Een afvoer kan door verschillende oorzaken verstopt raken. Veel voorkomende oorzaken van een verstopte afvoer zijn etensresten, haren en vetresten. Rioleringen raken vaak verstopt door een te veel aan WC-papier, maandverband en/of tampons of zelfs luiers die in de toiletpot belanden.
De oorzaken van een verstopte afvoer zijn vaak verschillend: In de keuken komen verstoppingen vaak door etensresten en vet. In de badkamer komen verstoppingen vaak door haren en zeepresten. In de wc komen verstoppingen vaak door papier en doekjes en door kalkaanslag.
Het kan voorkomen dat het water zowel in de gootsteen als in het toilet minder goed wegloopt. Ook kan het voorkomen dat water in de gootsteen gaat borrelen als het toilet wordt doorgespoeld. In dit geval is het aannemelijk dat er een verstopping in de riolering onder je huis zit. Schakel dan een ontstoppingsbedrijf in.
Het ontstoppingsstuk ligt meestal bij de perceelgrens, net op jouw grond of op de grond van de gemeente. In het ontstoppingsstuk zie je de plaats van de verstopping. Staat het ontstoppingsstuk vol water, dan zit het probleem in het openbare riool.
Afvoer ontstoppen met soda en kokend water
Huishoudsoda of baking soda lost vetresten in een gootsteen of wasbak op. Meng een pak soda met een liter kokend water en giet dit in de verstopte afvoer. Wacht een nacht en spoel de afvoer daarna door met heet of kokend water. Check of de afvoer weer goed werkt.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger. Obstipatie kent vele oorzaken.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
De HG duo ontstopper afvoer is volgens ons de beste koop rioolontstopper. Deze ontstopper werkt praktisch, werkt efficiënt en is voor alle rioleringen in het huis te gebruiken. Als je met deze ontstopper aan de slag gaat, moet je altijd veiligheidsbril en handschoenen dragen.
Gebruik een kraan waarbij de afvoer het nog wel doet, om het water niet nog verder op te laten lopen. Doe de soda in de emmer met het hete water en roer het een paar minuten goed door elkaar. Als er veel water in de wastafel of de waskom staat, kunt u dat er eerst proberen uit te halen.
Vaak is in het huurcontract vastgelegd of de huurder de kosten zelf moet betalen. Dit is vaak wel het geval als het veroorzaakt is door de huurder zelf. In het geval van bijvoorbeeld een verstopte wc komt dit door de huurder zelf.
Ontstoppingsmiddelen tasten bijvoorbeeld de leidingen aan. Deze worden ruw, waardoor er weer snel de kans op verstopping ontstaat. Ook kunnen gelijmde delen loslaten en de rubbers van de sifon worden aangetast. Hierdoor is er meer kans op lekkage, stank en rioolvliegjes.
Kijk uit met HG Duo ontstopper! Dat spul is zeer agressief en kan buizen beschadigen door de hitte die bij de chemische reactie plaatsvindt. Dat is dus een last resort.
Het aanwezige zuur in de azijn wekt een heftige reactie op met het natriumbicarbonaat, waardoor koolstofdioxide ontstaat. Dit werkt uitzonderlijk goed bij verstoppingen door diverse resten en vuil. U kunt in dit geval een klein kopje soda combineren met een halve liter natuurazijn.
Giet zout in de afvoer.
Hoewel de zuurtegraad van azijn helpt om vet en andere klonters op te lossen, zal zout op zich de binnenkant van de pijp al schoonmaken, omdat het zo grof en schurend is. Meet een 1/2 kopje zout af. Giet het vervolgens rechtstreeks in de afvoer.
1) De afvoer schoon houden met azijn en soda
Daarom leent dit middels zich uitstekend voor de afvoer schoonmaken. Gooi een kopje baking soda en een kopje schoonmaakazijn in het afvoerputje. Giet er daarna een emmer heet water achteraan en laat het ongeveer een kwartier intrekken.
Chemische ontstoppingsmiddelen werken zeker, maar bij veelvuldig gebruik brengen ze ernstige schade toe aan uw leidingen en dan zit u weer in de problemen. Soda en azijn zijn dan een goed alternatief! Beide middeltjes zijn milieuvriendelijk en helemaal veilig voor uw leidingen.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
De ontlasting is daarbij vaak hard en droog. Soms zó hard en droog dat je het niet zelf naar buiten kunt persen. Vaak heb je bij een verstopping ook andere klachten zoals: buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, verminderde eetlust en soms braken.
Een klein laagje water in de afvoerbak kan nog helpen bij het vacuüm trekken. Geen plopper bij de hand? Zorg dan voor een klein laagje water in de afvoer, maak een stevige bol van een (natte) doek en doe hetzelfde als dat u met een plopper zou doen.
De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Kokend water en afwasmiddel in uw afvoer gieten
Geen probleem, want met afwasmiddel en kokend water kunt u de verstopping mogelijk ook verhelpen. Doe in eerste instantie een flinke scheut afwasmiddel in de afvoer. Laat dit vervolgens een minuutje of tien intrekken.