Het vermeerderen uit stek kan in deze periode worden uitgevoerd via zogenaamde houtige stek. Neem goed uitgerijpte scheuten die dit jaar zijn gegroeid, en knip die met een scherpe snoeischaar in stukken van 25 à 30 cm. Haal van elk stuk het blad weg op de bovenste twee na (in de groeirichting).
Stappenplan rozen stekken
Knip de bloem van de roos schuin van de stengel af. Haal de bladeren van de stengel af. De onderkant van de stengel knip je schuin af, waarbij je de helft van het onderste oog wegsnijdt. Je houdt nu nog een stengel tussen de 15 en 25 cm over.
In plaats van in een aardappel kun je je rozen ook gewoon stekken in water. Je kiest hiervoor een mooie roos uit en snijd de stengel schuin af of 10 centimeter. Snij alle ogen half weg zodat hier gemakkelijk wortels uit kunnen groeien.
Het stekken van rozen doe je altijd na de bloei, aan het einde van de zomer, dus tussen eind augustus en begin september.
Gebruik stekpoeder of beter stekgel op het onderste deel van de tak met verwijderde bast of insnijdingen over circa 2 cm. Met een houten potlood een plantgaatje maken, de tak plaatsen en de grond rondom de stek goed aandrukken. Na het planten en water geven de 'stolp' over de plant zetten tot op de grond.
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Een klimroos snoeien doe je zo
Snoei alleen de zijscheuten terug, zodat je nog twee of drie gezonde knoppen overhoudt. Knip bij leirozen net boven een oog dat wijst in de richting waarin je wil dat de nieuwe tak gaat groeien. Snoei bijvoorbeeld liever niet boven een oog dat in de richting van een pad zal groeien.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Rozen wortelen vrij diep, daarom hoef je ze niet zo veel water te geven na het planten. Alleen bij langere droogteperiodes geef je één keer per week water, maar niet op de bladeren. De beste manier om een rozenstruik water te geven is met een druppelsysteem aan de voet. Zo kun je regelmatig water geven.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
Rozen kunnen worden gezaaid, gestekt en geoculeerd. Het zijn geschikte snijbloemen die over de hele wereld erg populair zijn.
Lavendel Stekken Op Water
Mocht je deze methode willen gebruiken is het eigenlijk vooral belangrijk het onderste gedeelte in water te zetten. Dit is het gedeelte waarvan je de bladeren hebt verwijderd en het schors eraf hebt geschraapt. Na 2-4 weken zul je vervolgens de eerste wortels tevoorschijn komen.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Wilde scheuten herken je aan de lichtgroene kleur en de grotere aantallen doornen. Ze groeien vanuit het hout onder het oculatiepunt. Verwijder wilde scheuten altijd, omdat deze belangrijke voedingsstoffen aan de rozenplant onttrekken en de plant daardoor kan afsterven.
In maart is het tijd om rozen te snoeien. Ook al lopen de eerste takken al uit, toch blijft maart de beste tijd om te snoeien. Snoei niet als het overdag nog vriest.
Let op: stek- en zaaigrond kun je maar 1 keer gebruiken. De verplante plantjes kunnen ziektekiemen afgeven aan de grond. Ook halen de plantjes alle voedingstoffen uit de stekgrond. Gooi gebruikte stekgrond op de composthoop of verdeel het in je tuin.
In een notendop is een basisregel dat normale potgrond met name gebruikt kan worden zodra plantenwortels hebben. Goed om te weten is ook dat er aan potgrond een kleine hoeveelheid meststoffen is toegevoegd, bij zaai- en stekgrond is dit niet het geval. Zaai- en stekgrond is erg luchtig en is echt bedoeld om te zaaien.
Pokon Zaai- en Stekgrond - Welkoop.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
In de maanden juli en augustus kun je de bloei van rozen in jouw tuin verlengen, door de uitgebloeide rozen weg te knippen. Zo kunnen rozen tijdens hun tweede bloei alle kracht geven aan het maken van nieuwe knoppen. Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen.
Rozen houden van zon, voldoende luchtcirculatie en voedzame grond, die goed vocht vasthoudt. Klimrozen hebben véél meer aandacht nodig; vaak staan ze bij een muur en is het veel te droog. Graaf dus een gigantisch plantgat en meng daar meteen twee zakken goede potgrond door.