Ga je aan het eind van de middag sporten, dan kun je het beste een lichte snack met koolhydraten eten, zoals ontbijtkoek, een eierkoek, appel of banaan. Deze snacks liggen niet zwaar op de maag, maar geven wel genoeg energie.
"In principe kun je elk fruit voor of na het sporten eten, zolang het maar goed gerijpt is. Hoe rijper, hoe beter. De absolute favoriet voor veel sporters is toch wel de banaan, omdat deze veel enkelvoudige koolhydraten levert. Deze koolhydraten worden snel opgenomen en geven daarom snel energie.
“Na een uur of langer high-intensity trainen – zoals hardlopen of zwemmen – hebben je spieren veel glycogeen nodig om te herstellen en sterker te worden”, zegt Nancy Cohen, docent diëtetiek. Gezonde koolhydraten, zoals fruit, groenten, bladgroenten en volkorengranen zijn de beste glycogeenbronnen.
Wie 's avonds intensief gesport heeft en nadien een hongertje voelt opkomen, kiest beter niet voor een zware maaltijd. Dan is een portie kwark met bananen en noten de ideale oplossing. Kwark is rijk aan eiwitten en de koolhydraten in de banaan vullen je energievoorraad weer aan.
Na het sporten is het advies om binnen 2 uur na de inspanning 20 tot 40 gram eiwit te eten of drinken. Waarvan ongeveer 8 tot 10 gram aan essentiële aminozuren, met daarbij 2 tot 3 gram aan leucine. Leucine zit bijvoorbeeld in melk, kwark, ei en kaas. Leucine speelt een belangrijke rol bij het herstel van spiermassa.
Eten en drinken na het sporten
Eet na het sporten een normale hoofdmaaltijd: een ontbijt, een lunch of een avondmaaltijd. Zij leveren alle voedingsstoffen die je nodig hebt, dus ook voldoende koolhydraten voor energie en voldoende eiwitten voor spierherstel. Drink daarbij voldoende vocht.
Bananen bevatten snelwerkende koolhydraten; net wat je nodig hebt na het sporten. Bovendien barsten bananen van de glycogeen, en dat helpt je lichaam weer bij het herstel van je spieren. En natuurlijk bevatten bananen – net als sinaasappelsap – lekker veel kalium. Prima idee voor een heerlijke shake dus!
Wat moeten we eten na het sporten? "Neem bijvoorbeeld een klein bakje kwark met muesli of fruit. Dan heb je in één keer je koolhydraten én eiwitten te pakken. Koolhydraten moet je aanvullen, zeker wanneer je de volgende dag weer actief bent.
Krijgen je spieren geen bouwstoffen na een training, dan zal je lichaam spierweefsel af breken om te kunnen herstellen. Hierdoor vertraagt je stofwisseling, met als gevolg dat je minder calorieën verbrand. Eet dus bij alle maaltijden wat minder calorieën, in plaats van te bezuinigen op het eten na een training.
Tijdens een work-out ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Eiwitten helpen je spieren te herstellen. Griekse yoghurt (naturel) bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt, minder suikers dan yoghurt met een smaakje en is een makkelijke snack voor na het hardlopen.
Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie. Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6.
Bananen & druiven
Voorafgaand aan een training wil je soms nog even net dat beetje extra energie binnen krijgen. Een rijpe banaan of handje druiven zijn hier heel geschikt voor! Ze worden makkelijk door het lichaam verteerd, waardoor ze snel opgenomen kunnen worden door het lichaam.
En zeker als je wilt afvallen, is het zonde als je de calorieën die je verbrand hebt, weer binnen krijgt door meer te gaan eten of drinken. Alleen echt intensieve, fanatieke sporters en (top)atleten, die minstens 3 keer per week 1 tot 2 uur of meer trainen, moeten meer eten omdat ze veel energie gebruiken.
Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten als kip, biefstuk, zalm, tonijn (in blik op water), zuivel (kwark) en eieren. Ook plantaardige eiwitten als bonen (bruine, kidney en soja), noten en zaden zullen zorgen voor een efficiënter spierherstel.
Om soepele spieren te houden moet je regelmatig bewegen. Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.
Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Hoe meer je beweegt (energie verbrandt) hoe meer je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Na het sporten kun je echter wel prima een handje walnoten, amandelen of cashewnoten eten, omdat ze dan zorgen voor de nodige energie waardoor je lichaam weer goed op kracht kan komen. Als je na het sporten niets meer eet herstelt je lichaam langzamer.
Om het meeste uit je trainingen te halen, kun je het best voor én na het sporten eten. Sporten op een lege maag is niet verstandig. Je hebt namelijk energie en vocht nodig om de training zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Het beste zou zijn om 2 à 3 uur voor het sporten een kleine maaltijd te eten.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Afvallen bij je buik: beweging. Hardlopen, fietsen en zwemmen zijn voorbeelden van duursporten waarmee je op een constante manier gewicht verliest. Het is een laagdrempelige manier van trainen en is dus ideaal wanneer je wilt beginnen met sporten. Hoe snel en hoe lang je beweegt, hangt af van je conditie.
Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden. Waarbij geldt, hoe harder je hart tekeer gaat, hoe intensiever, en hoe meer calorieën je verbrandt.
Versnelt het energieherstel van de spieren
De belangrijkste reden: havermout versnelt het energieherstel van de spieren. Daarnaast bevat het eiwitten die de spieropbouw sterk bevorderen. Als je sneller resultaat wilt boeken op de sportschool, dan is havermout zeker een aanrader.
Havermout: Havermout bevat 12 gram koolhydraten per 100 gram, waardoor het minder rijk is aan koolhydraten dan onze andere voorbeelden. Toch kan ook havermout interessant zijn voor na het sporten, want het zorgt voor een verzadigd gevoel en bevat krachtige antioxidanten, B-vitamines en mineralen.
Havermout bevat koolhydraten, eiwitten en vezels
Het bevat een ideale mix van complexe koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels. Alles wat je voor, tijdens en na je run goed kunt gebruiken. Daarnaast krijg je met een bordje havermoutpap ook B-vitamines binnen en de nodige mineralen.