Djahe is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik. Gemalen gember (of gemberpoeder) heeft een frisse, scherpe smaak en geur. Het is een goed alternatief voor verse gember. Doordat het gedroogd is, is het bovendien een stuk langer houdbaar.
Gemberpoeder (of djahé)
Wij gebruiken het allerliefst verse gember, maar als je dit niet in huis hebt dan is gemberpoeder een goede vervanger.
Perfect als vervanger voor verse gember! Je vindt gemberpoeder gewoon in het kruidenschap bij je supermarkt. De derde optie is gemberpuree. Dit is ook een prima vervanger voor verse gember.
Gember gemalen – Gemberpoeder is de gedroogde, gemalen gemberwortel van de gemberplant Zingiber officinale. Het behoort tot dezelfde familie als kurkuma. In Azië noemt men het djahé.
Verse laos heeft eenzelfde wortelachtige vorm, maar de smaak en geur zijn echt anders dan die van gember. Niet zoet-pittig, maar eerder pijnboom-achtig en sterk. Sommige mensen vinden de smaak citrusachtig, anderen vinden het naar zeep ruiken.
Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper. Laoswortel wordt in Indonesië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum.
Galangawortel of laos is familie van de gember en de kurkuma en is rijk aan antioxidanten. Galanga wortel heeft een scherpe, pittige smaak en wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig is het een heerlijke specerij om allerlei gerechten op smaak te brengen.
Gemberpoeder is altijd handig om in huis te hebben, voor als er geen verse gemberwortel voorhanden is. Je gebruikt het in hartige en in zoete gerechten. In hartige gerechten gebruik je gemberpoeder vooral in Oosterse maaltijden.
gemberpoeder (zn) : djahé
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Djahe is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast djahe is er ook ketoembar (gemalen koriander), Laos (gemalen galangawortel) en djintan (gemalen komijnzaad).
In de Nederlandse keuken kennen we hem vooral als smaakmaker in zoete recepten zoals ontijtkoek, speculaas en peperkoek. Ook combineert hij goed met banaan en appel. In Azië wordt gemalen gember voornamelijk gebruikt voor hartige gerechten, zoals in babi ketjap of babi pangang.
Gember wordt in heel Azië gebruikt in verschillende gerechten. Djahé is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik.
Kurkuma is een veelgebruikte specerij afkomstig uit Azië, net als gember. Hoewel gember en kurkuma beide in de Aziatische keuken worden gebruikt en een warm smaakprofiel hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen. Kurkuma is bitterder. Het mist ook het kruid dat veel voorkomt in gember.
Gember is een belangrijk specerij voor de keuken. Stemgember is afkomstig van jonge gemberwortels. Het verschil is dat jonge gember geen vezels bevat. Bekijk de toepassingen en ontdekt hoe je zelf stemgember maakt.
Verschillende soorten gember
Gember komt in veel verschillende soorten en maten: verse gember (hierbij kun je onderscheid maken tussen jonge en oude gember), gedroogde gember, gembersiroop, ingelegde gember en gemberbolletjes (stemgember).
Gemberpoeder wordt in vele vlees- en currygerechten gebruikt. Door de bewerking verschilt de smaak van gemberpoeder wel iets van de smaak van verse gember. Verse gember heeft een sterkere, meer uitgesproken smaak en is daarom minder geschikt voor bijvoorbeeld het bereiden van gebak.
Zo wordt gember als basissmaakmaker in veel Oosterse gerechten gebruikt. Gemberpoeder kun je goed verwerken in brood, koekjes en zoete gerechten. Tot slot kun je met gembersiroop de lekkerste cocktails of verfrissende limonades maken.
Korianderzaad - Ketoembar gemalen
Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Gemalen korianderzaad is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt.
Goed voor het spijsverteringskanaal
Het wordt ingezet ter bevordering van de spijsvertering en om buikkrampen en winderigheid te verhelpen. Kentjoer gebruikt men ook ter verlichting van maagzweren en chronische gastritus. Deze specerij werkt ontstekingsremmend en pijnstillend.
Laos wordt gemaakt van de wortels van de galangaplant. De galangaplant is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende, citrusachtige smaak. Gemalen Laos is een goed alternatief voor verse galangawortel en is bovendien een stuk langer houdbaar.
De jonge scheuten en bloemen kunnen rauw worden gegeten. Het is vooral de wortel die wordt gebruikt voor het kruiden van allerlei gerechten zoals soepen en currygerechten.
Is deze smaakvolle wortel bij jou toch lastig te verkrijgen? Je raadt het misschien al, maar je kunt laos vervangen door gember. Ook voor de bereiding kan je het behandelen als gember: even schillen en snijden of raspen maar.
Kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd. Het wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa en komt uit dezelfde familie als gember.