Vervolgens kan je kind rode vlekjes over het lichaam krijgen. De vlekjes beginnen in het gezicht, op de buik en rug en kunnen zich daarna uitbreiden naar de nek, armen en benen. De vlekjes doen geen pijn of jeuken niet, en verdwijnen na 1 of 2 dagen.
Enkele dagen na besmetting ontstaat hoge koorts (39,0-40,5 °C), zonder overige specifieke ziekteverschijnselen. De koorts zakt vrij plotseling waarna in sommige gevallen rode vlekjes en bultjes ontstaan in het gezicht en op de romp. De vlekjes en bultjes kunnen zich uitbreiden naar de armen en nek.
De zesde ziekte gaat vanzelf over. Na 4 tot 7 dagen voelt uw kind zich weer beter.
Indien uw kind zich erg ziek voelt , mag u gerust een paracetamol geven. Denk hierbij aan de juiste dosering, die gerelateerd is aan het gewicht van uw kind. Vraag hiernaar bij uw apotheek. Indien de huiduitslag veel jeuk geeft kunt u bij uw apotheek een anti-jeuk lotion of zalf (meestal menthol bevattend) kopen.
De zesde ziekte is een onschuldige ziekte die spontaan geneest. De besmettelijkheid is niet groot en complicaties komen nauwelijks voor. Kijk hier voor informatie over de aandoening vijfde ziekte. Een van de belangrijkste symptomen van zesde ziekte is hoge koorts, gedurende 3 tot 5 dagen.
Vaak voorkomende kinderziekten met vlekjes zijn: waterpokken. vijfde ziekte. zesde ziekte.
Het verschil tussen deze twee is dat de vijfde ziekte begint met felrode uitslag bij de wangen, waar kinderen vervolgens koorts bij kunnen krijgen. De zesde ziekte daarentegen begint met hoge koorts, vervolgens ontstaan pas vlekjes. De zesde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen jonger dan tweeënhalf jaar.
'Zevende ziekte': waterpokken
Al is het geen officieel genummerde ziekte, toch hoort ook waterpokken in het rijtje van de klassieke kinderziektes thuis. Waterpokken wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster-virus.
Het virus is niet heel erg besmettelijk en is dan ook niet gevaarlijk in de zwangerschap. Als je in de buurt bent gekomen met een kind dat de zesde ziekte had, hoef je je geen zorgen te maken. Er is geen risico voor jou of je ongeboren baby.
Besmettelijke periode
De periode van uitscheiding bedraagt 60-90 dagen. Hierna blijft het virus latent aanwezig en de patiënt is potentieel levenslang besmettelijk.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf 1 week voordat hij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen.
Zo is mazelen (morbilli) de 'eerste ziekte ', roodvonk de 'tweede ziekte ' en rodehond (rubella) de 'derde ziekte '. In het begin van de twintigste eeuw was er veel aandacht voor de 'vierde ziekte', ook wel de ziekte van Filatov-Dukes genoemd. Het bestaan hiervan staat echter tot op heden ter discussie.
Huiduitslag veroorzaakt door een infectieziekte is vaak ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. Hierbij kunt u denken aan ziektes zoals rodehond, waterpokken, schurft, krentenbaard, de mazelen of huidschimmels. Allergie. Huiduitslag kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.
Kinderen voelen zich meestal niet ziek. Na ongeveer een week verdwijnt de huiduitslag.De vlekjes kunnen nog enkele weken terugkomen, bijvoorbeeld door warmte, kou of inspanning, maar ze verdwijnen dan weer snel. Infectie leidt bij volwassenen vaak tot pijn en stijfheid van handen en voeten.
De zesde ziekte is een besmettelijke virusziekte.
Na besmetting duurt het nog ongeveer tien dagen voordat je kind ziek wordt. In die tijd is hij wel besmettelijk voor anderen en dit blijft zo tot alle vlekjes weer zijn verdwenen.
Kinderziektes met vlekjes zijn: waterpokken, mazelen, vijfde ziekte, zesde ziekte, roodvonk en rode hond. Maar je hebt ook andere De meeste vlekjesziekten zijn onschuldig, maar van roodvonk en mazelen kan je kind wel flink ziek worden.
Iedereen kan zesde ziekte krijgen. Vooral kinderen onder de leeftijd van 2 jaar.
De kliertjes in de hals zijn gezwollen en voelen pijnlijk aan. Ook kan uw kind last hebben branderige ogen. Uw kind krijgt vervolgens een roze-rode en vlekkerige huiduitslag.
Waarom hebt u 's nachts meer jeuk? Ten eerste bevorderen de warmte van het bed en nachtelijk zweten de jeuk. En 's nachts hebben we het duidelijk minder druk dan overdag, vooral kinderen hebben dan meer tijd om (opnieuw) aan hun jeuk te denken.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt.Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Een pijnstiller zoals paracetamol helpt niet tegen jeuk.