Bakpapier is gemaakt van papier pulp net als elk normaal papier , Het wordt echter gedompeld in zwavelzuur of zinkchloride (zuur behandeling). Na behandeling met een van deze oplossingen, verliest het papier de chemische stoffen en wordt het verstevigt of bedekt met siliconen met olie gebaseerde coatings.
If You Care bakpapier is door zijn samenstelling duurzamer en composteerbaar. Het ongebleekte bakpapier is volledig chloor- en gifvrij met een laagje natuurlijke siliconen voor het gebruiksgemak. Ook in het productieproces worden geen giftige stoffen gebruikt. Zonder PFAS!
Geen pfas maar siliconen
Het was een hele saaie klusm maar ik heb het gedaan. Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.
Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. Een oven vol aangekoekte etensresten, daar zit niemand op te wachten. Een velletje bakpapier kan handig zijn om jezelf schoonmaakwerk te besparen.
Hoe vaak gebruiken? Bakpapier gebruik je in principe maar één keer, daarna gooi je het weg. Het mag niet in de papierbak maar moet bij het normale afval. Als je vaker bakt, is een siliconen bakmat een aanrader.
Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.
Herbruikbaar? In principe gebruik je bakpapier maar één keer en gooi je het daarna weg, maar het kan geen kwaad om het voor een tweede keer te gebruiken. Wanneer je het papier weggooit, doe dit dan niet in de papierbak, maar bij het normale afval. Als je vaker bakt is, is een siliconen bakmat een aanrader.
Het invetten van je bakvorm voorkomt ook dat het bakpapier lelijke deuken in je baksel maakt. En dat gebeurt nog weleens, vooral als je te lui bent om je bakpapier in het juiste formaat te knippen en in plaats daarvan maar in de bakvorm propt.
Kijk goed uit wanneer je bakpapier gebruikt. Het papier kan namelijk zo in de brand vliegen. Dit komt doordat het bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Hierdoor moet je het niet gebruiken wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl de oven voorverwarmt.
PFOA (perfluoroctaanzuur) is een door mensen gemaakte chemische stof, die van nature niet in het milieu voorkomt. De stof is gebruikt voor producten om oppervlakten te beschermen, zoals de behandeling van tapijten en kleding, coatings voor kartonnen verpakkingen en anti-aanbak lagen. PFOA wordt ook wel C8 genoemd.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Pfas zijn daarnaast veel gebruikt in het vuil- en waterafstotend maken van regen- en buitensportkleding, papier met een afstotende coating, zoals bakpapier en pizzadozen, cosmetica, flosdraad, meubels en tapijt.
Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang.
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Er bestaat namelijk geen verplichte etikettering. Het is niet duidelijk in welk product wel en in welk product geen Pfas zit. Ook is er geen onafhankelijk consumentendesk waar consumenten met vragen over chemische stoffen naar toe kunnen gaan. Toch kun je als consument wel zelf actie ondernemen.
Elke olie werkt, maar als je het nauwkeurig bekijkt dan zijn bepaalde oliën beter geschikt voor hoge temperaturen dan anderen. Zonnebloemolie is verreweg het goedkoopst en werkt goed, maar olijfolie, rijstolie en raapzaadolie werken ook goed.
Met bakpapier voorkom je dat het eten niet blijft plakken aan de plaat. Maar dit kun je ook doen door met olijfolie, plantaardige olie of spray de bakplaat of vorm in te vetten. Deze middelen zorgen ervoor dat er helemaal niks aan vast blijft plakken.
De kant met de knipjes komt op de bodem. Het bakpapier mag best een stuk boven de rand uitsteken. Zo rijst het beslag mooi recht omhoog tijdens het bakken. Op deze manier kun je heel gemakkelijk je bakvormen bekleden!
Het maakt invetten van bakplaten overbodig en is ook bruikbaar in de magnetron. Bakpapier van ITS is tweezijdig voorzien van een antiaanbaklaag. Bakpapier is tot 220 graden bruikbaar in de oven.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Het PFAS-vrije alternatief
Koken in pannen die gemaakt zijn met schadelijke chemische stoffen? Dat kan anders! GreenPan ontwikkelde in 2007 al de eerste pannen met een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag, genaamd Thermolon™. Die is gemaakt op basis van natuurlijke materialen, zoals diamant en een afgeleide van zand.
Van PFOA is bekend dat het schadelijke effecten kan hebben op het immuunsysteem en op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Het is mogelijk kankerverwekkend en schadelijk voor de natuur. De stof kan vooral problemen opleveren voor dieren in de top van de voedselketen, zoals vogels en zoogdieren.
Het verwijderen van PFAS uit drinkwater is moeilijk. Voor het verwijderen van PFAS heb je hele fijne membraanfiltratie nodig. Sommige bedrijven claimen dat hun producten voor thuis filteren dat kunnen, maar kunnen dat niet aantonen. Een filter moet regelmatig vervangen worden.