Popcorn. Yes! Er staat een heerlijke snack tussen deze lijst dus dat is reden genoeg om de kast te vullen met zakken popcorn. Dat zit namelijk vol met antioxidanten en dat is goed voor je gezondheid.
Kant-en-klare popcorn uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd. Deze vetten zijn allesbehalve gezond en dus niet goed voor de lijn. Daarnaast worden er vaak nog allerlei smaakjes aan popcorn toegevoegd: van zout en suiker tot chocolade en karamel.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Er zit 1,6 gram vet in 1 schaaltje (40 gram) popcorn, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram het maximum is.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Lijstje met snacks om lekker te Netflixen. Natuurlijk niet de kant en klare popcorn die je in de winkels kunt vinden. Deze bevatten namelijk wel een hoop calorieën en koolhydraten en dat is nou net wat je niet kunt gebruiken. Maar je kan wel zelf popcorn maken om zo je calorie innamen flink te beperken.
Bij popcorn is de kleinste maat bij de grootste bioscoopketen nog altijd 150 gram, wat gelijk staat aan 600 calorieën. Fors voor een tussendoortje. Een XL bak van 865 gram betekent 3200 calorieën!
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Schadelijke stoffen
Het idee dat popcorn kankerverwekkend is, komt door de stoffen die – vooral vroeger – met magnetronpopcorn geassocieerd werden. Zo zaten er chemicaliën, meer specifiek PFC's, in de verpakking ervan. Deze chemicaliën moesten ervoor zorgen dat er geen vetten uit de zakjes lekten.
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Popcorn an sich bevat veel calorieën en is vooral ongezond door de toevoegingen van onder meer suiker, boter of olie, vet en zout. Extra toevoegingen kunnen het nóg ongezonder maken. Wat is dan beter: zoete of zoute popcorn? Zoete popcorn bevat meer calorieën en suikers, maar zoute popcorn heel veel natrium.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
De zogehete 'Fat Bombs' zijn misschien wel de meest bekende keto snacks. Het zijn lekkerlijk 'vetbommetjes' om je gedurende je snackmoment gewoon in ketose te houden. Als basis tref je vaak een portie noten aan, of roomkaas, maar ook kokosolie of andere producten met veel vetten maar relatief weing koolhydraten.
De maïskorrels die nog niet gepoft zijn kunnen gewoon nog eens opgewarmd worden en zullen alsnog poffen. Popcorn maak je eenvoudig zelf in de magnetron met enkel een papieren zak. In slechts 2-3 minuten heb je deze gezonde snack op tafel staan. Plaats de pofmaïs in de papieren zak en plaats deze in de magnetron.
Popcorn zonder toevoegingen als suiker of zout is dan ook een prima snack. Kan popcorn bederven? Gedroogde maïskorrels zijn bijna onbeperkt houdbaar als deze goed worden bewaard.
Popcorn in een pan is heel makkelijk hoor, gewoon losse maiskorrels (kun je in een zakje kopen, ik denk haast dat ze ook gewoon in zo'n magnetronpopcorn zakje zitten). Beetje olie goed warm laten worden in een pan, laagje maïs op de bodem strooien, deksel op de pan en wachten op het poffen!
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.