We maken vegetarisch vleesch met dezelfde smaack en structuur als de dierlijke variant. Geen vleesvervangers, maar het nieuwe vleesch. Een ware ode aan vlees, waarbij alleen hardnekkige vooroordelen worden geslacht. Gemaakt door vleesliefhebbers, voor vleesliefhebbers.
Het is u vast niet ontgaan: de Vegetarische Slager (DVS) heeft een nieuwe eigenaar. Jaap Korteweg en Niko Koffeman, de oprichters van de producent van vleesvervangers, hebben hun bedrijf op 31 december 2018 verkocht aan Unilever.
Ook wat betreft eiwitten komt rauw vegetarisch gehakt aardig in de buurt van 'echt' gehakt. En bijna alle merken, behalve Naturli, bevatten bovendien toegevoegde vitamine B12 en ijzer. Rauw vegetarisch gehakt is daarmee een prima vleesvervanger. Alleen het gehakt van Naturli is 100% plantaardig.
Direct na aankoop kan een gekoeld product ingevroren worden. De producten zijn in de vriezer (bij -18°C of kouder) tot zes maanden houdbaar en wij adviseren het product direct na ontdooiing te consumeren.
Verder kun je dit vegetarische gehackt kruiden en bereiden zoals je dat ook bij écht (dierlijk) rauw gehakt doet. De kipstukjes zijn niet rauw en kunnen dus na het kort te verwarmen in de pan of oven al gegeten worden.
Goed bewaren
Sommige vleesvervangers kunnen dus wel degelijk net zo snel bederven als vlees van dieren. Producten op sojabasis kunnen vermoedelijk wat langer dan 2 dagen bewaard worden na openen van de verpakking, maar ook die kunt u volgens Van der Vossen geen week laten liggen.
Hoe vaak eet jij kant-en-klare vleesvervangers? Toch zijn veel vegaproducten volgens het Voedingscentrum niet zo gezond, omdat er vaak veel zout en verzadigd vet in zit. Sommige vleesvervangers bevatten meer dan 2 gram zout per 100 gram, en dan zit je al snel aan de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag (6 gram).
Volgens het Voedingscentrum is het verteringsstelsel van iemand die al jarenlang vegetariër is geweest, gewoon nog hetzelfde. Het kan wel zo zijn dat je lichaam weer even moet 'wennen' aan het eten van vlees. Je vleesloze bestaan uitluiden met een flinke biefstuk is vragen om problemen.
Vlees bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk dat een vegetarische keuze voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 of vitamine B1 bevat. In ei, peulvruchten, tofu en tempé zit van nature eiwit, vitamine B1 en ijzer. Daarom zijn dit goede vegetarische keuzes.
Hoera; De Vegetarische Slager is uitgeroepen tot meest duurzame merk van Nederland door de Sustainable Brand Index! Dat betekent dat we door consumenten gezien worden als merk dat mensen helpt om duurzamer te leven én bewustzijn creëert op het gebied van dierenwelzijn.
Water, plantaardig eiwit(13%) (TARWE, aardappel), zonnebloemolie, ui, tomatenpuree, zetmeel(o.a. TARWE), dextrose, kruiden en specerijen, knoflook, natuurazijn, MOSTERDZAAD, specerijenextract, HAVERVEZELS, gekarameliseerde suiker, citroensap, glucosestroop, natuurlijke aroma's, voedingszuur:citroenzuur, ...
Tot 2017 was hij getrouwd met Marianne Thieme, voormalig fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Korteweg woont in Etten-Leur samen met zijn nieuwe partner en kinderen.
Beyond Burger maakt vegaburgers die smaken, voelen en eruit zien als vlees. Vleesvervangers lijken meer op 'echt' vlees dan ooit en grote bedrijven investeren graag in dit nepvlees. Het doel: vegetarische vleesalternatieven uit de niche halen.
De Vegetarische Slager is een Nederlandse voedingsmiddelenfabrikant die vleesvervangende producten maakt. Het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Utrecht, is opgezet door Niko Koffeman en Jaap Korteweg en heeft een conceptwinkel, en restaurant in Den Haag.
SOJA structuur(93%) (water, SOJA-EIWIT, zout), zonnebloemolie, natuurlijk aroma. Kan pinda's en noten bevatten.
Nadelen vegetarisme
Risico op tekorten aan ijzer, eiwit, vitamine B12 en vitamine B1. Sociale problemen. Bij andere mensen gaan eten kan problemen geven. Sommige mensen vinden het lastig een vegetarische voeding op tafel te zetten.
Minder vlees of vegetarisch eten
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen.
Er zijn zo'n 700.000 vegetariërs in Nederland, blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Oftewel: zo'n 3% van de totale bevolking. Echter noemt ruim de helft (!) van de Nederlanders zich flexitariër: zij wisselt tussen vlees, vis en vegetarisch. Dat steeds meer mensen bewust minder vlees gaan eten, is een feit.
Goed alternatief
Vleesvervangers bevatten vaak veel eiwitten. Ook zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen, die je normaal gesproken via vlees binnenkrijgt, in veel gevallen toegevoegd. Sommige vleesvervangers bevatten wel veel zout.
Ook voedingsdeskundige Fleur Voerman zegt dat vleesvervangers niet direct gezond zijn. "Je moet altijd kritisch kijken wat erin zit. Ze voegen er vaak B12 aan toe, maar ook zout als conserveermiddel om het langer houdbaar te maken, smaakversterkers en suiker.
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.