De werkloosheidsreglementering voorziet dat u verplicht bent om een C4 af te leveren aan uw werknemer die daarom vraagt, ongeacht de reden waarom hij dat vraagt en zelfs als de arbeidsovereenkomst nog loopt. Die C4 dient in dat geval als 'arbeidsbewijs'.
Je werkgever is verplicht je het bekende C4 formulier te overhandigen. Hierop staat de datum én de reden van je ontslag. Deze documenten heb je nodig om je als werkzoekende in te schrijven: C4.
Weigert de werkgever u uw C4-formulier te geven? Laat dan een persoonlijke werkloosheidsverklaring of formulier C109 ondertekenen door uw uitbetalingsinstelling. Daarmee kunt u uw aanvraag tot werkloosheidsuitkering valideren.
Met het formulier C4 (werkloosheidsattest), dat spontaan aan de ontslagen werknemer wordt bezorgd op de laatste werkdag, kan de werknemer werkloosheidsuitkeringen aanvragen. Bij het ontslag van een werknemer, moet de werkgever dus oprecht de exacte reden voor de werkloosheid op het C4-formulier vermelden.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter.
Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
Te laat op werk vanwege verslapen is niet gelijk reden voor ontslag op werk. De ene werkgever vat dit zwaar op, de andere vindt verslapen voor werk minder erg. Vaak heeft de reactie van de werkgever met de functie van de werknemer te maken, maar soms heeft het ook te maken met een sanctiebeleid van de werkgever.
Je bent in twee situaties verplicht om je in te schrijven bij VDAB als werkzoekende. Als je pas van school komt of pas afgestudeerd bent en in Vlaanderen woont. Zo start je beroepsinschakelingstijd van 1 jaar. Heb je na je beroepsinschakelingstijd geen werk, dan kom je in aanmerking voor een inschakelingsuitkering.
Wanneer de werkgever gebruik maakt van een elektronische aangifte sociaal risico werkloosheid scenario 1, moet hij het formulier C4ASR invullen (of het formulier C4ASR-SWT in geval van werkloosheid met bedrijfstoeslag) en eventueel het formulier BIJLAGE-C4-GENERATIEPACT, en deze formulieren overhandigen aan de ...
De ingevulde C4 moet door de werkgever aan de ontslagen werknemer worden overhandigd. De werknemer brengt de ingevulde C4 naar het uitbetalingsinstelling, dat het de vakbond of het HVW (hulpkas voor wie niet aangesloten is bij een vakbond) kan zijn. De vakbond/HVW stuurt op zijn beurt de C4 door naar de RVA.
U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.
Werkloosheidsuitkeringen aanvragen (of opnieuw aanvragen) op basis van arbeidsbewijzen. Ontslaguitkering aanvragen (ontslagen arbeiders). De ontslagcompensatievergoeding aanvragen (ontslagen arbeiders).
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro.
Een 'goede' C4 is dus enkel een waarbij de werkgever tot ontslag met een opzegtermijn of -vergoeding overgegaan is en waarbij de werknemer geen schuld heeft aan dat ontslag. Zowel de werknemer als de werkgever hadden zich hierin dus vergist.
Ook de werkgever kan ontslag geven
Ook je werkgever kan het medisch ontslag door overmacht inroepen. De werkgever kan dit vragen vanaf de vierde maand afwezigheid door ziekte.
Je moet je binnen de 8 kalenderdagen van je werkloosheid inschrijven. Het is de eerste stap om in orde te zijn met je werkloosheidsdossier en om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering of stempelgeld.
Als je na een jaar zoeken nog steeds geen job hebt, dan krijg je wel een uitkering. Als je een aantal maanden wacht met inschrijven dan start je BIT pas later, en heb je dus ook pas later recht op een uitkering.
Dit om je beroepsinschakelingstijd van start te laten gaan en zo recht te hebben op een inschakelingsuitkering. Als je niet ingeschreven bent als werkzoekende heb je geen recht op een inschakelingsuitkering. Hoe sneller je bovendien bent ingeschreven, hoe sneller je aanspraak kunt maken op een inschakelingsuitkering.
Schrijf u zo snel mogelijk in bij de VDAB als werkzoekende.
Die duurt 12 maanden. Als u na die 12 maanden nog niet aan het werk bent, dan kunt u een inschakelingsuitkering (ook 'wachtuitkering' of 'wachtgeld' genoemd) krijgen.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
Het ontslag om dringende reden
Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen beide partijen onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. De partij die de dringende reden inroept moet het bestaan ervan bewijzen.