De paling groeit op in zoet water, maar plant zich voort in zout water. De paling of aal is een vis die voorkomt over de gehele wereld. De Europese soort (Anguilla anguilla) komt voor in geheel Europa.
De paling is een trekvis en wordt ook wel aal genoemd. Volwassen palingen paaien hoogstwaarschijnlijk in de Sargassozee. De jonge glasaaltjes trekken met behulp van de getijden naar Europa waar ze in zoet water opgroeien.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Palingen hebben wel degelijk kieuwen, dus geen longen zoals wel eens beweerd wordt omdat ze best lang op het droge kunnen, maar deze kieuwen kunnen ze afsluiten in een soort kamertjes wanneer ze op het land zijn.
Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok. Het idee is dat de paling in de wormen bijt en met haar tandjes in het draad blijft haken. Als je beet hebt dan haal je het geheel met één beweging binnen.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
€ 32,00. BTW) De paling wordt gevangen in Europa, er kan nog een vis haakje in zitten.
De viswijzer adviseert om geen paling te eten. Als natuurbeschermingsorganisatie wil Natuurmonumenten de paling een gezond leefgebied bieden, waar geen vangst plaatsvindt.
Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan. Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek. Maar dioxines kunnen kanker veroorzaken en verstoren de zogeheten hormoonhuishouding van de mens.
Paling komt voor vanaf Marokko, het hele Middellandse Zeegebied, de Oostzee, tot in het noorden van Noorwegen. In de Benelux komt paling in bijna alle oppervlaktewateren voor. De paling wordt op grote schaal bevist en is een commercieel belangrijke soort. Het vlees is relatief duur en wordt gezien als een delicatesse.
Palingen kunnen wel 80 jaar oud worden. Paling smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring. Het vlees is zacht en zoet.
Smaak & bereiding
Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken. Japanners eten de vis zelfs rauw.
Een verschil tussen aal en paling is er niet, behalve dat de woorden verschillen. Met aal en paling wordt namelijk dezelfde vis bedoelt. Vroeger werd in sommige delen van Nederland gepraat over paling, en in andere delen over aal. Net zoals dat bijvoorbeeld ook geldt voor friet en patat.
Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
De lekkerste gerookte paling vind je bij Holland Paling in Spaarndam. Ja, het is echt waar: de lekkerste gerookte paling vind je bij ons.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 portie (120 gram) paling. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paling'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Gerookte paling is een week lang houdbaar in de koelkast. Gerookte paling kan worden ingevroren. Gevroren is de gerookte paling 6 maanden houdbaar.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis.
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Het grootste deel van de Nederlandse kipfilet is halal, ook als dat niet op de verpakking staat. Dat meldt The Post Online. Om export van weinig populaire delen van de kip naar moslimlanden mogelijk te maken, wordt voor het gemak alle kip halal geslacht.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Volgende dieren zijn wel halal: schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, wormen in fruit, vogels en dieren die leven in de zee (met uitzondering van kikkers, palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) (Bonne & Verbeke, 2008a).