In bijvoorbeeld Spanje is de zonkracht veel sterker dan in Nederland. De zonkracht komt in Nederland bijna nooit boven 7 en is het sterkst in de zomer en tussen 11.00 en 15.00 uur 's middags.
Hoogte van de zon: hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. Als de zon recht boven je staat, zijn de UV-stralen het kortst en de zonkracht dus het sterkst. In Nederland is tussen 12.00 en 15.00 de zon het krachtigst.
Ga je bijvoorbeeld naar Spanje of Griekenland op vakantie? Dan moet je rekening houden met een UV index van tussen de 8 en de 10! Je kan dan ook zeer snel verbranden en je moet je super goed beschermen tegen de zon.
In de tropen is de zon superkrachtig, ook als er bewolking is. Extra bescherming is een must. Over de middag – tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst.
Bij zonkracht 7-8 verbrandt de onbeschermde huid al na 10-15 minuten. Spanje: Hier is de zonkracht vaak 10. Een onbeschermde huid verbrandt dan in minder dan 10 minuten. Australië: De zonkracht is down under zeer sterk, maar liefst 14 -15.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
De zon staat het hoogst om 12.00 uur maar dat is vaak niet het warmste moment van de dag aangezien de atmosfeer nog een paar uur na 12.00 uur blijft opwarmen.
De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in.
Dat de zonkracht juist in deze periode van het jaar hoog is, is niet vreemd. Eind juni is de zon in Nederland het krachtigst, meer nog dan in juli en augustus. Op dit moment is de zonkracht 8, dat betekent dat de gemiddelde Nederlander binnen 10 minuten verbrandt.
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in een UV-index. Deze kan in ons land variëren van 0 tot 8. Bij 0 is er geen UV en 8 staat voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.
In Australië worden vaak de hoogste percentages UV-stralingen ter wereld gemeten, vooral in de maanden december en januari. Dit komt door het gat in de ozonlaag bij Antarctica. De landen op het zuidelijk halfrond hebben hier meer last van dan die in het noordelijk.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
Voldoende zonlicht op je huid zorgt voor voldoende vitamine D in je bloed. En dat zorgt weer voor gezondere botten, sterkere spieren en een beter uithoudingsvermogen.
In de zomer bereikt ongeveer 20-30 % van de totale dagelijkse hoeveelheid uv-straling de aarde tussen 11.00 en 13.00 uur en 75 % tussen 9.00 en 15.00 uur (zonnetijd, niet plaatselijke tijd).
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
Door de zon sterven alle bacteriën op je huid. Heb je dus last van acne of eczeem? Dan is de zon een goed middeltje om een zuivere huid te krijgen. Jouw lichaam heeft vitamine D nodig om calcium op te kunnen nemen.
In Barcelona is het bijna een uur langer licht (17.24 uur) en in Málaga bijna anderhalf uur langer (tot 18.04 uur). En 's morgens komt de zon in Spanje ook nog eens eerder op: in Barcelona om 8.14 uur en in Málaga om 8.27 uur terwijl we in Nederland tot 8.49 uur moeten wachten tot de zon zich laat zien.
Ga niet onbeschermd in de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zorg voor extra bescherming als u dichter bij de evenaar komt en in de bergen. Zorg voor extra bescherming op het water, in de sneeuw en op zand. Vermijd de zonnebank.
Het temperatuurrecord voor Spanje, waarvan gedacht werd dat het vorig jaar op 14 augustus met 47,4 graden gevestigd was in de plaats Montoro in de provincie Córdoba, blijkt diezelfde dag in La Rambla (ook in de provincie Córdoba) nog scherper te zijn gesteld. Het staat nu op 47,6 graden.