Jongeren die hoog scoren op problematisch socialemediagebruik hebben meer last van concentratieverlies en impulsiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Er is zelfs een verband gelegd tussen obsessief gebruik van sociale media en ADHD-kenmerken.
Social media is ontzettend verslavend. Je hersenen gaan goed op likes, want het geeft je het idee dat je gezien wordt. Daardoor worden er allemaal hormonen, denk aan dopamine, aangemaakt en denk je “YEAH!”. Het tegenovergestelde is ook waar; wordt een post niet goed bekeken, dan krijg je een gevoel van MEH.
40 procent van de jongeren vindt dat sociale media een slechte invloed hebben op hun zelfbeeld. Dit geldt vooral voor meisjes: bijna de helft tegenover een kwart van de jongens. Desondanks vindt ruim de helft van de jongeren dat sociale media een goede invloed hebben op hoe gelukkig ze zich voelen.
Onder jongeren zorgt de continue verbondenheid met elkaar soms voor problemen. Zo lijdt bijvoorbeeld hun nachtrust en concentratievermogen eronder. Volgens een onderzoek[3] van de Universiteit van Amsterdam uit 2023 kunnen sociale media ook een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld van jongeren.
Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking. Ook voeden social media het verlangen naar sociale bevestiging en de angst om iets te missen.
Social media geven kansen om vrienden te maken, dingen te leren en om je gevoelens te uiten. Social media geven kansen om vrienden te maken, dingen te leren en om je gevoelens te uiten.
Wetenschappelijk is het bestaan van een sociale media verslaving nog niet bewezen. Officieel is het dus ook nog geen verslaving. Echter in de praktijk zien we steeds vaker dat mensen in de problemen komen doordat ze te veel en te vaak sociale media gebruiken.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Door deze online platformen kan je communiceren met je doelgroep. Je vergroot naamsbekendheid en kan in gesprek gaan met je klanten. Door actief deel te nemen geef je je bedrijf een gezicht en wordt de communicatie van je bedrijf persoonlijker. Het draait bij social media om interactie met je doelgroep.
'Dat het leven van jongeren zich grotendeels online afspeelt, blijkt niet zonder gevolgen. ' Ruim 62% van de jongeren (15-35 jaar) geeft aan verslaafd te zijn aan social media. Deze cijfers liggen nog hoger voor de jongste groep (15-21 jaar).
56 procent van de jonge mannen en 74 procent van de jonge vrouwen heeft minstens wekelijks negatieve gedachten over hun eigen uiterlijk. Vorig jaar was dat een stuk lager: toen had 37 procent van de mannen en 60 procent van de vrouwen er last van.
Concentratieproblemen. TikTok zorgt voor veel overprikkeling in de hersenen en dit kan leiden tot concentratieproblemen, geheugenproblemen, slaaptekort en taalachterstand bij kinderen (omdat ze niet meer lezen). Ook leren ze niet meer hoe ze moeten omgaan met hun emoties.
Socialbesitas is het verschijnsel dat jongeren continu bezig zijn met informatie afkomstig van sociale media, het is een verslaving aan het gebruik van deze media.
"Je hebt afkickverschijnselen die je kan vergelijken met het afkicken van alcohol of drugs. Vooral in de eerste week zal je zogeheten cravings krijgen, momenten waarin je smacht naar social media. Het hangt per mens af hoelang het afkicken duurt. Het kan een paar dagen duren of meerdere weken."
Dat Instagram zo verslavend is, komt vooral door wat onderzoekers een 'variabele beloning' noemen. Dat betekent dat het aantal likes en comments dat je krijgt (en van wie) iedere keer kan verschillen. Dat maakt het zo aantrekkelijk: de app is niet voorspelbaar.
Negeer notificaties op je smartphone of zet ze helemaal uit. Dit zorgt voor minder afleiding. Doe een digitale detox. Door het sociale mediagebruik tot maximaal 10 minuten per dag te beperken, verminderen gevoelens van depressie en eenzaamheid.
Als je veel op social media zit, kan dat psychische klachten veroorzaken.Bijvoorbeeld angst, depressie en slaapproblemen.
Kinderen kunnen via de media zelfstandig informatie vinden over allerlei onderwerpen.Het gebruik van media draagt bij aan culturele vorming, creativiteit en expressiviteit. Jongeren kijken naar series, luisteren muziek en delen hun smaak met anderen op internet.
Gemiddeld gebruikt men bijna 2 uur (114 minuten) per dag social media. Onder jongeren is dat het grootst (161 minuten) en onder 65-plussers het laagst (88 minuten).
Facebook. Facebook is nog altijd het grootste social media platform ter wereld. Ondanks dat het aantal bezoekers (vooral bij jongeren) afneemt blijft dit kanaal stipt op nummer 1 staan.
Er wordt gesproken van problematisch gebruik van sociale media wanneer het gebruik ten koste gaat van andere belangrijke leefdomeinen en er sprake is van controleverlies.