Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Een viltroller is het meest geschikt voor deze taak en wordt ook wel een lakroller genoemd. Een schuimroller wordt ook wel een lakroller genoemd. Het is de beste lakroller voor watergedragen verf. Een lakroller op terpentinebasis kan ook een schuimroller zijn.
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Over het algemeen wordt voor het schilderen van een plafond een verfroller aangeraden met een gele band, met een gemiddelde vezellengte van 12 millimeter. Let er ook op dat deze vezels synthetisch zijn en liefst van polyamide.
Voor uw buitenschilderwerk wordt vaak alkydverf gebruikt. Dit is een sterke en goed dekkende verfsoort op oliebasis. Alkydverf schildert prettig, omdat de droogtijd langer is en de verf hierdoor de tijd heeft om “uit te vloeien”. Alkydverf wordt verdund met terpentine en heeft een sterke geur.
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
We gebruiken brede rollen (18 of 25 cm) voor grote oppervlakken zoals gevels, wanden of plafonds, en smalle rollen (max. 11 cm) voor kleinere oppervlakken zoals deuren, meubels of plinten.
Voor een perfect resultaat werk je een muur in 1 keer af. Schilder het oppervlak in vierkanten van ongeveer een halve vierkante meter en werk van boven naar beneden. Breng de verf met een roller of kwast aan in een verticale beweging. Ga zonder nieuwe verf aan te brengen nogmaals in horizontale beweging over het vlak.
Als je dus glad gestucte muren hebt en je wil ook een zo glad mogelijk eindresultaat dan adviseren wij je de Friess Profin Grey vachtroller of de Anza Micmex vachtroller.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'.
Een schuimroller wordt gemaakt van een polyesterschuim. De meeste schuimrollers zijn het beste geschikt om te gebruiken voor verfsoorten met alkydhars. Deze harssoort zit meestal in oplosmiddelhoudende lakken en wordt gebruikt voor buitenschilderwerk (denk bijvoorbeeld aan het aflakken van kozijnen).
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen.
Eerst plafonds, dan muren. Hoeken kunnen met de kwast of spuit gedaan worden. Grote vlakke oppervlakken zijn vaak makkelijker met de roller.
Het schilderen ( ook wel sausen genoemd ) van een plafond is een klus die zich meestal eens in de 6 tot 7 jaar herhaald moet worden. Een plafond dat verkleurt is zal het interieur van uw woning verpesten en dit is natuurlijk zonde.
Tip 1: Maak je roller nat
Maak je roller goed nat voordat je verf aanbrengt op de roller. Zo zuigt de roller vol water en zuigt 'ie niet al je verf op, want dat is natuurlijk heel zonde van je verf. Zorg er wel voor dat je nadat de roller goed is volgezogen met water je deze heel goed uitknijpt.
Verdeel in je hoofd het oppervlak in vlakken en werk vlak voor vlak van boven naar beneden. Begin met vlak 1 en breng de verf op. Breng de verf eerst aan op de dieper gelegen delen, daarna op de 'vlakke' delen en verdeel vervolgens de verf kruislings over het vlak en strijk of rol af van beneden naar boven.
De rollers blijven dan voor twee á drie dagen goed. Wil je ze voor een langere tijd goed houden, besprenkel de rollers -in de zak of tas- met een beetje schoon leidingwater. Vóór het gebruik de verfrollers weer goed in de latex of muurverf rollen.
De Sikkens is duurder dan die best goede Flexa verf. Maar wat nu als je net als in deze video de verf zoveel beter is dat je maar 1 keer hoeft te verven. De vraag rijst dan of die duurdere Sikkens verf ook echt duurder is als je een muur maar 1 keer hoeft te verven in plaats van twee keer.
Door de kenmerken van alle muurverven met elkaar te vergelijken is de beste muurverf van de consumentenbond 2021 naar voren gekomen. De beste muurverf van de consumentenbond uit de test van 2021 is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.
Een schilder die al jaren met Sigma werkt zal niet overstappen op Sikkens. Toch hebben deze merken onderling kleine verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de Sikkens rubbol XD een UV filter, zodat hij beter tegen de zon kan en de glans langer zal blijven. De Sigma S2U heeft als grote voordeel dat hij slijt- en krasvast is.