De functie van de pens is opslag van het ruw voer, menging van de inhoud ter onder steuning van de fermentatie en absorptie van de fermentatieproductie, met name de vluchtige vetzuren. De pens en de netmaag worden vaak als een geheel beschouwd en de samentrek kingen van deze voormagen zijn ook aan elkaar gekoppeld.
In de pens beginnen deze direct met de afbraak van het voer. Om ervoor te zorgen dat de micro-organismen al het voedsel kunnen bereiken, trekt de pens iedere minuut 2 keer samen om de inhoud te mengen. Gas dat bij de fermentatie ontstaat, boert de koe op en de grove voerdelen herkauwt ze.
De pens of het rumen is de eerste van de voormagen bij herkauwers. Hier ondergaat het opgenomen voedsel een voorvertering door micro-organismen die in de pens leven. Het voedsel wordt hierbij gefermenteerd.
Witte pens of witte worst is een worst gemaakt van brood, melk, ei en varkensvlees. Voor de bereiding wordt dezelfde methode gebruikt als voor bloedworst, maar er wordt geen bloed gebruikt.
Hier de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag aan de andere kant. Slokdarm waar het eten naar binnen komt. En eigenlijk is het 1 groot vat die vier magen waar al het eten gehusseld wordt en waar het gras wordt gefermenteerd. Moeilijk woord voor afbraak door bacteriën.
Een koe heeft zeven magen, zei de vos - AT5.
De pens is de eerste maag van de voormagen bij herkauwers. Pens wordt in Nederland gebruikt als diervoeder en zelden tot nooit gebruikt voor menselijke consumptie. Pens mag alleen worden verkocht voor humane consumptie als het gezouten, verhit (gebroeid) of gedroogd is.
Pens is goed voor de darmflora en bevat veel natuurlijk probioticum. Sommige honden kunnen er echter diarree van krijgen dus eerst even uitproberen met een kleine hoeveelheid.
Een ander voordeel van pens is, dat het de perfecte Calcium : Fosfor verhouding bevat voor onze honden. Het bevat ook de juiste hoeveelheid van het essentiële vetzuur Linolzuur. Voor honden die moeite hebben met verteren, is boekmaag om mee te starten nog wat mooier dan pens.
Pensverzuring bij melkvee, wat is dat? Pensverzuring ook wel pensacidose genoemd, ontstaat wanneer het evenwicht in de pens van de koe verstoord raakt. Hierbij wordt de pH in de pens van de koe te laag. We spreken dan over een pH onder de 5.5.
Hierbij gaat het meestal om die van de koe en hij moet lang worden gekookt wil je het kunnen eten. De smaak van het vlees is heel romig en zacht, en is niet te vergelijken met de sterke smaak van bijvoorbeeld lever of niertjes. Ook de maag wordt soms gegeten en is stevig vlees met een zachte smaak.
De hagelwitte pensen zijn gemaakt van wit brood, geweekt in melk en ei. En vlees natuurlijk: mager varkensvlees en varkensbuik, gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember. De slager maalt het mengsel van brood en vlees, en vult het af in varkensdarmen.
Pensverzuring ontstaat door een langdurige overmaat van vluchtige vetzuren in de pens als gevolg van een snel verteerbaar rantsoen. Rantsoenen met een hoge energiedichtheid en snel verteerbare koolhydraten of juist een tekort aan structuur kunnen bijdragen aan pensverzuring.
Maag 1: de pens
De koe slikt het gras bijna zonder kauwen door. Het komt dan in de eerste maag: de pens. De pens is heel groot: er past wel 120 liter in. De maag is zo groot, omdat een koe vroeger snel en veel at.
Scheldwoord voor een veel etende persoon. Persoon die heel veel eet wordt ook zo genoemd dat degeen dierlijk gedrag vertoont. Scheldwoord voor veelvraat.
Smuldier Pens & Vlees Compleet bevat rauw rundvlees en rauwe pens van goede kwaliteit. Het stimuleert de darmwerking en darmflora, wat goed is voor de afweer van je hond. Omdat er geen voedingsstoffen verloren gaan door verhitting of andere bewerking, is dit een extra voedzame maaltijd.
Lever bevat bijvoorbeeld veel ijzer en vitamine A, lever en nieren bevatten veel vitamine B (zoals vitamines B2 en B12) en D. Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
De smaak van de lever is iets pittiger dan die van met melk gevoede dieren. Let er bij aankoop op dat de slager de kanalen die door de lever lopen heeft verwijderd, omdat deze niet eetbaar zijn. Kalfslever koopt u vrijwel altijd in plakken. Deze worden meestal heel zachtjes gebakken.
Bloedworst is een worst gewoonlijk bestaande uit een mengsel van bloed (meestal van het varken, maar er bestaat ook runderbloedworst), vet of reuzel (smout), spek, kruiden en vulmiddelen (rogge, brood, gerst, en/of havermout). Het is een bijproduct van de slacht en werd vroeger traditioneel in de herfst gemaakt.
Voor honden is pens ook een belangrijk en zeer geliefd orgaan, 10% pens is een goede hoeveelheid. Aangeraden wordt om niet meer dan 30% orgaan te voeren, om te voorkomen dat het dier te weinig van de andere ingredienten krijgt.
Hij heeft drie harten, acht poten, en hersenen die over het hele lichaam zijn verspreid. Hij is buitengewoon goed in verstoppertje spelen: kan moeiteloos zeeslangen, platvissen, koraalduivels, ...
Begin de boekmaag goed schoon te spoelen met water. Daarna in een grote pan met water en zout, zo'n twee tot drie uur zachtjes koken. Te lang zal niet snel gebeuren, het is en blijft stevig vlees. Het geheel af laten koelen en de bladen daarna in fijne repen snijden.
Vogelbekdieren hebben geen maag. Het eten gaat direct vanuit de slokdarm naar de darmen. Mannetjes vogelbekdieren hebben een giftige stekel aan de achterpoten waarmee zij zich kunnen verdedigen.