Een gewoonte in Spanje is om laat (voor ons doen) te eten. Om 21.00 uur, 22.00 uur of zelfs om 23.00 aanschuiven? Geen probleem! Daar waar in ons land de keuken in restaurants al dicht is 's avonds, komen Spanjaarden gerust nog na elven een tentje in gelopen.
Wat zijn typisch Spaanse tradities? De belangrijkste traditie is wel de Fiesta Mayor. Elke dorp of stad heeft een patroonheilige en 1 keer per jaar wordt ter ere daarvan een feest gehouden. Ieder dorp of stad heeft zin eigen tradities, maar overeenkomt het vuurwerk en vuur en dat er tot in de ochtend wordt gefeest!
De bijzondere architectuur, het heerlijke eten, de vriendelijke en warme mensen en de verbazingwekkende vieringen zijn allemaal de moeite waard om te eren. Hoewel er veel geschreven is over deze mooie cultuur, zijn de Spaanse tradities alleen echt te bewonderen en te beleven als je een reis naar Spanje maakt!
Het draait allemaal om wederzijdse zorg, sterke banden en leven. Ze delen graag, en vaak is de kring van hun dierbaren niet alleen beperkt tot familie, maar ook tot vrienden en buren. De Spanjaarden zijn een zeer open samenleving die beslist een hekel heeft aan eenzaamheid.
De meest voorkomende stukken die ook vandaag de dag nog gebruikt worden zijn: de mantilla, de peineta en het gilet. De mantilla is een traditioneel Spaanse sluier die vaak tijdens religieuze feesten en Spaanse bruiloften gedragen wordt.
Spanjaarden werken vaak van 9:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. Drie uur slapen, hoor ik je denken? Absoluut niet! Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten.
Onder vrienden begroeten Spanjaarden elkaar meestal met omhelzingen en een kus op de wang. Als begroeting kunt u met een gerust hart "Hola" - "Hallo" in het Spaans - zeggen. "Hasta Luego" betekent daarentegen "doei" of "tot snel".
Houd rekening met de volgende zaken. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Spanje is bekend om zijn vele feesten en festivals, met inbegrip van het stierenrennen in Pamplona en het tomaat-gooi-feest La Tomatina in Buñol (Valencia). Andere populaire festivals zijn onder andere de Feria de Abril in Sevilla, de Fallas in Valencia en het La Mercè festival in Barcelona.
Elkaar begroeten in Spanje: twee kussen
Maar waarschijnlijk komen de beroemde “dos besos” (twee kussen) snel genoeg weer terug. In andere landen, zoals Thailand, India of Japan, zijn er manieren om elkaar te begroeten waarbij men elkaar niet aanraakt. In veel landen is een handdruk een gebruikelijk begroeting tussen.
Een typische Spanjaard is hoffelijk, trots, enthousiast, ongedisciplineerd, traag, temperamentvol, onafhankelijk, gezelschapsdieren, lawaaierig, eerlijk, nobel, individualistisch, luidruchtig, jaloers, bezitterig, kleurrijk, hartstochtelijk, spontaan, sympathiek, houden van plezier, creatief, gezellig, demonstratief, ...
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Begroeten. Hier in Nederland zijn we gewend dat wanneer we iemand ontmoeten of tegenkomen begroeten met een hand of knuffel, afhankelijk van de relatie tot deze persoon. In Spanje is dit net even wat anders. Binnen de Spaanse cultuur is het gewoontelijk om twee kussen te geven: 1 link en 1 rechts.
Paella is misschien wel het meest beroemde gerecht van het land, met eindeloze variëteiten die door de jaren heen zijn gemaakt. Deze rijststoofpot is afkomstig van de Valenciaanse Gemeenschap, waar het traditioneel wordt bereid met konijnenvlees, kip en soms zelfs slakken.
Holanda. (Hier vind je geen automatische vertalingen!)
Daar waar de Nederlanders en Belgen “hahaha” schrijven om het lachen te omschrijven, schrijven Spanjaarden “jajaja” waarbij men de “j” anders uitspreekt.
Een Spaanse dag ziet er anders uit dan een Nederlandse. In de ochtend voor het werk aan snel een stuk fruit of een snee brood en een kop koffie. Tussen de middag in je pauze nog wat meer brood. In de avond als je thuis komt van een lange dag werken (bijna) direct eten.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Een aantal typisch Spaanse traditionele kledingstukken zijn: El traje corto (kort pak): korte jasjes, gecombineerd met een wit overhemd, en een broek met hoge taille.Het wordt meestal gedragen door mannen met een Spaanse sombrero.
Bij de Spaanse vestigingen van populaire winkelketens Zara en Mango is de kleding zo'n 10 procent goedkoper dan in Nederland. Ook bij Spaanse ketens, zoals Massimo Dutti, liggen de prijzen lager dan hier. Schoenen zijn in Spanje niet alleen goedkoper, de variatie in de winkels is ook groter.
Waarom heten ''Spaanse sloffen'' zo? Spaanse sloffen danken hun naam als verwijzing naar het land van herkomst. In het plaatsje Inca, wat op Mallorca ligt, worden al decennia lang pantoffels gemaakt. In Spanje noemen ze het Babucha.