Capsules met verlengde afgifte 8 uur. Gewone tabletten werken na 1 tot 2 uur en 3 tot 6 uur lang. Meestal gebruikt u deze 3 keer per dag. Neem de laatste tablet niet later dan 4 uur voor u gaat slapen.
Methylfenidaat werkt opwekkend en voorkomt zo slaapaanvallen. De werking van de gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat) begint na 1-2 uur en houdt 3-6 uur aan. Tabletten en capsules met verlengde afgifte (Concerta, Equasym XL en Medikinet CR) beginnen ook na 1-2 uur te werken.
Beschikbare preparaten/doseringen
Methylfenidaat Tablet 5 mg, 10 mg (werkingsduur 2-4 uur). Ritalin Tablet 10 mg (werkingsduur 2-4 uur).
Mensen die methylfenidaat gebruiken zonder voorschrift van een dokter, merken in de eerste plaats een toename van de hartslag en voelen hun vermoeidheid minder (vooral als ze wat ouder zijn). In hogere doseringen lijken de effecten op amfetamine.
Het begint niet zoals methylfenidaat meteen te werken, maar er zijn een paar weken nodig om te kunnen zien of het de goede keuze was. Soms moet je wel 3 maanden wachten op een gunstig effect.
De maximale dagelijkse hoeveelheid is 60 mg methylfenidaat (6 tabletten). Neem dit medicijn één of twee keer per dag met wat water in (bijvoorbeeld bij het ontbijt en/of de lunch).
De prijs varieert van een paar Euro op school, tot 20 Euro per pil op de zwarte markt. De vergelijking van Ritalin met cocaïne is niet alleen maar een reclameboodschap. Ritalin is chemisch soortgelijk aan cocaïne.
Mogelijk kan de dosering worden verlaagd. Slapeloosheid en zelden moeite met inslapen, rusteloosheid en hyperactiviteit. Daarom is het belangrijk de gewone tabletten niet later dan 4 uur voor het slapengaan te nemen en de tabletten of capsules met verlengde afgifte zo vroeg mogelijk 's ochtends te nemen.
Ritalin is een merknaam en niet zozeer de naam van het medicijn zelf. De werkzame stof in de drug is methylfenidaat: een stof die chemisch lijkt op amfetaminen, ook wel bekend als de harddrug speed. Het is een medicijn dat bijna altijd wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren, en niet aan volwassenen.
Gebruik van alcohol in combinatie met methylfenidaat (Ritalin®, Concerta® en Equasym XL®) of atomoxetine (Strattera®) wordt afgeraden. Alcohol kan de bijwerkingen van methylfenidaat namelijk versterken.
RILATINE Kinderen (vanaf 6 jaar) Beginnen met 5 mg 1 tot 2 maal per dag (bijv. bij het ontbijt en het middagmaal) en de dosis geleidelijk verhogen met 5 - 10 mg per week. De totale dagdosis over verschillende innamen verdelen. Volwassenen De gemiddelde posologie bedraagt 20 - 30 mg per dag verdeeld over 2 à 3 innamen.
Een van de bijwerkingen van methylfenidaat is verminderde eetlust. Reden dat het middel ook gebruikt wordt als afslankmiddel. Ritalin© zul je echter niet snel van de huisarts voorgeschreven kregen om je wasbord uit de kast te halen of een paar kledingmaten minder uit de rekken te kunnen trekken.
Bij een overdosis van methylfenidaat of een interactie met andere geneesmiddelen kunnen er al snel gevaarlijke symptomen optreden die medische tussenkomst vergen. Het meest voorkomend zijn de effecten op het centraal zenuwstelsel, waaronder angst, hallucinaties, psychoses, agressie en uitgesproken agitatie.
Bij ADHD is de aanbevolen startdosering voor volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar 0,25 mg methylfenidaat per kg lichaamsgewicht per dag. De startdosering is doorgaans twee keer per dag een normaal tablet van 5 mg. Vervolgens kan de arts de dosering om de week verhogen met 5 tot 10 mg tot maximaal 60 mg per dag.
Ritalin, het medicijn dat wordt voorgeschreven voor mensen met ADHD, heeft bij kinderen andere effecten dan bij volwassenen: het lijkt er op dat Ritalin de werking van hersenen bij kinderen voorgoed verandert, ook al zijn ze gestopt met het medicijn.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
Iemand met ADD wordt vaak omschreven als onhandig, lui, traag, in zichzelf gekeerd, ongemotiveerd en ongrijpbaar. Jammer, want van binnen schuilen er veel zinnige dingen. Waarschijnlijk leg je vaak verbanden die niemand anders legt, ben je heel creatief en voel je precies aan wat er speelt in je omgeving.
Nederlandse onderzoekers van Onderzoeksinstituut Brainclinics in Nijmegen ontdekten dat er een opvallend verband is te leggen tussen licht, slaap en ADHD. Uit de studie blijkt dat ADHD een oorzaak of juist een gevolg kan zijn van een verstoord slaap-waak ritme.
Veel mensen met ADHD hebben last van vermoeidheid. Alles kost veel moeite en energie. Dit kan vervolgens erger worden door slaapproblemen. Bij ADHD komt dit heel vaak voor.
Rebound is het effect dat optreedt als de Methylfenidaat plotseling is uitgewerkt, bijvoorbeeld net na schooltijd. Het is dan verstandig om na schooltijd zo min mogelijk prikkels te geven of druk te zetten op uw kind, ofwel om op school alvast de volgende dosis medicatie te geven.
Ritalin is een ADHD medicijn en alleen op doktersrecept te krijgen. Onder jongeren en studenten is ritalin populair als hulpmiddel bij het studeren, omdat het de focus verhoogt. In het illegale circuit wordt ritalin verkocht voor €5 per pil. De prijs zakt naar €4 bij grotere bestellingen (meer dan 30 stuks).
Eigenlijk heel simpel. Ritalin staat op lijst 1 van de Opiumwet en is dus een harddrug. Het aanwezig (voorhanden) hebben van iedere drug op die lijst is strafbaar/illegaal.
Voorraadje. Volgens het IVM-onderzoek gaat het inderdaad vaak via vrienden of bekenden. Uit navraag bij de branchevereniging voor apothekers blijkt dat je een voorraad voor drie maanden meekrijgt als je ritalin voorgeschreven krijgt voor chronisch gebruik. Meestal gaat het bij zo'n recept om 1 à 5 pillen per dag.