Zo maak je jouw navel goed schoonSimpelweg douchen en wassen zou het meeste pluis, kiemen en de rest moeten kunnen verwijderen. Maar als je een innie hebt, zou je eens per week ook nog eens extra moeten schoonmaken van binnen. Gebruik een wattenstaafje met zeep en water of een beetje pure alcohol.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Dat kun je bereiken door het volgende te doen: Was je navel voorzichtig met een zeep die bacteriën tegengaat. En was hem bij voorkeur elke dag. Droog je navel goed af na het baden of douchen om hem droog te houden en niet het middelpunt van een "schimmelfeest" te laten zijn.
Een omphalolith is vaak asymptomatisch maar kan tot infectie of ulceratie van de navel leiden. Een omphalolith komt vaker voor bij patiënten met obesitas of een diepe navel. Foto van een 80-jarige vrouw met (a) een zwarte nodus in de navel.
Het is niet altijd even gemakkelijk de navelbodem goed te inspecteren; uiteindelijk betreft het littekenweefsel zonder vet, zodat door toename van de abdominale vetlaag de navel steeds dieper en nauwer wordt. Schoonhouden wordt dan een probleem, waar velen – en niet alleen ouderen – mee kampen.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies dichtbij de navel, door verhoogde druk in de buikholte. Vaak is er door deze druk sprake van een zwakke plek in de buikwand. Op de zwakke plek ontstaat een breuk, waarin vetweefsel of soms een deel van de darmen terechtkomen, die vervolgens uitpuilen.
De navel hoort dan dicht en droog te zijn. Bij een aantal pasgeborenen verloopt dit soms wat anders. Sommige van de pasgeborenen, met name kinderen die te vroeg zijn geboren, kunnen navelbreuk krijgen. Ook komt een ontstoken navel of een navel waar wild vlees of een poliep in groeit wel eens voor bij zuigelingen.
Medische aspecten van de navel
Na het afvallen van de navelstreng heeft de navel geen medische functie meer. Desondanks wordt de navel zelden verwijderd omdat het dan ontstane litteken minder elastisch is dan het originele litteken.
Ascites is een abnormale ophoping van (eiwitbevattend) vocht in de buikholte. Je herkent het aan een dikke buik met een uitpuilende navel. Mannen hebben normaliter bijna geen vocht in de buikholte; vrouwen hebben, afhankelijk van de menstruele cyclus, gemiddeld 20ml vocht in de buikholte.
Voor de geboorte is er een opening in de buikwand waar de bloedvaten van de navelstreng doorheen gaan. Na de geboorte sluit deze opening. Bij de meeste kinderen is deze opening rond hun vijfde jaar helemaal dicht. Als de opening niet sluit kan er weefsel door de ring uitpuilen.
Navelpluis bestaat voornamelijk uit verdwaalde kledingvezels vermengd met dode huidcellen en lichaamshaar. In tegenstelling tot wat verwacht wordt, schijnt navelpluis voornamelijk uit het ondergoed naar boven te migreren in plaats van neerwaarts uit hemd of andere kleding van het bovenlichaam.
De onfrisse geur duidt namelijk, net als een gele kleur, op een infectie. Ook in dit geval is het goed om de wond flink te reinigen en het wondvocht te verwijderen. Wil je dat je wond zo snel mogelijk geneest, omdat je er veel last van ondervindt? Gebruik dan een Pleister voor Snelle Wondgenezing.
Er kan een verkleuring, zwelling of een rode dikke rand zichtbaar zijn. Meestal lekt er dan vocht uit de navel.
Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. De navelstreng heeft er gedurende de zwangerschap voor gezorgd dat je zuurstof, voedingstoffen en afvalstoffen hebt kunnen uitwisselen met je moeder. De huid van de navel is erg dun.
Denk aan het smeren van de navel met onder andere tea tree olie, pepermuntolie, neem olie en gemberolie. Voordat je etherische oliën op je huid gebruikt, verdun ze met een draagolie. Breng nooit etherische oliën aan in je mond of ogen.
Navelpluis: mannen vs vrouwen
Navelpluis bestaat hoofdzakelijk uit kledingvezels, maar ook deels uit haar- en huidcellen. De beharing op je buik schraapt als het ware kleine stukjes pluis van je kleding af. Dat blijft vervolgens plakken in de talgrijke diepte van je navel.
Een onderzoek van het Australische Belly Button Biodiversity Project heeft aangetoond dat er 1400 verschillende bacteriën in de navel van een mens wonen.
Iedere navel is uniek
Maar dan ook écht elke navel. Dit komt doordat het een litteken is en elk litteken geneest anders. Daarbij wordt de navelstreng ook bij iedereen anders doorgeknipt. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere navel.
De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Bij een navelbreuk is er een uitstulping zichtbaar in de buurt van uw navel. Op het moment dat er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen, met daaromheen het buikvlies, door deze opening in de buikwand heen worden geperst. Dit wordt een breuk, maar ook wel een hernia genoemd.
Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.