Donker gebrande koffieEr zijn gevallen waarin donkerder gebrande koffie een betere koffie-ervaring geeft. Echter, naarmate de koffie donkerder wordt, verliest hij geleidelijk subtiele smaaknuances. Aan de andere kant wordt de body van de koffie veel voller. Het voordeel is dat de koffie minder zuur is.
Medium roast koffiebonen zijn een aantal minuten langer gebrand dan light roast koffiebonen. Ze hebben daardoor een iets donkerdere kleur. In vergelijking met light roasts hebben ze meer aroma's en een vollere body. Dat komt juist door de langere branding, waardoor de bonen meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen.
De arabica koffieboon is vrij rond, mild een tikje zoetig van smaak. De robusta boon is steviger, sterker van smaak en heeft iets meer bitterheid. 'Robuust' van smaak zou je kunnen zeggen. Wil je dus een pittige, stevige kop koffie dan zijn de lekkerste koffiebonen de bonen bestaande uit een blend van arabica-robusta.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Welke koffiebonen zijn niet vet? Niet alle koffiebonen zijn vatbaar voor het vetprobleem. Arabica bonen hebben meestal minder vet dan Robusta bonen, omdat ze langzamer groeien en een lagere concentratie aan oliën hebben. Dit betekent overigens niet dat Robusta automatisch vette bonen zijn.
Vette koffiebonen herken je aan een glanzend olielaagje op de koffieboon. Wanneer deze olie niet op een enkele maar op heel veel bonen in een zak zit, spreek je van vette koffiebonen.
Donkere brandingen zijn iets minder zuur en bevatten de minste cafeïne. Donkere brandingen krijgen hun gedurfde, rokerige smaak van olie die op de boon terechtkomt. Lichte en medium brandingen hebben weinig tot geen olie op het oppervlak van de boon.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Veel mensen geloven dat hoe donkerder de koffie, hoe sterker deze is! Een blonde roast bevat echter meer cafeïne dan een donkere roast . Dat komt doordat de bonen hun massa verliezen wanneer ze worden gebrand. Licht gebrande bonen zijn dichter en bevatten daarom meer cafeïne per lepel.
Lichte koffiebrandingen
Lichte roasts vertonen vaak een heldere zuurgraad, bloemige en fruitige tonen en een lichtere body. Bij het zetten van lichte roasts is het het beste om methoden zoals pour-over of drip brewing te gebruiken om hun subtiele smaken te benadrukken. Een van onze populaire lichte roast blends is de Frog Breakfast Blend.
vette koffiebonen zijn slecht voor je machine
Vette koffiebonen zijn slecht voor je koffiemachine. Droge koffiebonen niet. Vette koffiebonen zijn vaak ook bitter en hebben een minder volle body. Calor koffiebonen zijn 100% vers gebrand, medium roast en daarom niet vet!
Welke koffie is 100% Arabica? 100% Arabica koffie bestaat uit uitsluitend Arabica bonen, zonder enige toevoeging van Robusta bonen. Deze koffie staat bekend om zijn zuivere smaak en hoge kwaliteit.
Als koffiebonen donker worden gebrand, kan dat tot wel 90 procent van de chlorogeenzuren vernietigen. Dit zijn antioxidanten en ontstekingsremmende fytonutriënten waarvan wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor veel van de voordelen van koffie. In dit opzicht is een lichte branding dus beter .
Omdat cafeïne in het algemeen later in het zetproces vrijkomt, bevat ristretto ten opzichte van een espresso ietsje minder cafeïne. Ook deze is dus niet hét strafste kopje koffie.
Daarnaast bevat zwarte koffie antioxidanten, zoals polyfenolen en chlorogeenzuur, die bescherming bieden tegen celbeschadiging en ontstekingen in het lichaam. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het verminderen van het risico op chronische ziekten, zoals type 2 diabetes, hartaandoeningen en kanker.
Sommige koffiedrinkers denken dat donker gebrande koffie sterker is en meer cafeïne bevat dan licht gebrande koffie. De waarheid is echter dat het cafeïnegehalte vrijwel hetzelfde blijft tijdens elke fase van het brandproces . Het verschil tussen brandingen zit in de smaak, niet in de hoeveelheid cafeïne.
Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Donkere brandingen : In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, hebben donker gebrande koffiesoorten een lager zuurgehalte. Het langere brandproces breekt de zuurcomponenten af, wat leidt tot een zachtere smaak. Espresso: Een korte zettijd betekent dat er minder zuur wordt geëxtraheerd, waardoor espresso een goede optie is voor mensen met een gevoelige maag.
Koffie is goed voor je spijsvertering
naar de wc te gaan!Het helpt niet alleen je darmen op gang, het helpt je ook om te plassen. Koffie werkt als een diureticum oftewel; overtollig vocht uit de nieren wordt sneller afgevoerd naar de blaas.
Strategieën om vette koffiebonen te vermijden
Ten eerste, houd je aan medium of medium-donkere roasts . Deze roast levels zitten op het ideale punt tussen smaak en minimale olie. Bekijk de bonen vervolgens goed voordat je ze koopt. Zijn ze glanzend en glad?
Welke koffiebonen zijn gezond? Arabica koffiebonen zijn onder de streep dus het meest gezond.