Kokosmelk. Wanneer je een notenallergie of gluten-intolerantie hebt kun je ook kiezen voor kokosmelk. Kokosmelk komt van het vruchtvlees van de kokosnoot, ook hier wordt weer water bijgevoegd.
Kokos is niet meer weg te denken uit onze keuken. En zeker als je een lactosevrij of vegetarisch dieet volgt, is kokos een fijn ingrediënt om te gebruiken in gerechten en in dranken.
Sommige mensen met coeliakie kunnen ook niet tegen melksuiker (lactose). Dit wordt ook wel lactose-intolerantie genoemd. Deze mensen moeten niet alleen een dieet gaan volgen dat geen gluten bevat, maar dat ook weinig tot geen lactose bevat. Dit lactosebeperkte dieet is meestal tijdelijk.
Welke kaas kan ik dan eten? Hollandse kaas van koe-, geiten- of schapenmelk is vrij van gluten. Smeerkaas, kaas met toegevoegde kruiden en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen, zoals in brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta. Ook zit het in producten waarin een glutenbevattend bindmiddel is gebruikt, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Er wordt online wel eens beweerd dat kokosmelk gezond is als vervanger van magere of halfvolle koemelk. Dat klopt niet. Helaas zitten er van nature weinig voedingsstoffen in de kokosnoot. Daarom voegen fabrikanten vaak calcium en vitamine B12 aan de drank toe, maar meestal geen eiwitten.
Melkzuur en lactaat kunnen ook op het etiket staan bij de ingrediënten. Deze stoffen hebben niets met koemelk te maken. In kokosmelk, pindakaas, sojakaas, en cacaoboter zit geen melk en dus ook geen melkeiwit.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Patat is glutenvrij.
Sommige cafetaria's of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.
#3: verlichting van darmklachten. Het is logisch om glutenvrij te eten bij glutensensitiviteit en coeliakie. Maar ook bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid kan een glutenvrij dieet uitkomst bieden. Deze soms onverklaarbare klachten worden vaak bestempeld als prikkelbaar darm syndroom (PDS).
Het antwoord is ja, olijfolie is glutenvrij. Daarom kun je gerust in olijfolie bakken als je coeliakie hebt.
Bij ketchup en mayonaise geldt hetzelfde: er kunnen om levensmiddeltechnologische redenen glutenhoudende ingrediënten toegevoegd worden. Dus: altijd nauwgezet lezen, wat er op de verpakking staat en navraag doen.
Ja, inderdaad zo simpel en ook nog eens super lekker! Heerlijk op een glutenvrij pistoletje, cracker of gewoon op een toastje. Door het ei en het rauwe vlees is de filet americain beperkt houdbaar. Zo'n 2 dagen in de koelkast.
Welke noten zijn glutenvrij? In principe zijn noten dus vrij van gluten. Dit geldt voor rauwe noten, geroosterde noten en gebrande noten. Borrelnootjes en andere noten uit een (supermarkt)verpakking zijn bewerkt met verschillende smaakstoffen.
Almhof chocolade mousse is glutenvrij. Deze Calvé mayonaise is glutenvrij en vind ik erg lekker. Producten van Aviko zijn voorzien van gluten- en lactosevrije vermelding indien van toepassing. Deze Amarena-Kers vanille variant van Hertog is glutenvrij.
P.S. De volgende De Ruijter-producten bevatten vanuit de receptuur geen gluten: Anijsstaafjes. Chocolade Hagel Melk en Puur. Royale Hagel Extra Puur.