De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
Flespompoen (butternut squash)
De flespompoen is veruit de meest veelzijdige in het rijtje. Heerlijk in soep maar ook geroosterd in een salade of lasagne doet deze pompoen het goed. In Engeland is men zot van de 'butternut squash' en verwerkt men deze pompoen vaak tot een heerlijk smeuïge puree.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
De flespompoen is zowel geschild als ongeschild te verwerken. Begin in beide gevallen wel met een wasbeurt onder de kraan. Haal de zaden eruit. Je kunt ze overigens wel eten, maar dan geroosterd.
Het antigifcentrum waarschuwt dat niet alle pompoenen eetbaar zijn. Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar.
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.
Een giftige pompoen herkennen
Daarom kun je, voordat je je kookkunsten erop loslaat, het rauwe vruchtvlees het best eerst even proeven. Smaakt het bitter? Dan kun je het stukje het best meteen uitspugen. Dit betekent namelijk dat de pompoen giftig is.
Vul een pan voor 3/4 met water en plaats deze op hoog vuur. Voeg een flinke snuf zout toe en wacht tot het water begint te koken. Voeg de pompoen toe en zorg ervoor dat de parten goed onder water staan. Draai het vuur middelhoog en laat het geheel 30 minuten koken.
Welke pompoen wel? De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Zijn de pompoenen wél of niet eetbaar? Met pompoenen uit de supermarkt of groentewinkel zit je veilig. Sierpompoenen zoals kalebassen daarentegen zijn giftig, en worden voornamelijk als decoratie gebruikt.
Wanneer je een pompoen hebt gekocht om deze binnenkort te gaan eten, kun je deze het beste bewaren in de koelkast. Op een koele plek is de pompoen ongeveer twee maanden houdbaar.
Het smakelijke vruchtvlees is geel-oranje en kan in diverse… Eerst is deze reuzen butternut groen en later kleurt hij naar oranje van kleur. Zeer goede smaak met muscaataroma. Geschikt voor soepen en zoete gerechten.
Groenten zoals pompoen, knollen en wortelen kun je perfect invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Bovendien zijn ze daarna niet meer voor elk gerechtje geschikt. De blokjes nemen namelijk extra water op tijdens het bevriezen.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar.
Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pompoen heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ondanks dat je zou denken dat pompoen onder de groenten valt, is het toch een vrucht”, aldus Sabine Leijten. Dat heeft alles te maken met de zaadjes die een pompoen heeft, legt zij uit. “Komkommer, augurken en courgette zijn dus ook vruchten en geen groenten.”
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen met steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.
De flespompoen, ook wel bekend als de butternut is een kleine tot middelgrootte pompoensoort met een fles of peerachtige vorm. Deze pompoen is eetbaar en wordt in veel gerechten gebruikt omdat het vruchtvlees weinig draden bevat. De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak.
Net als veel andere groenten zijn ze goed in te vriezen. Ze zijn zeker een maand of tien te bewaren in de vriezer en lenen zich uitstekend voor lekkere pompoensoep. Door het invriezen verandert de structuur van de pompoen wel, dus iets als roosteren van de flespompoen na het invriezen is niet zo'n goed idee.
nieuws Niet alle pompoenachtigen zijn eetbaar. Sommigen soorten kunnen zelfs tot vergiftiging leiden, omdat ze cucurbatines bevatten. Dat zijn giftige stoffen die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
Welke kun je dus wel eten? De Japanse hokkaido, winterpompoen, flespompoen en groene kabocha. De schil van de flespompoen heeft wel een iets andere smaak dus als je er niet van houdt, lekker weggooien. De spaghettipompoen, muskaatpompoen en pattinson zijn pompoenen die je beter gewoon kunt uithollen.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.