Leguanen hebben UV-licht nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Dag en nacht moeten ieder 12 uur duren, dit is te regelen door een schakelklok te gebruiken voor de lampen. De luchtvochtigheid in het terrarium moet overdag 60 tot 80% zijn en 's nachts tussen 80 en 100%.
Daarnaast zijn er groenten met een hoog oxaalzuurgehalte, zoals rabarber en spinazie. Oxaalzuur kan ervoor zorgen dat de leguaan onvoldoende calcium uit de voeding kan opnemen. Daarom kunt u deze groenten beter niet of weinig geven. Ook het voeren van bepaalde “scherpe” groenten zoals prei en ui wordt afgeraden.
De groene leguaan wordt tegenwoordig als huisdier gehouden. Het is eigenlijk een grote hagedis die wel uit kan groeien tot een exemplaar met een totale lengte van twee meter. Het is een van de weinige reptielen die handtam gemaakt kunnen worden.
Volwassen leguanen vind je vooral hoog in de bomen. Hier zoeken ze een goed plekje waar veel zon komt. Hun eten vinden ze ook boven in de boom. Ze eten fruit, bladeren en insecten.
De groene leguaan kan bijten, de kleine getande tanden kunnen vervelende wonden veroorzaken. Er is een gevaar op besmetting met tetanus. De staart wordt gebruikt om van zich af te slaan, en kan bij grote exemplaren een flinke striem veroorzaken, bij voorkeur in het gelaat.
Vele exemplaren houden echt van aandacht en zodra ze het gewend raken lijken ze niet meer zonder je aandacht te kunnen. Je kunt ze een douche geven met de sproeier (vaak gaan de ogen dan helemaal dicht en de kop omhoog), en daarna kunt U ze 'aaien' bij de nekkam of aan de zijkanten van het lichaam.
Bijna alle leguanen hebben een holletje waar ze in schuilen als het te warm wordt. Ze slapen niet in die holletjes, maar hoog in de boom.
Over de voortplanting
Daar in hun mini-territorium geven ze een show door te knikken en proberen ze zo vrouwtjes aan te lokken. Uit klieren aan de onderkant van de dijen scheiden ze een geurtje af, dat ze over takken, rotsen en zelfs over de vrouwtjes heen smeren.
NIET… een leguaan oppakken die niet gewend is om opgepakt te worden. Hij kan dan slaan met zijn staart, krabben met zijn scherpe nagels en bijten. WEL… Zorg dat er ruim voor de eileg een geschikte legplaats voor de eieren aanwezig is. Als een vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan ze heel ziek worden.
Groene leguanen zullen wanneer mogelijk altijd vluchten bij gevaar. Dit kan door uit de boom het water in te springen. Ze kunnen ook tot wel zes meter hoogte uit een boom op de bosgrond springen.
Voeding leguaan
Van nature eten leguanen vooral bladgroente, bloemen en fruit. Ook insecten worden soms gegeten. Je kunt je leguaan het beste veelzijdig te eten geven. Een aantal groenten die je kunt voeren zijn boerenkool, andijvie, bloemkool, wortel en spinazie.
In Latijns-Amerika is het eten van leguanen niet ongewoon. Het vlees van de hagedissen is rijk aan eiwitten en smaakt volgens kenners naar kip. Het vangen, verkopen en consumeren is in Nicaragua echter een deel van het jaar verboden om de bedreigde dieren te beschermen.
De groene leguaan komt voor in tropische bossen in Centraal- en Zuid-Amerika, vaak in de buurt van water. Ze kunnen goed zwemmen. Leguanen vechten om de beste zonplaatsen.
Ook leguanen en agamen kunnen van kleur veranderen, alleen gaat dit niet zo snel als bij kameleons. Mannetjes worden in het voortplantingsseizoen feller van kleur. Vrouwtjes kunnen van kleur veranderen om aan te geven of ze wel of niet willen paren.
De groene leguaan is een echte boombewoner die met zijn scherpe klauwen makkelijk tegen bomen en over takken kan klimmen. De lange staart word gebruikt als evenwichtsorgaan en om zich door het water te verplaatsen. Maar let op, ze kunnen met hun staart enorme klappen uitdelen.
Een leguanen dieet moet uit een gevarieerde producten bestand bestaan. Als hoofdvoedsel kiezen we voor Chinese kool, paksoi, Raapstelen, Boerenkool, Waterkers, Spitskool, Rucola, Romana sla, Snijbiet. Als wilde planten komen Druivenblad, Paardenbloemblad en Haagwindeblad nog aan bod.
Boomkip. De groene leguaan wordt op Bonaire 'boomkip' genoemd. Het vlees van de groene leguaan smaakt namelijk een beetje naar kip. De groene leguaan verdwijnt op Bonaire dan ook geregeld in de soep of stoofpot.
De Groene leguaan (Iguana iguana) is een soort die voorkomt van Mexico tot halverwege Brazilië, plus op een aantal eilanden in Cariben. Tussen populaties binnen dit grote verspreidingsgebied zijn er zowel uiterlijke als genetische verschillen gevonden.
Leguanen zijn vaak goede klimmers, die leven op takken in hoge bomen maar er zijn ook uitgesproken bodembewoners die in schrale gebieden leven zoals woestijnen. Klimmende soorten zijn vaak heel behendig en kunnen zich van grote hoogte naar beneden laten vallen om te ontsnappen aan gevaar.
Volwassen leguanen leven vooral hoog in de bomen. Hier zoeken ze een plekje waar veel zon komt. Hun eten vinden ze ook in de boomtoppen. Het vrouwtje komt alleen naar de grond om haar eieren te leggen.
Het vlees van de hagedissen is voedzaam en smaakt volgens kenners naar kip. In Nicaragua is het eten van leguanen niet ongewoon, maar het is een deel van het jaar wel verboden om op ze te jagen.
Groene leguanen maken bijna geen geluid. Ze communiceren met elkaar door met de voorpoten te bewegen, met hun kop te knikken of door krabbewegingen te maken. Een groene leguaan kan wel 30 jaar oud worden. Helaas worden ze vaak niet ouder dan een jaar of 15.
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.
De zeeleguaan eet algen die op de rotsen groeien, de jonge dieren wagen zich slechts langs de waterlijn maar de volwassen exemplaren eten de algen van rotsen op de bodem van de zee. De zeeleguaan kan hierbij meters diep duiken en tientallen minuten onder water blijven tijdens een duik.
Vrouwtjes leggen 40 eieren in een nestkamer onder de grond. Groene leguanen worden bejaagd vanwege hun vlees. Ze zouden ongeveer smaken zoals kip. Ze worden ook veel als huisdier gehouden, ook in Nederland.