De zuurstof moet dus uit het water gefilterd worden. Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
De Söchting Oxydator is een krachtig hulpmiddel om het zuurstofniveau in jouw aquarium te verhogen en een gezonde omgeving te creëren voor vissen en andere aquarium bewoners. Met name in de zomer wanneer de watertemperatuur stijgt is er veel minder zuurstof in het water beschikbaar!
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Zet de vissenkom niet in de zon, maar zorg wel voor een plek met licht. Vissen houden van natuurlijk lichtsomloop, ofwel gewoon zoals een dag verloopt. Een andere reden om de kom niet in de zon te zetten is dat zonlicht algengroei in je aquarium stimuleert.
Voor helder en gezond water is het nodig om het water wekelijks, gedeeltelijk te verversen. Vissen zullen anders maar blijven rondzwemmen in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Niet zo fris dus. Laat vissen tijdens het schoonmaken in het aquarium, om te voorkomen dat de vissen in paniek raken.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Zorg voor voldoende wateroppervlak
Een goudvis ademt door het opnemen van zuurstof uit het water, ook geeft hij weer koolzuur aan het water. Dit gebeurt altijd vlakbij het wateroppervlak. Als dat wateroppervlak dus niet groot genoeg is, kan er niet genoeg zuurstof worden geabsorbeerd en koolzuur vrijgegeven.
Angst en pijn
Net als bij de mens heeft een vis zenuwen dicht onder de huid. Met veel vissen in het net zitten, zorgt voor te veel contact en dus stress. Uit onderzoek is gebleken dat vissen die onder dezelfde omstandigheden gehouden worden, beter groeien als ze 's nachts eten krijgen in plaats van overdag.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
Doel van de luchtpomp
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.
Het zuurstofgehalte in het water is afhankelijk van een aantal biologische processen in het water en in de bodem. Zo produceren algen en waterplanten zuurstof tijdens de fotosynthese, terwijl er zuurstof wordt verbruikt door de ademhaling van organismen en de afbraak van plankton en ander organisch materiaal.
Een vis hee kieuwen waarmee hij zuurstof uit het water kan halen en zo kan ademen. Hoe die kieuwen precies werken is ingewikkeld, maar eigenlijk ademt hij daarmee onderwater. Er zijn heel veel verschillende soorten vissen.
Van een goede waterkwaliteit wordt elke vis blij. Veel sierslakken, garnalen en algeneters kun je blij maken met een schijfje komkommer. Dit kun je bijv. met een elastiekje vast maken aan een steen, zo kunnen ze er makkelijk bij komen.
Er wordt altijd geadviseerd om minimaal 1 plant per 10 liter te houden. Echter, u kunt ook kiezen voor meer of minder planten.
Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Een aquarium zonder CO2 is mogelijk. Een aquarium met planten heeft normaal gesproken CO2 nodig. CO2 is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor het groeien van planten. Hiervoor moet je vaak een CO2-systeem aanschaffen om via CO2 je aquarium te voorzien van koolstof.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Aquarium luchtpomp
Een goed zuurstofgehalte in het aquariumwater is belangrijk voor het gehele ecosysteem van je aquarium. Sommige vissoorten hebben een verhoogde behoefte aan zuurstof zoals Cichliden. Andere vissen hebben minder zuurstof nodig, denk aan goudvissen.
Optimaal is een gehalte tussen 8 en 12 milligram per liter. Bij een concentratie onder de 2 milligram per liter komen vissen meestal pas echt in de problemen. De zuurstofbehoefte verschilt per vissoort en per levensstadium; vooral de eieren en de embryo's van vissen hebben relatief veel zuurstof nodig.
Als de vissenkom schoon is, dient u de kom nog een keer na te spoelen met water. Zo wordt het losgeraakte, achtergebleven vuil ook verwijderd. Nu kunt u de kom weer vullen. Begin met het grind: leg het voorzichtig terug in de kom en zorg ervoor dat het glas niet knapt.
Ze helpen mee in het waarnemen van geluid, versnelling en zwaartekracht. Bij vissen kan je zien aan de jaarringen van de 'steentjes' hoe oud ze zijn.
Zorg dat het aquarium niet in direct zonlicht staat, ververs je aquarium regelmatig en overweeg eventueel een UV filter aan te schaffen. Als het water wit van kleur is en troebel is kan dit een aantal oorzaken hebben. Het meest waarschijnlijke is dat je het aquarium recent hebt gevuld en dus nog aan het "opstarten" is.