Hoewel isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren in prijs voordeliger is dan isoleren aan de buitenkant, vereist het ook meer vakmanschap. Kies daarom alleen voor binnenisolatie bij grondige renovatiewerken of als buitenisolatie niet mogelijk is.
Muurisolatie aanbrengen, zorgt voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort: de warmte blijft binnen in de winter en buiten in de zomer. door de muren luchtdicht te maken, is er minder tocht en minder stofcirculatie. de akoestische isolatie verbetert.
Een dak isoleren vanaf de buitenkant heeft de voorkeur boven isolatie aan de binnenkant. U voorkomt op die manier naden en kieren tussen de verschillende dakdelen zoals in de nok van het dak. Daarbij vormen de dakbalken in dat geval ook geen koudebrug meer waardoor u extra goed isoleert.
Isolatieplaten van glaswol en rotswol worden veelvuldig gebruikt om binnenmuren te isoleren. Het voordeel van isolatiematerialen op basis van minerale wollen is dat ze ook goede akoestisch isolerende eigenschappen hebben. Dit kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld gemeenschappelijke muren wil isoleren.
Vermijd koudebruggen en luchtlekken: bij binnenmuurisolatie is er een vergroot risico op koudebruggen (plaatsen waar de isolatielaag doorbroken is) waarlangs warmte verloren gaat. Er is daardoor ook meer risico op vochtproblemen. Koudebruggen situeren zich vaak tussen muur en kozijn, muur en muur, muur en vloer, …
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
Levensduur spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Prijs buitengevelisolatie
Zo is je buitengevel isoleren en bepleisteren goedkoper dan het plaatsen van isolatie in combinatie met een houten of een metalen gevelbekleding. Gemiddeld mag je voor buitengevelisolatie rekenen op een prijskaartje van 100 à 150 euro per m² (incl. btw, plaatsing en afwerking gevel).
Vraag: Kun je je woning te veel isoleren? “Te veel isoleren bestaat niet, maar je kan wel slecht of onvoldoende isoleren. Veel hangt af van een kwaliteitsvolle plaatsing.
Kosten spouwmuurisolatie per m2
De kosten voor spouwmuurisolatie verschillen per isolatie-expert. Er zit natuurlijk ook verschil in kosten per type woning. Daarom kunt u het best rekenen met een prijs tussen de € 27,- en € 31,- per vierkante meter (m2).
Isolatie van de binnenmuur wordt uitgevoerd door een voorzetwand op een houten of metalen frame te bevestigen dat is vastgezet aan de binnenzijde van de buitenmuur. De ruimte tussen de voorzetwand en de muur wordt vervolgens gevuld met een goed isolerend materiaal.
De isolatiematerialen die tegenwoordig worden gebruikt voor spouwmuurisolatie zullen niet vergaan, hebben een hoge densiteit en zijn van zeer hoge kwaliteit. Na-isoleren is mogelijk bij (bijna) elke spouwmuur die al isolatie bevat. Vraag naar de mogelijkheden bij een goede isolatiespecialist.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
Dakisolatie is de absolute nummer 1 bij isolatiewerkzaamheden voor uw woning. Het dak is de plaats in huis waar het meeste warmteverlies plaatsvind. Warme lucht stijgt immers. Uw dak isoleren betekent al snel een besparing van 30% op uw totale energiekosten.
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
BENOvatie aan de binnenkant kan op twee manieren. Ofwel worden er dampdichte isolatieplaten (zoals pur) rechtstreeks op de muur gekleefd. Ofwel wordt er een 'voorzetwand' aangebracht. Op een rooster (latten of metal stud®-profielen) komt er een dampscherm en vervolgens een afwerking met bijvoorbeeld gipsplaten.
Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op. Als een deel van de constructie (bijvoorbeeld de zijgevel) wordt geïsoleerd, zal er minder warmte door dat deel verloren gaan.