Acute bronchitis is meestal binnen twee weken weer over en wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Bijvoorbeeld bij verkoudheid of griep. Veel mensen hebben als kind wel eens bronchitis gehad. Het is over het algemeen niet gevaarlijk.
Deze longziekte is vaak te wijten aan een bacterie. Soms treden er ernstige complicaties op en in bepaalde gevallen kan longontsteking zelfs dodelijk zijn.
Hoe gaat het verder bij bronchitis? Bronchitis gaat meestal vanzelf weer over. Meestal heeft u na 2 weken geen klachten meer. Het hoesten kan soms nog wel 4 weken langer duren.
Hoe ernstig is bronchitis? De meeste gevallen van acute bronchitis verdwijnen binnen enkele dagen tot een week. Ernstige gevallen kunnen ook zorgen voor algehele malaise (zich niet lekker voelen) en pijn op de borst. Chronische bronchitis begint met hele lichte klachten.
Bij bronchitis heeft u vooral last van hoesten. Bij het hoesten komt er ook slijm mee. Ook kunt u last hebben van benauwdheid, een drukkend gevoel op uw borst, een piepende ademhaling, koorts en vermoeidheid.
Bij een bronchitis is de röntgenfoto normaal. Bij een longontsteking (pneumonie) zijn één of meer verdichtingen of soms een toegenomen streperig patroon te zien. Actieve tuberculose wordt gewoonlijk waargenomen in de longtoppen.
Acute bronchitis geneest meestal vanzelf binnen twee weken. Je arts bekijkt of een behandeling met antibiotica nodig is.
Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
In het algemeen zijn andere antibiotica, zoals penicilline of doxycycline, eerste keus. Alleen als deze middelen niet kunnen worden gebruikt of als de bacterie er ongevoelig voor is, zal de arts een cefalosporine-antibiotica voorschrijven. Voorbeelden zijn cefaclor, cefalexine en ceftibuten.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken. Als u astmatische bronchitis heeft, kunt u andere mensen niet aansteken.
Meestal komt dit door een virus, maar bacteriën kunnen ook de oorzaak zijn. Acute bronchitis ontstaat meestal na een griep of verkoudheid. Het virus of de bacterie die een verkoudheid of griep veroorzaakte, is bij acute bronchitis dieper in de longen binnengedrongen. Daarom zijn de longen ontstoken.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u broomhexine gebruiken. Broomhexine maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken. Als u astmatische bronchitis heeft, kunt u andere mensen niet aansteken.
Bij bronchitis zijn de kleine vertakkingen in uw longen ontstoken. Hierdoor heeft u pijn en hoest u met slijm. Er zijn veel soorten bronchitis.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
In het kort. U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Het hoesten gaat bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Soms komt er door het hoesten slijm in uw mond. Dit kunt u doorslikken. Het gaat dan naar de maag en met de poep uw lichaam uit.
Slijmoplosser: de vernevelaar
Bij vastzittend slijm wordt er door veel mensen snel naar een medicijn gegrepen. Echter, deze medicijnen kunnen nare bijwerkingen hebben. Een goedwerkend alternatief hierop is fysiologisch zout, een natuurlijk product dat ook al in uw lichaam voorkomt.