De Japanse duizendknoop rukt steeds verder op. Niet alleen in de natuur, maar ook in de stad. De plant verspreidt zich vliegensvlug, elk minuscuul restje van achtergebleven wortels of stengels kan al voldoende zijn voor verdere verspreiding van de planten. Ook in jouw tuin.
De Japanse duizendknoop is een exotische woekerplant die in een razend tempo om zich heen groeit. Niet iedereen is blij met deze plant in zijn of haar tuin omdat hij voor veel schade kan zorgen.
Uitroeien met wortel en tak
Uitgraven is de beste methode om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat kan met een graafmachine of met de hand. Zorg dat u ook alle wortelresten weghaalt. De wortels kunnen meters diep groeien.
Japanse duizendknoop, ook wel fallopia japonica, is een zeer hardnekkig onkruid en wordt dan ook tot één van de meest invasieve soorten gerekend. Dit zorgt ervoor dat dit onkruid dan ook veelal gevreesd is onder tuinierders.
Waar komt onkruid nou eigenlijk vandaan? Het onkruid is vaak te vinden op de plekken waar u het niet goed onderhoud. Wanneer het gras te kort gemaaid is, of het te weinig voeding heeft gehad wordt het terrein overgenomen door het onkruid. Door vogels kan het onkruid ook uw gazon binnentreden, of door wind natuurlijk.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Het kan zelf jaren duren voordat de laatste scheut is verdwenen. Laat de weggehaalde planten niet liggen, want zelfs minuscule stengel- en wortelresten kunnen zorgen voor verdere verspreiding van de plant. Verwijder de duizendknoop bij voorkeur met wortel en al, of in ieder geval met zoveel mogelijk wortel.
Duizendknoop is goed winterhard maar blijft niet groen in de winter.
De Japanse duizendknoop is niet giftig voor mens en dier. De jonge stengels zijn zelfs eetbaar als ze in het donker opgekweekt worden. Voor veel inheemse insecten, schimmels en vogels staat de plant echter niet op het menu.
De Duizendknoop groeit goed in elke goede tuingrond. De plant kan zowel in de volle zon als in de schaduw op een wat vochtige grond uit de voeten.
Japanse duizendknoop groeit enorm snel. Als plantendelen op vochtige bodem terecht komen ontwikkelen ze zich direct tot een nieuwe plant. De rode stengels kunnen tot 10 cm per dag groeien.
Snoei na de bloei, rond september, de bloemaren helemaal tot de grond terug. Het lelijke dode blad kunt u zowel voor de winter (september) als in het voorjaar (maart) weghalen.
Glyfosaat is een systemisch werkend middel, het wordt opgenomen door de plant. Hierdoor zullen de bovengrondse delen van de plant èn een groot deel van het wortelstelsel afsterven. De duizendknoop stengels worden met een glyfosaat oplossing geïnjecteerd.
Ze groeit in het algemeen vrij snel. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek, maar kan redelijk tegen droogte.
De Japanse duizendknoop is een plant met diepe wortels en lange, holle stengels en vestigt zich het liefst in een vochtige bodem die veel voeding biedt. Zonneschijn heeft de voorkeur, maar mocht de duizendknoop toevallig in de schaduw staan, dan zal hij zich uiteindelijk ook wel redden.
Persicaria polymorpha, of duizendknoop, is een reusachtige vaste plant die gemakkelijk anderhalve meter breed en hoog wordt. De plant heeft stevige, rode stelen en blijft goed overeind staan.
De Duizendknoop laat zich goed combineren met siergrassen, maar ook met andere najaarsbloeiers, zoals aster, zonnehoed, dropplant of phlox. Bekijk ook eens onze drie borderpakketten waar we ook persicaria aan toegevoegd hebben: Borderpakket roze, Borderpakket rood en Borderpakket paars/roze.
De Japanse duizendknoop is steeds vaker in Nederland te vinden. Deze probleemplant veroorzaakt veel schade en is moeilijk te bestrijden, maar wist je dat je hem kunt eten? Deze gerechten kun je ermee bereiden. Een manier om de Japanse duizendknoop te bestrijden, is door de plant te eten.
De Nederlandse naam is Duizendknoop. De vaste planten behoren tot familie Polygonaceae. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 90 cm.
Zevenblad bestrijden
Gebruik dan een onkruidverdelger om deze plant te bestrijden. Je kunt gebruik maken van de Pokon Tegen Onkruid Spray, waarmee je alle bovengrondse delen van het zevenblad op een snelle en effectieve manier bestrijdt. Je kunt dit product gebruiken in de border, de moestuin en tussen bestrating.
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een vaste plant en kan tot wel 4 meter hoog. De plant is te herkennen aan zijn stengels, die lijken enigszins op die van bamboe: ze zijn hol van binnen, bestaan uit compartimenten en zijn groen met roodachtige vlekjes.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
Alleen het onkruid op verharding bestrijden met onkruidbranders heeft geen zin. Het is alleen zinvol als er niet veel onkruid staat en er geen grond op de verharding ligt. Branden werkt vooral goed als een soort preventieve handeling in een pakket van maatregelen. Het dood namelijk naast kleine plantjes ook de zaden.
Schoonmaakazijn is een effectieve onkruidverdelger die je zowel verdund als onverdund kunt gebruiken. Doordat het zo zuur is, sterft onkruid een snelle dood. Gebruik dit alleen niet op een grond die al zuur is en kijk ook uit met de hoeveelheid die je toepast.