Een bijbalontsteking is erg pijnlijk en kan koorts geven. Hierdoor kunnen er littekens en verstoppingen in de bijbal ontstaan, die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. In principe kunnen allerlei bacteriën dergelijke ontstekingen veroorzaken.
Behandeling van bijbal-ontsteking. U krijgt meestal medicijnen tegen bacteriën (antibiotica). Deze doden de bacteriën die de ontsteking geven. Voorbeelden van deze antibiotica zijn levofloxacine, trimethoprim/ sulfamethoxazol en doxycycline.
Ontsteking in de bijbal
Een enkel keertje kan een ontsteking van de bijbal wel doorzetten. Er ontstaat langzaam (uren tot dagen) pijn in het scrotum, er kan koorts ontstaan, met roodheid en zwelling. Vaak gaat een bijbal-ontsteking in dagen vanzelf over, maar als deze doorzet kan antibiotica nodig zijn.
Het komt meestal door blaasontsteking of een soa, zoals chlamydia. U krijgt medicijnen tegen bacteriën. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt de pijn ook minder maken door de bijbal te ondersteunen.
Klachten / symptomen ontsteking bijbal
pijn bij het plassen. pijn tijdens geslachtsgemeenschap of ejaculatie (zaadlozing) koorts en rillingen. de zaadbal en bijbal zwellen op en het scrotum wordt groter.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Behandeling. Aangezien de meest voorkomende oorzaak van teelbalontsteking het bofvirus is, zijn antibiotica geen deel van de behandeling. Antibiotica hebben immers alleen hun effect op bacteriën, niet op virussen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Een bijbalcyste komt erg vaak voor, maar behandeling is meestal niet nodig. Een bijbalcyste wordt nooit kwaadaardig, ook als er niets aan gedaan wordt. Als de zwelling in de weg zit, bijvoorbeeld bij lopen, zitten of fietsen, is het mogelijk om de zwelling weg te halen met een operatie.
De bijballen voelen wat touwachtig aan en bevinden zich aan de achter- of bovenkant van de teelballen. Duw de bijbal voorzichtig weg als deze in de weg zit. Als je dit elke maand doet, leer je na verloop van tijd je teelballen beter kennen en zal je het dus sneller merken als er iets verandert.
Bijbalcyste (Spermatocèle of Epididymiscyste)
Het gekronkelde buisje waar de bijbal feitelijk uit bestaat is dunwandig. Soms ontstaat een kleine uitstulping van de wand. Deze kan langzaam (maanden tot jaren) uitgroeien tot een knikker van enkele millimeters tot meerdere centimeters.
Het voornaamste kenmerk is een abnormale, harde, pijnloze zwelling in de teelbal. Meestal voel je een knobbel. De kanker zaait gemakkelijk en snel uit, vooral in de buik. Dit kan buikpijn veroorzaken.
Een kwaadaardige tumor in de zaadbal groeit snel. Daarom is het advies om regelmatig zelf je zaadballen te onderzoeken. Want hoe eerder je zaadbalkanker ontdekt, hoe beter het te genezen is. Voelt je zaadbal anders aan, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts.
De bijbal of epididymis is het orgaan dat bij de man achter de teelbal (testis) in de balzak (scrotum) is gelegen. Het is een langwerpig orgaantje dat bestaat uit de afvoergangen die vanuit de teelbal komen. Hier verzamelen zich de rijpe spermacellen (spermatozoa) tot de eerstvolgende zaadlozing (ejaculatie).
Zo kunnen op lange termijn de wanden van de bloedvaten door een chronische ontsteking aangetast raken. Er ontstaat dan een verhoogd risico op hoge bloeddruk en zelfs op een beroerte of hartaanval. Ook de hersencellen kunnen worden aangetast wat de ziekte van Alzheimer tot gevolg kan hebben.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
In ons onderzoek hebben we duidelijk aan kunnen tonen dat de ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma kunnen zorgen voor vermoeidheid. Die stofjes zitten in het bloed en ze zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen.
De pijn kan komen door bijvoorbeeld een ontsteking van de bijbal, een bultje met vocht in de bijbal, te veel vocht in de balzak of een liesbreuk. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost: als u opeens heftige pijn heeft. als u pijn heeft en ook ziek bent.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Bij een bacteriële infectie, een blindedarmontsteking of reuma zijn de bloedwaarden van CRP sterk verhoogd, doorgaans meer dan 100 mg/liter. Maar bij een chronisch licht verhoogde waarde (tussen 1 en 3 mg/liter) is het risico op hart- en vaatziekten al wat verhoogd en boven de 3 mg/liter is dat risico sterk verhoogd.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Bij een klein aantal mannen wordt teelbalkanker vastgesteld omdat zij klachten hebben door uitzaaiingen. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een zwelling van de lymfeklieren. Hierdoor kunt u pijn krijgen. Bijvoorbeeld buikpijn of rugpijn.
De tumor in de zaadbal kan uitzaaien, meestal eerst naar de lymfeklieren in de buik (het retroperitoneum), maar ook naar de lymfeklieren in de borstkas, naar de longen, lever, botten of hersenen. Er bestaan twee typen zaadbalkanker: het seminoom en non-seminoom.
Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten. Hoe lang de hechtingen moeten blijven zitten, ligt aan de plek waar de cyste zit.
Levensduur van sperma
Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden. Het sperma dat de bijbal niet verlaat, wordt na ongeveer een maand weer afgebroken.