In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Je slijmvliezen worden hyperactief in een poging de aanval af te wenden. Daardoor gaan je ogen tranen, je neus gaat lopen en je mond wateren, hoewel dat misschien ook kan komen omdat je inmiddels huilt van de pijn. Je lichaam probeert verder af te koelen door te gaan zweten.
Voordelen van groene pepers
- Bevordert de spijsvertering, groene pepers zitten boordevol voedingsvezels, die helpen bij een betere spijsvertering. - Goed voor je huid, groene pepers zijn een rijke bron van vitamine E en vitamine C, waardoor ze een positief effect hebben voor een gezonde huid.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
Het stimuleert de aanmaak van speeksel, waardoor al bij het kauwen meer spijsverteringsenzymen het voedsel helpen verteren. Bij regelmatige consumptie van zwarte peper gaat je lichaam ook meer maagzuur en gal aanmaken, wat je spijsvertering ten goede komt.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
Waarom is de rode peper goed voor je gezondheid:
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat. Het binnenste, witte deel, houd je dan over. Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Uiteindelijk bepaalt je lichaam (je mond vooral) zelf wel hoeveel peper je verdragen kunt. Sommige mensen kunnen wat last van de maag krijgen, of zelfs pijn in de anus bij het uitscheiden van een zeer peperrijke maaltijd, maar dat zijn geen blijvende schade /effecten. Gewoon eten naarmate je het lekker vindt dus.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Belangrijk om te onthouden. 120/80 of lager is een ideale bloeddruk. 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten.
De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen.
De chilipeper is rijk aan vitamines (C, E, A en K) en goed voorzien van ijzer, koper, magnesium en kalium. Er worden antiseptische, diuretische en digestieve eigenschappen aan toegeschreven, maar pas er wel mee op als je tere ingewanden hebt of last van maagpijn.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium. Maar een rood pepertje wordt meer gezonde eigenschappen toegekend.
Wil je goed zorgen voor je hart en bloedvaten, dan raden we aan om je elke week in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Tellicherrypeper is alom geroemd als een van de beste zwarte pepers in de wereld. Deze zwarte peperkorrel komt uit de vochtige oerwouden van Kerala in het zuiden van India en is niet alleen pittig, maar onderscheidt zich door een fantastisch vol aroma en complexiteit.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.