Edelherten kunnen wel een gevaar voor mensen vormen en andersom. De dieren zijn groot en zwaar en steken 's nachts wegen over. Een ongeluk kan grote gevolgen hebben, zeker wanneer een automobilist op het laatste moment probeert uit te wijken. Een ander probleem met edelherten is hun eetgedrag.
In het najaar, wanneer bij de meeste herten de bronsttijd aanvangt, kunnen de mannelijke dieren en soms ook de vrouwelijke onverdraagzaam worden tegenover elkaar. Ze kunnen dan ook gevaarlijk zijn voor mensen en kopstoten geven of trappen. Een mannelijk dier kan met zijn gewei zijn harem beschermen.
Leefgebieden. Vroeger leefden edelherten vooral in het open veld langs de grote rivieren. Later werd hun leefgebied teruggedrongen tot de Veluwe. De Veluwe vormt nog altijd het kerngebied van edelherten in Nederland, al leven ze nu ook in de Oostvaardersplassen, Noord-Brabant en Limburg.
In Nederland heeft het edelhert geen natuurlijke vijanden, in andere landen zijn dat wolven en bruine beren. Andere bedreigingen zijn wegen, rasters en de jacht.
Het grootste hert wat in Nederland voorkomt is het edelhert. De mannelijke dieren worden herten genoemd en de vrouwelijke dieren hindes. Herten kunnen maximaal 250 kg wegen; hindes maximaal 125 kg. Het gewei van een volwassen hert kan wel tot 12 kg(!)
De ree verblijft overdag vaak in zijn “leger”, dit is de naam van de slaapplaats. Deze is vaak te herkennen aan een ovale plek onder de boom, alsof iemand hier de grond heeft staan harken.
Voor de damherten was het oude hek een beetje een lachertje, aangezien ze vanuit stand al zo'n twee meter hoog kunnen springen.
Komt voor: op de Veluwe, in de Oostvaardersplassen en in Limburg/Brabant. Aantal (voorjaarsstand): Op de Veluwe in de vrije wildbaan ca. 1600 stuks, waarvan in het Kroondomein 220, Hoge Veluwe 220, Deelerwoud 180.
Wil jij herten, reeën of zwijnen in het wild zien? Bij de wildobservatieposten in Nationaal Park Veluwezoom maak je een goede kans! Kom met een verrekijker naar een van de twee natuur- en wildobservatieposten in Nationaal Park Veluwezoom. In de schemer verzamelen zich hier edelherten, reeën en wilde zwijnen.
Edelherten leven in verschillende landschaps-types: hooggebergten, moerassen, rivierdelta's, grasvlakten, boomloze heiden ... Ze hebben een voorkeur voor uitgestrekte jonge bossen met een vochtige voedselrijke grond.
Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit. Het vrouwtje heet bij damherten en edelherten een hinde. De jonge hertjes noem je kalfjes, net als bij koeien. Ze worden met witte stippels geboren en drinken melk bij hun moeder.
Na de eland is het edelhert het grootste hert ter wereld. Elke winter verliest het mannetje zijn gewei. Er blijven dan twee kleine stompjes over. In de grotten van Lascaux in Frankrijk tekende oermensen edelherten.
Hij wordt met gemak ingehaald door het jachtluipaard, dat tot 100 kilometer per uur kan halen. Maar ook het edelhert (67 km/u), de haas (65 km/u) en zelfs het everzwijn (55 km/u) zouden de Jamaicaan verslaan in een wedstrijdje sprinten. Ook de zwemmers van het dierenrijk doen het beter dan die van ons.
'Een hert in nood kan ongelofelijk snel aanvallen. Je maakt meestal geen kans tegen het indrukwekkende gewei, maar ook zonder gewei kun je zwaargewond raken door een kopstoot van zo'n dier. 'Van Ginderdeuren raadt wandelaars wel aan om op de paden te blijven.
Al kun je een hert best aanhalen met een stukje brood en soms zelfs aaien, helemaal tam krijg je de dieren nooit. Je kunt herten zo tam mogelijk maken door veel tussen de dieren aanwezig te zijn.
Een bruin edelhert koop je vanaf 200 euro, witte dieren kosten 500 tot 1000 euro. Een bruin sikahert koop je vanaf 75 euro. Een damhert kost 50 tot 250 euro.
Trek donkere, effen kleding aan. Maak zo min mogelijk geluid (fluister dus) en maak geen wilde bewegingen. Ook kun je beter geen parfum of sterke geur bij je dragen, want dieren hebben meestal een veel beter reukvermogen dan wij. Ben je net een imposant edelhert aan het bekijken, gaat je smartphone af.
Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen. En: de herten en zwijnen hebben hier rust.
Reeën leven in bosachtige gebieden met open plekken en aangrenzende velden. In de schemering en ochtenduren wagen zij zich op open terrein om voedsel te zoeken en te grazen. Om te rusten en te herkauwen trekken ze zich terug in de beschutting.
Rendieren zijn de enige herten waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei dragen. Het is geen toeval dat het mannetje zijn gewei nu al heeft afgeworpen, terwijl de vrouwtjes dit pas een tijdje later doen.
Een artikel in Advances in the Study of Behavior geeft aan dat herten communiceren via stemgeluiden. Een andere auteur, T.R. Michels expert in de jacht op Witstaartherten, bestudeert eerder de gedragingen en signalen in zijn boek Whitetails Addict's Manual.
Leefgebied Veluwe: Op de Veluwe leven op circa 100.000 ha in het voorjaar circa 2.500 edelherten. Dat zijn er wat meer dan de officiële doelstand volgens het Faunabeheerplan van Gelderland van 2.000 dieren.
De herten krijgen dagelijks brokken en als er in het najaar en de winter te weinig gras is worden ze bijgevoerd met hooi. Brood, en vooral vers brood, is eigenlijk niet goed voor herten. Het zijn herkauwers en door het herkauwen kan het brood in de maag gaan gisten.
Enkele planten waar herten niet van lijken te houden zijn siergrassen, irissen, vingerhoedskruid, yucca, kruiden en planten met een sterke geur, zoals salie, bosui, citroenmelisse, etc. Ze houden ook niet van planten met doorns, zoals paarse echinacea, maar rozen schijnen ze dan juist weer heerlijk te vinden!
Voorkomen. In Nederland komt het damhert voor op de Veluwe, Kennemerduinen, Amsterdamse Waterleidingduinen, Manteling van Walcheren, Kop van Schouwen, Zuid-Hollandse Duinen, Lauwersmeer, Friese Oranjewoud en in parken.