Om de bakplaat zo schoon mogelijk te maken, laat je deze meedraaien in de afwasmachine voor een snelle wasbeurt of was je deze in de gootsteen met afwasmiddel.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
Azijn. De combinatie van baking soda en azijn ontvet, waardoor vet- en etensresten losweken van de bakplaat of oven. Omdat je de boel even laat intrekken, hoef je erna nauwelijks te schrobben.
En toch is het ovenrooster het gemakkelijkste onderdeel van je oven om te kuisen. Het enige wat je moet doen is een bak met warm water vullen, er wasmiddel aan toevoegen en je rooster zo'n 6 uur laten rusten in het water. Je zal je rooster niet meer herkennen als je het weer bovenhaalt.
Ovenroosters zijn meestal vaatwasmachinebestendig. Zet het rooster gewoon in de vaatwasser. Dan kun je een roestvrijstalen schuursponsje gebruiken om hardnekkige, aangebrande vlekken weg te halen. Dit handige hulpje werkt geweldig, want je kunt het vuil gewoon wegwrijven.
Doe wat baking soda op een vochtig doekje en maak hiermee de binnenkant van de oven schoon. Laat dit 30 minuten intrekken. Neem vervolgens de oven af met een schoongespoelde doek.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten. Medische hulp inroepen indien de symptomen aanhouden.
Volgens Good Housekeeping zou je het apparaat elke maand goed schoon moeten maken, maar kan er een keer per week ook echt wel even snel een doekje doorheen. Want, ja hoe cliché dan ook, hoe langer je wacht, hoe erger het wordt om de oven nog schoon te krijgen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hierna plaats je een ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend poets je de aangekoekte resten zonder moeite weg met een vochtige doek of keukenpapier.
Glazen bakplaten zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze roesten niet en trekken niet krom zoals metalen, dus ze gaan lang mee. De glazen bakplaat heeft ook een antikleeflaag, waardoor je je voedsel gemakkelijker uit de oven kunt halen zonder ook maar enig plakkerig probleem te hebben.
Laat de grillplaat weken in heet water met een scheutje afwasmiddel. Schrob met een nylon schuursponsje de zacht geworden lagen vet en aangebrand eten los. Herhaal dit zo vaak als nodig om alle aangekoekte etensresten te verwijderen en de bakplaat of grillpan schoon te maken.
De meest effectieve ovenreiniger is de ovenreiniger van HG, die geschikt is voor alle roestvrijstalen materialen (ook voor barbecue en grill). Gaat het vooral om het raam van de oven, dan is de Mr Muscle ovenreiniger zeer geschikt.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.
De beste manier is om de oven te verwarmen op 200 graden. Zet daarna de oven helemaal uit en plaats een hittebestendig oven bakje met heet schoon water en een flinke scheut schoonmaakazijn in de oven. Houdt de ovendeur daarna goed gesloten en laat de azijn het werk doen !
Gebruik Dasty voor een aangekoekte oven. Spray aangekoekte etensresten en donkerbruin verbrand vet royaal in met Dasty. Verwarm de oven voor op 60 graden en laat het middel 5 minuten inwerken zodra de oven de temperatuur van 60 graden bereikt heeft. Hierna poetsen.
Citroensap
Vul een schaaltje met water en giet hierin wat citroensap. En plaats dit enige minuten in de magnetron. Laat de magnetron vervolgens 5 minuten op vol vermogen draaien met dit water met citroen. Het aangekoekt vuil zal hierdoor uiteindelijk losweken, waardoor u het kunt verwijderen.
Een pyrolyse oven is een zelfreinigende oven die vuil en vet op een hoge temperatuur verbrandt. Je hebt dankzij pyrolyse minder schoonmaakwerk. De hitte van pyrolyse verandert etensresten in een laagje as. Na het afkoelen van de oven hoef je alleen nog de as op te vegen.
Hardnekkige vlekken verwijder je eenvoudig met Miele ovenreiniger. Spuit dit in de oven, wacht een paar minuten en verwijder de voedselresten en vet met een vochtige doek. Veeg plateaus en roosters na elk gebruik af en laat ingebrande vlekken in een sopje weken. Daarna verwijder je ze met een schuursponsje.