Wie aan Italiaanse bubbels denkt, denkt natuurlijk aan prosecco! Deze mousserende wijn wordt gemaakt van de glera druif. De geschiedenis van de prosecco begint al in de tijd van de Romeinen die toen al wijn maakten van de glera druif.
Prosecco: dé Italiaanse mousserende wijn
Deze witte druif, die tegenwoordig glera wordt genoemd, vormt de basis van deze mousserende Italiaanse wijn. Van oudsher wordt prosecco geproduceerd in het gebied Veneto.
Cava, ook wel Cava brut genoemd, en Prosecco zijn beide mousserende wijnen die uit verschillende landen afkomstig zijn. Zo wordt Cava geproduceerd in Spanje en Prosecco in Italië. In beide landen bevinden de wijngaarden zich in de noordelijke gebieden.
Hoewel Prosecco vaak wordt vergeleken met Champagne, wordt de wijn gemaakt van andere druiven en op een geheel andere manier. Namelijk van de Glera-druif en volgens de Charmat Methode. Hierbij vindt de tweede gisting niet op fles plaats, zoals bij champagne, crémant en cava, maar gebeurt dit in roestvrijstalen tanks.
Uit een onderzoek van The University of Reading blijkt drie glazen per week goed voor je geheugen te zijn en heeft het minder calorieën dan wijn, waardoor het voor je gewicht beter is om een glaasje prosecco te drinken.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Prosecco zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Prosecco kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Mousserende wijnen
Champagne en cava drink je uit en flûte. Door de vorm van een flûte blijven de bubbels van de mousserende wijn mooi in het glas. Prosecco drink je uit een tulpvormig champagneglas. Zo blijven de geuren en smaken van de prosecco het beste behouden en kan de proever er optimaal van genieten.
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel. Toppertje.
De goedkoopste van de drie is de prosecco. Voor zo'n 5 euro heb je al een lekkere fles voor bij de borrel.
Productieproces: zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Champagne is de meest dure van de drie; een fles kost al snel €20,- of meer. Rond de €10,- heb je al een goede fles cava in handen en prosecco kost meestal niet meer dan €5,-.
Hierbij geldt dat droge Prosecco een alcoholpercentage van rond de 12% heeft, naarmate de Prosecco zoeter wordt, zal het alcoholpercentage veelal wat lager uitvallen. Ook kun je nog de term millesimato tegenkomen op een Prosecco-etiket.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
Een mousserende wijn, zoals prosecco of champagne, kun je het minst lang open bewaren, zegt Van den Brink. "Eenmaal open kan je mousserende wijn het beste binnen twee dagen drinken, want de belletjes zullen ontsnappen.
Prosecco is een witte mousserende wijn, gemaakt van de Glera-druif. De mousserende wijn wordt gemaakt volgens de Méthode Charmat.
Helaas is er ongelooflijk veel vloeibaar schroot dat naar alles en niets smaakt. Hij serveert vaak puur nietszeggend effectief drinken, terwijl een goede Prosecco juist hartstikke leuk kan zijn. Te veel ambitie van de wijnmaker is echter ook niet goed voor hem.
De wijn in post 2204 is het eindproduct van de alcoholische gisting van verse druiven (zie hoofdstuk 6). Als wijn wordt uiteraard gewone wijn aangemerkt, die zowel mousserend als niet-mousserend, rood, wit en rosé kan zijn.
De rosé Prosecco van de Lidl kost net geen zes euro. Het zal mij niet verbazen als dit hét zomerdrankje van 2021 gaat worden!
Zoals je nu weet, kun je met één fles mousserende wijn op z'n minst 5 glazen cava vullen, dus geniet samen met je vrienden en/of familie van een heerlijke avond (of middag).
Deze zomerse bubbels zijn afkomstig uit de provincie Veneto (Italië). De belangrijkste kenmerken van prosecco zijn: Smaak: levendig, licht zoet en fruitig.
Zowel Cava en Prosecco staan bekend als een goedkoop alternatief voor Champagne, alhoewel het in de eerste plaats bubbels zijn met een eigen smaakprofiel. Vaak is Prosecco zelfs iets duurder dan Cava, ondanks het goedkopere productieproces. Dit heeft vooral te maken met de grondstoffenprijs.
Mousserende wijnen
Door de vorm van een flûte blijven de bubbels van de mousserende wijn mooi in het glas. Prosecco drink je uit een tulpvormig champagneglas. Zo blijven de geuren en smaken van de prosecco het beste behouden en kan de proever er optimaal van genieten.
De belangrijkste kenmerken van prosecco zijn: Smaak: levendig, licht zoet en fruitig. Druiven: prosecco wordt maar van één druif gemaakt: de glera. Wel zijn er verschillen in prosecco, de twee varianten zijn: frizzante (= mousserend) en spumante (= licht mousserend)
Zo min mogelijk! Zeker niet meer dan tot de helft, maar de basisregel is dat wij ongeveer 125ml.wijn in een glas doen. Voordat je je wijn nu in gaat schenken met een maatbeker, wel even het volgende.