Barbecueën of BBQ'en verschilt van grillen in het feit dat met grillen het kort verhitten van voedsel op een grillplaat of grillpan wordt bedoeld, en bij een barbecue is sprake van een rooster boven een warmtebron zoals gas, hete kolen of smeulend hout waarop voor langere tijd (enkele uren) vlees, vis en groente ...
Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.
DE VOORDELEN VAN GRILLEN
De hoge temperatuur bij het grillen zorgt ervoor dat het product snel dichtschroeit, waardoor er weinig vocht, vitamines en mineralen verloren gaan. Voedingstoffen blijven zo dus beter behouden. Een ander groot voordeel van grillen is dat je niet of nauwelijks boter of olie hoeft toe te voegen.
Kies voor een houtskoolbarbecue wanneer je de tijd hebt om je gerechten te bereiden. Wil je even snel een burgertje bakken dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue, elektrische bbq of buitenkeuken.
Grillen is het dichtschroeien, bruin en eventueel gaar maken van vlees of groente. De warmte is afkomstig van een gloeiende grill in een oven, een hete contactgrill, een grillpan of een barbecue. Gerechten in oven of de grill kleuren mooier als ze met een beetje olie of vloeibaar bak-en braadproduct worden bestreken.
Is grillen gezond? Grillen is gezonder dan frituren, braden of bakken, omdat je weinig tot geen olie gebruikt. Vooral in een grillpan met een keramische antiaanbaklaag is het gebruik van olie, marinade of boter overbodig.
Wil je gewoon barbecueën, direct en indirect grillen en roken dan is een gewone houtskoolbarbecue de beste keuze. Kies je voor wat meer gemak en neem je genoegen met grillen dan kan je een gasbarbecue overwegen.
Handig wanneer je een klein balkon hebt en geen woedende bovenburen wil. Ben je van plan elk weekend volop gebruik te maken van je barbecue? Kijk dan eens naar de gasbarbecue. Deze is misschien wat duurder in aanschafwaarde, maar hij is wel binnen een paar minuten opgewarmd en makkelijk schoon te maken.
Gietijzeren pannen zijn ideaal om te gebruiken op de barbecue. Ze zijn oerdegelijk en kunnen prima tegen de extreme hitte van een BBQ. Het braden en grillen op open vuur komt het beste tot zijn recht wanneer de bodem van de pan overal een gelijke temperatuur heeft.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan. Verder is het goed om te letten op hoeveel tijd vlees nodig heeft.
Afhankelijk van jouw BBQ kun je deze behoorlijk opstoken. De luxe varianten kunnen vaak tot 400 graden komen wanneer je alle schuifjes openzet. Een gemiddelde kolenbarbecue daarentegen zal gemakkelijk aan de 250 graden komen wanneer je voldoende kolen gebruikt.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Een gasbarbecue en de bijbehorende gasflessen zet je het beste buiten of in een goed geventileerde ruimte, zoals een veranda. Dit is veiliger vanwege de hoge brandbaarheid van het gas.
Bedenk goed of je de barbecue op één of meerdere plekken wilt gebruiken. Als je de barbecue bijvoorbeeld wilt meenemen op vakantie of naar het park, kun je beter voor een compacte houtskool- of gasbarbecue kiezen.
Maar wat is de beste houtskool BBQ? Uit onze beste barbecue test is gebleken dat de Weber Master Touch Premium SE E-5775 Zwart met Sear Grate de beste optie van 2022 is. Deze barbecue heeft een groot oppervlak met een diameter van 57 cm.
Zo doe je het: verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Smeer het te grillen product (bijvoorbeeld een moot vis) in met wat olie. Leg het dan op het rooster, vlak onder het grill-element.