Ontspan je iedere dag. Zorg dat je elke dag de tijd neemt om rust te vinden. Laat de spanning uit je lichaam vloeien en kom tot rust. Je kunt rust vinden in gezond bewegen, kort mediteren, spelen met je hond of door iets anders te doen wat je leuk en rustgevend vindt.
Zinvol leven geeft je zin ín het leven. Je vindt het in contact met andere mensen, werk, gezin of hobby's. Als je dingen doet die jij belangrijk vindt, geeft dat een blij en positief gevoel. Het geeft je energie en een doel in het leven.
Als je veel last hebt van een sombere stemming, niet meer kunt genieten of slecht slaapt, is het verstandig naar je huisarts te gaan. Bespreek waar je last van hebt en kijk je samen hoe je er beter mee om kan leren gaan. Dan stelt de huisarts een behandelplan op en kijkt wat hij of zij zelf kan doen.
De eerste werkdag is hét moment is om jezelf te onderscheiden door een proactieve in plaats van passieve houding aan te nemen. Stel goede vragen, toon interesse, wees leergierig, leer de regels en laat zien wie je bent. Jouw eerste werkdag is een dag die je niet snel vergeet.
Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Kom tot rust en zoek de rust op om de onrust goed te kunnen ervaren. Ga naar buiten en maak bijvoorbeeld een mooie wandeling. Ga met jezelf in gesprek, mijmer voor je uit en doe aan dagdromen. Maak aantekeningen van je gedachten en gevoelens en houd een dagboekje bij.
In het kort
Bij een delier raakt iemand in de war. Dit kan onverwachts in een paar uur of in een paar dagen gebeuren. Iemand is verward, praat vaak warrig en kan de aandacht er niet bij houden. Plotseling is het gedrag van uw naaste anders dan u gewend bent: opgewonden en onrustig.
Stel jezelf voor aan iedereen die je ontmoet, zorg dat je als korte 'pitch' in een paar zinnen kunt vertellen wie je bent en wat je komt doen. Vraag ook belangstellend naar de functie van degene tegenover je en probeer sowieso haar of zijn naam en afdeling te onthouden, maar blijf niet te lang kletsen.
Als je nieuwe baan niet bevalt, analyseer eerst waarom en wat je anders zou willen.Het gesprek aangaan met je werkgever kan oplossingen bieden, zoals taken aanpassen of overplaatsing. Overweeg of je verbeteringen ziet na verloop van tijd voordat je besluit te vertrekken.
Tegenwoordig kun je allerlei tips vinden om meer te leren genieten van het leven. Zo wordt aangeraden om meer in het moment te zijn, in plaats van te denken aan het verleden of de toekomst. Ook lichaamsbeweging, voldoende slaap, een regelmatig dagritme, een gezond dieet en frisse buitenlucht kunnen allemaal helpen.
Blijdschap is een emotie waarbij er van alles in je lichaam gebeurt. Als je blij bent, kan het gebeuren dat je hart sneller gaat kloppen en dat je bloed sneller door je aderen stroomt. Sommige spieren ontspannen zich, andere spieren trekken zich samen. En in je hersenen komen neurotransmitters vrij.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”