Doordat de vruchten rijk aan vezels zijn helpt het eten bij een goede stoelgang, gezonde darmwerking en een goede spijsvertering. Vijgen bevatten veel vitamine A en B welke bijdragen aan een gezonde huid en stofwisseling. Vijgen bevatten ook veel calcium en kalium. 100 gram bevat ongeveer 20% van de ADH calcium.
Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt. * Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).
Je kunt gedroogde vijgen zo uit het vuistje eten, maar soms kunnen ze wat aan de harde en taaie kant zijn. Hou je juist wat van zachte, gedroogde vijgen? Laat ze dan even in lauw water weken en dep ze daarna droog. Je kunt de gedroogde vijgen ook verwerken tot een vijgenbrood.
Je kunt gedroogde vijgen zo uit het vuistje eten, maar soms kunnen ze erg hard en taai zijn. Laat de gedroogde vruchten daarom eerst 10 tot 15 minuten weken in warm water.Dep ze daarna voorzichtig droog.Verwijder vervolgens het harde stukje waarmee de vijg aan de boom vast zit en je hebt een heerlijke zachte vijg.
Een geopende verpakking met gedroogde vijgen kun je nog 6-9 maanden in de voorraadkast bewaren. Gaat het om een gesloten verpakking? Houd dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking aan.
Gedroogde vijgen zijn er in 4 klassen. Klasse 1 is de beste kwaliteit.
Niets is minder waar, want een gemiddelde portie vijgen (70 gram) levert niet meer dan 45 calorieën. Daarnaast hebben ze een hoge voedingswaarde. Geen reden dus om aan te nemen dat vijgen dikmakers zijn.
Vijgen of dadels? Verse vijgen bevatten minder suiker en minder calorieën dan verse dadels. Dat geldt ook voor gedroogde exemplaren. Als je wilt afvallen, zijn vijgen dus een iets betere keuze.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Gedroogde vijgen - 2 mg ijzer per 100 gram - Lekker om een klein handje van te snacken met bijvoorbeeld walnoten. Met twee dadels (30 gram) haalt een man 4% van de ADH, een vrouw 3%. Dadels - 1,5 mg ijzer per 100 gram - Lekker om van te snacken met bijvoorbeeld walnoten of pompoen- en zonnebloempitten.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al.Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Leg ze in een ondiepe koelkastdoos om ze te beschermen. Afgedekt kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Mijn vijgenboom krijgt geen vruchten, hoe kan dat? Dat kan van een aantal dingen afhangen. Te jong, te weinig zon, verkeerd type vijg voor Nederlands klimaat, verkeerde snoeimethode, noem maar op.
Er zitten namelijk een aantal ingrediënten in vijgen die als versterking kunnen dienen voor een optimale gezondheid. Denk dan bijvoorbeeld aan vitamine, vezels, calcium, kalium en mangaan.
Er zitten 52 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) gedroogde vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'gedroogde vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en geven ook vol gevoel. Ook daarom is gedroogd fruit een gezonde keuze. Omdat vers fruit een hoger gehalte aan vitamines, mineralen en vocht bevat is het niet aan te raden om vers fruit geheel te vervangen door gedroogd fruit, wissel het lekker af!
Als een vijg heel vers is, kun je 'm eten met de schil. Wanneer blijkt dat je toch voor minder verse vijgen hebt gekozen in de supermarkt, of als de schil hard en stug is kun je ze beter zonder schil eten. Je kunt de vijgen dan in de lengte in kwarten snijden, of ze pellen.
Voedingswaarde gedroogde vijgen
Ontzettend belangrijke mineralen voor onze gezondheid. Dat gedroogde vijgen gezond zijn zie je in een oogopslag eigenlijk al. Ook de B-vitaminen (behalve B12) zijn vertegenwoordigd en er zit zelfs 1 mg vitamine C in 100 gram gedroogde vijgen.
Gedroogd fruit is een ideaal standaardproduct om in huis te hebben, want je kunt het zowel als ontbijt en lunch als tijdens de avondmaaltijd, als toetje of als tussendoortje eten. Denk bijvoorbeeld aan: Een kommetje yoghurt met muesli, een scheut honing en een stel gedroogde abrikozen of pruimen.
Wanneer zijn verse vijgen verkrijgbaar:
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar.