In je conclusie beantwoord je de centrale onderzoeksvraag of bevestig of ontkracht je jouw hypothese op basis van de onderzoeksresultaten. Het doel van een conclusie is je belangrijkste bevindingen te presenteren aan je lezers, een antwoord te geven op de hoofdvraag en je onderzoek af te ronden.
De conclusie begint met een samenvatting van de hoofdvraag of probleemstelling. Vervolgens leg je de conclusies en bevindingen uit die je in je scriptie hebt beschreven. Tenslotte beantwoord je de hoofdvraag en leg je uit door hoe je tot deze conclusie bent gekomen.
Het schrijven van je conclusie
De conclusie van je scriptie is een beschrijvende samenvatting van je onderzoek: daarin is geen plaats voor nieuwe informatie. Maak er een goed en lopend verhaal van waarin je een sluitende conclusie geeft van je onderzoek en antwoord geeft op je onderzoeksvraag.
Begin je conclusie met een korte introductie wat ik als lezer ga lezen. Leg hierbij de link met je centrale onderzoeksvraag of hoofdvraag, die kun je hier herhalen. Vervolgens beschrijf je de resultaten van je onderzoek, maar het mag geen herhaling zijn van je resultaten.
In je conclusie beantwoord je de centrale onderzoeksvraag of bevestig of ontkracht je jouw hypothese op basis van de onderzoeksresultaten. Het doel van een conclusie is je belangrijkste bevindingen te presenteren aan je lezers, een antwoord te geven op de hoofdvraag en je onderzoek af te ronden.
Een samenvatting benoemt nog eens de belangrijkste zaken uit de tekst (hoofdgedachte, signaalwoorden en hoofdzaken). Een conclusie wordt getrokken op basis van lang nadenken, overwegen, onderzoek doen en geeft vaak antwoord op een gestelde vraag.
In de conclusie van antwoord zal de gedaagde eerst in het algemeen alle feitelijke en juridische gronden, die de eiser in de dagvaarding heeft beschreven, betwisten. Daarna zal de gedaagde zijn of haar feitelijke kant van het verhaal beschrijven.
Een conclusie trekken gebeurt meestal aan het einde van een tekst, maar kan ook aan het begin van een tekst staan. Voorbeelden van signaalwoorden van conclusie zijn 'dus', 'concluderend' en 'daardoor'.
De conclusie. De conclusie van de tekst krijgt, net als de inleiding, een duidelijk waarneembare plaats. Afhankelijk van de omvang van de tekst vormt de conclusie de laatste alinea, de laatste paragraaf of het laatste hoofdstuk. Soms volgt er ook nog een discussie na de conclusie.
in conclusie is een anglicisme en voorlopig nog fout dus gebruik gewoon het woord concluderend dan doe je het aan het eind van de dag altijd.
De conclusie is meestal ook niet zo'n lang hoofdstuk, namelijk één tot twee pagina's, dus daar hoef je niet heel veel over uit te weiden. Je hebt wel ook vaak nog een discussie hoofdstuk, en daarin ga je meer vertellen over de validiteit van je onderzoek, discussiepunten en verder onderzoek.
Een conclusie is een besluit waarin het voorgaande samenkomt. In een betoog, een essay of wetenschappelijke literatuur wordt meestal besloten met een conclusie waarin het voorgaande kernachtig wordt samengevat, de verschillende argumenten tegen elkaar worden afgewogen en tot een uiteindelijk standpunt wordt gekomen.
De onderzoeksvraag is de vraag die gedetailleerd beschrijft waar jouw onderzoek zich op focust. De onderzoeksvraag is de vraag die volgt op je hoofdvraag. De hoofdvraag geeft in zeer brede zin richting aan je onderzoek.
In je conclusie toon je aan dat je stelling klopt. Je doet dit door aan te geven waarom alle argumenten leiden tot de enige conclusie, namelijk jouw standpunt. Je eindigt je conclusie met een krachtige slotzin die jouw lezer nog meer overtuigt van je stelling, aan het denken zet of aanspoort tot actie.
Als eerste mag u als eiser reageren op de reactie (de conclusie van antwoord) van de gedaagde. U (of uw advocaat of gemachtigde) doet dit door binnen 4 weken een brief te sturen aan de rechter. Deze brief heet een conclusie van repliek. Heeft u meer tijd nodig, dan kunt u een brief met verzoek om uitstel sturen.
Wat is een conclusie van antwoord? Dat is het eerste verweer van de gedaagde tegen hetgeen de eiser stelt in een civiel proces in de dagvaardingsprocedure.
Al met al wijst dit onderzoek uit dat fluoridetabletten ongezond zijn. Concluderend is vast te stellen dat flossen het gebit gezond houdt.
Signaalwoorden zijn woorden die een bepaalde samenhang aanduiden, zoals want, omdat, maar, bijvoorbeeld, dus en tot slot.
Het trekken van conclusies is de laatste stap van het uitvoeren van onderzoek. Hierin komen je eigen inzicht, de verbanden die je ziet tussen alles wat je hebt gelezen en onderzocht en de uitkomsten van je gegevensanalyse samen.
Een essay neemt de lezer op reis van vertrekpunt (inleiding) naar bestemming (conclusie). Een essay stipt een onderwerp aan en beantwoordt een vraag aan de hand van een betoog. Dit doe je door academische argumenten te gebruiken.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.