Mandarijnen eten De oranje schil pel je eenvoudig van de vrucht af zodat je kleine partjes met vruchtvlees overhoudt. Omdat ze zo makkelijk te pellen zijn, lijkt het alsof dat zo hoort maar verrassend genoeg kun je in tegenstelling tot andere citrusvruchten de schil van een mandarijn zonder problemen eten.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Giftig. Waar je wel op moet letten volgens deskundigen zijn aardappelschillen. "Soms zijn schillen echt toxisch voor ons, aardappelschillen hebben bijvoorbeeld hoge concentraties glyco alkaloiden, daar kun je ziek van worden", zegt Ernst Woltering, voedingswetenschapper van de Wageningen Universiteit.
De schil: een bron van voedingsstoffen
Of je nu graag schillen eet omdat ze vol voedingsstoffen zitten, of je gewoon geen tijd of zin hebt in het vervelende klusje: een prima keuze! Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel).
De aromatische schil
Ook lekker: droog de schillen goed, snijd in reepjes om er thee van te trekken. Kies voor een biologisch geteelde mandarijn of boen de schil goed schoon voordat je hem gebruikt in je eten of drinken.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. Bovendien kunnen er bestrijdingsmiddelen in de schil zitten. Als je een keer een kiwi met schil eet is dit niet direct een probleem.
Fruit zoals appels en peren hoef je niet eerst te schillen. Het kan zijn dat er op de schil nog resten van bestrijdingsmiddelen zitten, maar als dit al het geval is dan zijn deze hoeveelheden klein.
Ondanks dat je de schil van een wortel gewoon kunt eten, worden wortels toch regelmatig geschild. Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
Het idee te kauwen op de schil van een ananas of een banaan spreekt niet echt tot de verbeelding. Maar een heel aantal schillen zijn perfect eetbaar. Niet zo verrassend zijn appels, wortels of komkommers bijvoorbeeld, maar ook de schil van een kiwi bijvoorbeeld kan je perfect mee opeten.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Vaak wordt gezegd dat fruit beter niet met of vlak na een maaltijd gegeten kan worden. Zo zou fruit de vertering vertragen, waardoor voedsel kan gaan rotten in de buik. Dit kan zorgen voor gasvorming, een opgezette buik en darmklachten. Toch is dit niet helemaal waar: fruit bevat veel vezels.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten. Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Voor het effect op je gezondheid maakt het niet veel uit. De voedingsstoffen in de schil zijn heel gelijkend aan die in de vrucht en een stuk fruit of groente zit sowieso al boordevol vitamines en mineralen. Er zitten vaak wel net iets meer vezels in de schil.
Twintig procent van de voedingsstoffen zit in de aardappelschil. Een ongeschilde aardappel bevat meer vezels, calcium, ijzer, kalium, fosfor, riboflavine, foliumzuur en vitamine A en K. Laat de schil dus zitten bij het maken van gebakken aardappelen. Dat geeft ze ook extra smaak en textuur.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook mandarijnen een goede bron van vezels. Vezels staan vooral bekend om het verbeteren en soepel houden van je stoelgang, maar ze hebben ons nog meer gezondheidsvoordelen te bieden. Bijvoorbeeld: Een gezondere darmflora, doordat de goede bacteriën in je darmen de vezels eten.
Dat mandarijnen je bloedvaten en hart gezond houden is dus een groot gezondheidsvoordeel. Een mandarijn bevat provitamine A en vitamine C. Provitamine A zorgt voor stofjes waardoor je lichaam zelf vitamine A kan aanmaken. Deze vitamines zorgen ervoor dat je huid in topconditie blijft.