Waterhardheid maakt verschil voor hoeveel wasmiddel je moet gebruiken. Bij hard water is meer wasmiddel nodig dan bij zacht water. Op de verpakking van je wasmiddel vind je de aanbevolen hoeveelheid, waarbij je dus in Nederland meestal kunt uitgaan van zacht of gemiddeld water.
Voor de dosering van wasmiddel adviseren wij u 20ml te gebruiken. Voor vloeibaar wasmiddel geldt: gebruik maximaal de helft van de opgegeven dosering wat op de verpakking staat, (u heeft namelijk zeer zacht water). Wasverzachter is in principe niet nodig, maar veel mensen gebruiken het nog vanwege de aangename geur.
Het nadelig effect van hard water
Wanneer hard water opwarmt of verdampt, treedt er kalkafzetting op. Dat kan kalkaanslag aan warmwatertoestellen en leidingen veroorzaken. Bij een wasmachine zorgt de ophoping van aanslag en bezinksel er bijvoorbeeld voor dat u de binnenkant van het toestel vaak moet ontkalken.
Met een waterontharder haalt u de kalk uit het leidingwater en voorkomt u verstoppingen. Ook zal uw was aanzienlijk langer meegaan en merkbaar zachter aanvoelen. Er blijven namelijk geen ruwe kalkresten achter in uw wasmachine.
In het geval van drinkwater is het beter om het water lang te koken, zodat de kalkdeeltjes achterblijven in de waterkoker en je veel zachter water schenkt. De tip is wel om de waterkoker regelmatig te ontkalken met azijn of opgelost citroensap, omdat de werking en de levensduur door kalkaanslag snel terugloopt.
Zacht water bevat lage concentraties calcium en magnesium. In West-Schotland is het water bv. van nature zacht doordat het ontspruit in kalkarme gronden en rotsen. Te zacht water heeft echter ook minpunten: het heeft een zoutige smaak, bevat meer chemicaliën, is nadelig voor mensen die hun zoutinname moeten beperken, …
De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten.
Zacht water is in de praktijk prettiger dan water wat hard is. Beiden zijn uiteraard geschikt voor consumptie, maar zacht water heeft minder nadelen. Calcium gaat zich, bij opwarming, namelijk hechten aan oppervlakten.
De oplossing: draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60 graden (bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed). Zo voorkom je bacteriegroei. En draai één keer per maand een was op 90 graden. Vetluis wordt gedood en nare luchtjes verdwijnen!
Als de zeeplade van je wasmachine twee vakjes heeft, is het grootste vakje voor wasmiddel bedoeld. Bij een wasmachine met drie compartimenten, heeft ieder vakje een eigen symbool. Het symbooltje voor het hoofdwasmiddel is meestal een doos met daarin twee streepjes of het getal 2.
Op de menselijke gezondheid heeft de hardheid van water vrijwel geen effect. Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt.
Overijssel (9,65 dH) heeft gemiddeld het 'hardste' kraanwater van Nederland.
Calcium (kalk) en magnesium maken niet alleen je water hard, ze voegen ook smaak toe aan jouw water. De smaak van calcium en magnesium is van nature bitter en zelfs een beetje zoutachtig (calcium wordt in Duitsland dan ook wel eens 'bitterzout' genoemd).
Waterhardheid maakt verschil voor hoeveel wasmiddel je moet gebruiken. Bij hard water is meer wasmiddel nodig dan bij zacht water. Op de verpakking van je wasmiddel vind je de aanbevolen hoeveelheid, waarbij je dus in Nederland meestal kunt uitgaan van zacht of gemiddeld water.
Het volstaat dus om een paar minuten dat water te laten lopen door de kranen even open te draaien. De bacterie zou dan moeten weg zijn. Twijfel je nog, of heeft je water een “muffe” geur, laat dan je waterontharder desinfecteren of schaf jezelf een desinfectiemiddel aan en laat de waterontharder manueel spoelen.
Te veel wasmiddel kan de vezels van het wasgoed aantasten. Het wasgoed slijt sneller en de kleur blijft minder goed. Ook kan er 'vetluis' ontstaan, waardoor de wasmachine gaat stinken. Of er ontstaat schuim in de machine, waardoor hij extra gaat spoelen.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
Juist bij nieuwe wasmachines heb je kans dat de was stinkt.Ze gebruiken namelijk minder water. Je kunt soms beter minder (vloeibaar) wasmiddel gebruiken dan je gewend bent. Ook de nieuwe onderdelen die in de wasmachine zitten kunnen dat vreemde rubberluchtje afgeven.
In Nederland hebben we relatief hard water.
In hard water zitten magnesium- en calciumdeeltjes. Deze deeltjes verhogen de pH-waarde van je huid, wat een droge huid bijvoorbeeld nog droger maakt. Irritatie, een trekkend gevoel na het douchen of een bad, jeuk of een (extreem) droge huid kunnen het gevolg zijn.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Een waterontharder is een robuust en duurzaam toestel dat ontworpen is om lang mee te gaan. U mag rekenen op een levensduur van minimaal vijftien jaar. Maar met het juiste onderhoud kan u nog veel langer op uw toestel rekenen, tot zelfs 25 jaar.
Het ontharden van drinkwater verhoogt het natriumgehalte van het water iets en verlaagt het calcium- en magnesiumgehalte een klein beetje, maar de verschillen in termen van gezondheid zijn erg klein ten opzichte van hard (kalkrijk) water.