Als u een medicijn voor het eerst gebruikt, krijgt u van uw arts een recept voor maximaal 15 dagen. Zit er in de kleinste afleververpakking voor meer dan 15 dagen geneesmiddelen? Dan mag de apotheek u deze verpakking meegeven.
De geldigheidsduur van een voorschrift is standaard 3 maanden, te tellen vanaf de datum waarop de voorschrijver het voorschrift heeft opgesteld. De einddatum van de uitvoerbaarheid is steeds expliciet vermeld op het bewijs van elektronisch voorschrift of op het papieren voorschrift .
Hoe werkt de apotheek? Zodra de apotheker of de apotheekassistent het recept voor uw medicijn ontvangt, kunt u deze ophalen bij de apotheek. Samen controleert u of het recept klopt en of het medicijn veilig te gebruiken is in combinatie met eventuele andere medicijnen.
Ben ik verplicht mijn geneesmiddelen altijd bij dezelfde apotheek te halen? Nee, in Nederland kunt u zelf kiezen bij welke apotheek u uw geneesmiddelen haalt. Dat kan dus een andere apotheek zijn dan waar uw gegevens (al) bekend zijn.
Gebruikt u een geneesmiddel waarvoor een recept nodig is? Dan moet u dit recept aanvragen bij uw huisarts. Heeft u een geldig (herhaal)recept of bent u bij ons bekend met gebruik van anticonceptie, insuline of hulpmiddelen? Dan kunt u deze direct bij de SGE apotheek aanvragen.
Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is, betaal je standaard terhandstelling. De hoogte hiervan verschilt per apotheek, medicijn en tijdstip. Meestal ligt het tarief rond de 6 euro. Het bedrag kan ook lager of hoger zijn.
Ja, dat mag. U kunt zelf bepalen of u een ander (bijvoorbeeld uw partner of een kennis) uw geneesmiddelen bij de apotheek laat afhalen.
Uw arts kijkt eerst of een medicijn goed werkt bij u. Als dit zo is dan krijgt u van uw arts een recept voor een periode langer dan 15 dagen. Bij chronisch gebruik van dure geneesmiddelen door goed ingestelde patiënten krijgt u steeds voor maximaal 3 maanden medicijnen mee.
Veel huisartsen hebben afspraken gemaakt met een bepaalde apotheek in hun buurt. Je mag alsnog altijd je eigen apotheek kiezen, net als je ook je eigen huisarts mag kiezen. Je kunt dan vragen om het recept mee te krijgen in plaats van het direct naar de apotheek te laten sturen.
Eigen risico voor medicijnen in het basispakket
De zorgverzekeraar vergoedt dus de medicijnen uit het basispakket. Binnen deze vergoeding heeft u wel een verplicht eigen risico: de eerste 385 euro betaalt u zelf. U krijgt daarvoor een rekening van de zorgverzekeraar.
U vraagt uw herhaalrecept aan via de gebruikelijke weg. U kiest voor de optie: “ Ik haal mijn medicijnen af bij de afhaalautomaat”. Als het recept in de apotheek klaargemaakt is, krijgt u een e-mail of sms bericht met een afhaalcode op uw mobiele telefoon. Deze is 72 uur geldig en vervalt daarna.
Een apotheker, ook wel aangeduid als farmaceut, is een deskundige op het gebied van geneesmiddelen. In Nederland en België is de titel apotheker beschermd door de wet. In België is een apotheker de enige die geneesmiddelen die op recept of voorschrift worden verstrekt mag bereiden en afleveren.
Artsen zijn op basis van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (de zogenoemde Wet BIG) bevoegd alle beschikbare medicatie voor te schrijven mits zij bekwaam zijn. Bekwaam zijn houdt in dat dat zij over de noodzakelijke deskundigheid ten aanzien van het geneesmiddel beschikken.
Met MijnGezondheid.net kunt u niet alleen uw herhaalrecept aanvragen, maar ook uw medicatiedossier inzien, online een afspraak maken en laboratoriumuitslagen bekijken. U logt in met DigiD en sms-code of met de DigiD-app. Naar MijnGezondheid.net.
Het kan een herhaalrecept zijn als de voorschrijver (arts) dat op het recept heeft gezet, ook wel 'iter' genoemd. Op een voorschrift kan dus vier maal iter staan. Dat betekent vier maal dit recept herhalen. Als dit niet op het recept vermeld staat, is het geen herhalingsrecept.
De apotheek mag een no-show tarief in rekening brengen bij de patiënt als deze de medicijnen niet komt ophalen (uitzondering is bovengenoemde situatie, dan geldt de terhandstelling). No-show kan niet bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden, het gaat immers niet om verzekerde zorg.
Jazeker! Je bent geheel vrij om de apotheek te kiezen die je wil. Je bent niet verplicht om een bepaalde apotheek te gebruiken. Je mag zelfs bij meerdere apotheken ingeschreven staan, als je dat fijn vindt.
Indien u gebruik maakt van de Herhaalservice ontvangt u de medicijnen meestal een week voordat uw medicijnen op zijn. Mocht u geen gebruik maken van de Herhaalservice dan kunt u zelf een recept aanvragen bij uw arts.
Als fulltime apotheker ga je gemiddeld tussen de 3.450 en 4.600 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 51.119 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt volgens de cao voor apothekers. Je salaris kan in je tiende dienstjaar opgelopen zijn tot 6.774 euro per maand. Dat is 87.791 euro bruto per jaar.
Terhandstellingskosten: deze kosten zijn bijvoorbeeld voor het controleren of u de juiste medicijnen krijgt en of het medicijn geschikt is voor u. Daarnaast waakt de apotheker ervoor dat u geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. U betaalt deze kosten elke keer dat u een medicijn haalt.
“Één week na de houdbaarheidsdatum is het medicijn niet meteen niet meer goed. Of na 1 maand, 3 maanden of 1 jaar.” Maar u wilt wel graag dat een middel goed werkt en het geen giftige stoffen bevat. “Daarom is het beter om u gewoon aan de houdbaarheidsdatum te houden.
Herhaalnummer bij de apotheek
Voor medicijnen die u niet dagelijks, maar 'zo nodig' gebruikt, kunt u het herhaalnummer gebruiken. U vindt het nummer op de sticker op uw medicijndoosje. Als u de apotheek belt en het nummer inspreekt, legt de apotheek het medicijn voor u klaar en kunt u het de volgende dag ophalen.
voor een eerste uitgifte is het tarief ongeveer 12 euro- 14 euro; voor een bereiding is de opslag ongeveer 18 euro- 21 euro; voor een bijzonder bereiding is de opslag ongeveer 90 euro- 120 euro; voor een uitgifte buiten kantooruren ongeveer 35 euro - 45 euro.
De volgende producten worden vanaf 2022 niet meer vergoed: Heparine infusievloeistof in een wegwerpspuit 100 IE/ml (5 ml en 10 ml), 200 IE/ml (5 ml), 500 IE/ml (50 ml) en 520,8 IE/ml (48 ml) Misoprostol capsule 25 μg en capsule vaginaal 25 μg.