Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's.
Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze 'smaak' is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw.
De smaak van Earl Grey thee
Earl Grey thee is vernoemd naar graaf Charles Grey, een Britse staatsman en premier. Volgens de legende kreeg hij deze thee cadeau uit China en vond hij het zo lekker dat hij een theehandelaar vroeg om het opnieuw uit te vinden.
Het is een melange van zwarte theesoorten zoals Assam, Ceylon en Kenya en heeft een sterke, bittere en ronde smaak. In Engeland wordt dit soort thee vaak met een wolkje melk gedronken om de bitterheid wat tegen te gaan.
English Breakfast Thee
Zwarte theesoorten als Assam, Ceylon en Kenya worden gemengd en geven een sterke, bittere en ronde smaak. In Engeland wordt dit type thee vaak met een wolkje melk gedronken om de bitterheid wat tegen te gaan.
Graaf Charles Grey
Tijdens zijn diplomatieke carrière kreeg Charles thee gemengd met bergamotolie cadeau. Hij vond de thee zo lekker dat hij Britse theemakers vroeg de smaak na te maken. Het resultaat was de allereerste Earl Grey thee.
Wat is het verschil tussen Earl Grey thee en English Breakfast thee? Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
Zoals altijd met culturele veranderingen, werd thee geïntroduceerd door de aristocratie. Het was de buitenlandse prinses Catherine van Braganza die theedrinken naar het Engelse koningshuis bracht en zij zette de trend voor de drank onder de Engelse aristocratie in de zeventiende eeuw.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.
Het AD-testpanel boog zich over diverse Earl Grey theeën die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. De biologische thee van Clipper kreeg van het panel het hoogste cijfer: een 7,8. Vooral het duidelijke citrusaroma en de wat bloemige smaak van Clipper vallen in de smaak.
'Grey' oftewel 'grijs' klinkt een beetje saai, maar de smaak is dat allerminst. Earl Grey is fris, heerlijk verkwikkend en de klassieke zwarte thee met een vleugje citrus en bergamot. Deze thee is al honderden jaren geliefd en de favoriete keuze voor de echte Engelse afternoon tea met volop zoete en hartige snacks.
Earl Grey: de thee
Earl Grey is een melange van thee, geparfumeerd met bergamot. De bijzondere smaak van bergamot en de thee melange creëert een klassiek lichte en verfrissende smaak. Door de unieke smaak is Earl Grey van velen de favoriet; rokerig en geurvol met een vleugje citrus.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.
English breakfast is een Engelse melange van zwarte thee. In dit geval een blend van milde Ceylon en de krachtigere Assam thee. De thee is krachtig van smaak en wordt veel met melk en suiker gedronken. Ook lekker met een schijfje citroen.
Groene Thee Earl Grey van Piramide is een groene thee gemaakt van jonge theeblaadjes, volledig van pure biologische oorsprong. Deze zachte thee heeft een citrusachtige subtiele smaak.
Engelse thee bevat allerlei stoffen die goed zijn voor je algehele gezondheid. Bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, gezondere darmen en verlagen van kans op chronische ziektes. Met drie koppen Engelse thee per dag kun je al baat hebben van de gezondheidsvoordelen van deze theesoort.
Dat beweren Duitse onderzoekers. Thee is op water na de meest gedronken drank in de wereld en bevat stoffen die hartaandoeningen helpen voorkomen. De Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde eiwitten in melk de nuttige werking van deze stoffen opheffen. Daardoor verliest de thee zijn gezonde karakter.
De thee wordt dan bitterder, waardoor een scheut melk de smaak neutraliseert. Er is zelfs discussie over of het beter is voor de smaak om de melk voor- of na het inschenken van de thee aan het kopje toe te voegen. Ook in Nederland kiest men soms voor een scheut melk, om zo de thee minder sterk te maken.
Het gebaar van de geheven pink is een karikatuur van verfijndheid en waarschijnlijk afkomstig uit het volkstoneel, waar de zaken graag vet worden aangezet. Een acteur die met opgestoken pink thee drinkt doet dit uitsluitend om de omgangsvormen van de hogere kringen belachelijk te maken.
Maar wat blijkt? Vooral ouderen uit Groot-Brittannië (tussen de 55 - 64 jaar) blieven de sterk getrokken zwarte thee: 35 procent drinkt per dag vijf koppen of meer. Jongeren vinden dat brouwsel steeds viezer. Zij kiezen vaker voor een andere theesoort of een andere warme drank.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.