal te laten genezen. Ook thuis moet u blijven druppelen tot een viertal weken na de operatie.
Na de operatie kunt u mogelijk last hebben van verminderd zicht, pijn, hoofdpijn of irritatie aan het oog. Als deze klachten erger worden, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde: 024 - 361 67 00. Wazig of verminderd zicht. De dag na de operatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn.
U kunt een drukkend gevoel bij uw oog krijgen. Het klemmetje tussen de oogleden wordt verwijderd en uw oog wordt dichtgeplakt. U krijgt een dop met een ballonnetje op uw oog, zodat de verdoving goed kan verspreiden. Na ongeveer 15 minuten is uw oog helemaal verdoofd en kunt u het oog niet meer bewegen.
De eerste week moet u 's nachts nog wel een plastic kapje dragen om uw oog te beschermen. Verder is het de eerste tijd goed om niet in het oog te wrijven, geen contactsporten te doen, niet te zwemmen en stoffige ruimten te vermijden. Onder de nazorg bij een staaroperatie valt ook het druppelen van het oog.
Na een algemene verdoving kunt u zich wat slaperig, ijl of duizelig voelen. Daarom mag u de eerste 24 uur geen voertuigen of machines besturen, alcohol gebruiken of belangrijke documenten ondertekenen. Kinderen mogen de dag na de ingreep niet fietsen, rolschaatsen of skateboarden.
U voelt geen pijn bij de oogoperatie. U bent wel wakker. U krijgt druppels in uw oog en/of een prik. U hoort van de arts welke verdoving u krijgt.
Cataractextractie met multifocale torische lensimplantatie:
Ziekenhuis: ongeveer 1700 euro per oog. Oogcentrum: ongeveer 1850 euro per oog.
De ingreep inclusief voorbereiding duurt ongeveer een kwartier en is nagenoeg pijnloos. Het oog zal daarna ongeveer één dag licht tot matig geïrriteerd aanvoelen. Om deze irritatie te beperken wordt na de injectie zalf in het oog gedaan. Daardoor is het zicht een tijdlang wazig.
De eerste dag na de operatie mag u niet tillen, bukken en/of persen. U mag vanaf de tweede dag tot de zevende dag na de operatie weer bukken en voorwerpen tillen tot een gewicht van maximaal 10 kilo, daarna is er geen beperking meer. U mag 14 dagen na de operatie niet zwemmen.
De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is.
Scheur in het achterste kapsel: Bij de staaroperatie kan er een gaatje komen in de achterkant van het lenszakje, het achterste kapsel. Dit kapsel is zeer dun, ongeveer 3,5 - 9 micrometer. Een scheurtje in dit kapsel ontstaat bij ongeveer 2 tot 3,5% van de operaties.
Door een kunstlens met de juiste sterkte uit te kiezen, is geprobeerd om uw zicht van veraf zo goed mogelijk te maken. De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden.
Complicaties en bijverschijnselen van de staaroperatie met implantatie van een kunstlens. Na de operatie moet u een aantal weken oogdruppels gebruiken. Na twee à drie dagen zult u meestal al weer behoorlijk kunnen zien. Het gezichtsvermogen wisselt de eerste paar weken na de operatie nog.
Tijd tussen twee staaroperaties
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn.
Eerst wordt het oog verdoofd met druppels. Hierna wordt met een stompe canule, via het slijmvlies, extra verdovingsvloeistof achter het oog geplaatst. Dit voelt u verder niet meer. Deze verdoving, subtenon anesthesie genoemd, heeft diverse voordelen.
De kans dat het lenszakje tijdens een staaroperatie scheurt is klein, ongeveer bij 1-2% van de staaroperaties. Een kapselscheur kan onverwachts optreden bij een staaroperatie. Het treedt eerder op bij technisch moeilijkere operaties. Dit is vaak vóór de operatie bekend en wordt dan ook met u besproken.
Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaat u waziger zien. Het is een veelvoorkomende oogziekte.
De eerste week na de operatie mag u geen auto besturen. Als u voldoende ziet met het andere oog geldt: twee dagen niet autorijden. Het brillenglas van het geopereerde oog klopt niet meer! Als dat u stoort, dan kunt u het glas door de opticien uit de bril laten halen.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
U kunt uw haren wassen, maar doe dan wel uw geopereerde oog dicht. Let op dat er geen shampoo in uw oog komt en dat u bij het afdrogen niet in het geopereerde oog wrijft of erop drukt. Wacht 4 weken met zwemmen of saunabezoek in verband met infectiegevaar. Gebruik in de eerste 2 weken na de staaroperatie geen make-up.
Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor uw zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden. De ooglens zit direct achter de pupil in het oog.