Marokkaanse eetgewoonten Eerlijk is eerlijk, de variatie is niet eindeloos, maar het eten is gezond, vers, vol met groenten, zonder toevoegingen en heerlijk op smaak gebracht met bijzondere producten zoals ingemaakte citroen en specerijen. Daarnaast kent Marokko nog een aantal bijzondere gebruiken en eetgewoonten.
Een traditioneel ontbijt bestaat uit zoete of hartige pannenkoeken. Deze laatste worden gegeten met boter en honing. De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven.
Suiker is voor de Marokkaanse cultuur erg belangrijk. Dit komt omdat suiker vroeger enorm duur was en daardoor erg waardevol. Eén kilo suiker stond ongeveer gelijk aan één kilo marmer. Dit ruilden de Marokkaanse sultans eeuwen geleden om hun paleizen mee te decoreren.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
De Marokkaanse keuken is sterk beïnvloed door de kooktradities van de Berbers, de Moren, de Arabieren, en Andalusië. Couscous is het basisvoedsel en veel maaltijden bestaan uit een tajineschotel. Lam is de dominante vleessoort gevolgd door rund, konijn, kip en kalkoen.
Eten in Marokko: Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Tajine is een stoofpot van aardappelen, verscheidene soorten groenten en vlees in de gelijknamige aardewerken schotel, waarbij een hoge keramische kegel op een ronde schaal staat.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd. Het grootste deel van het fruitoppervlak in Marokko wordt door olijfbomen in beslag genomen.
De Marokkanen houden van vlees en er wordt kip, lams- of rundvlees gegeten. Bij het eten komt ook weer het brood op tafel, dit wordt gebruikt om mee te eten of om op te deppen. Er is veel verse vis te verkrijgen, vooral in de kustplaatsen van Marokko, waar men nog traditioneel de vis vangt.
De meeste Marokkanen eten laat, maar in riads kun je eten wanneer je wilt! Marokkanen dineren tussen 19.30 en 23.00 uur.
Een fundamenteel principe in de islamitische uitvaart is dat de overledene begraven dient te worden, en crematie is niet toegestaan. Dit is gebaseerd op de islamitische leer, die stelt dat het lichaam niet mag worden beschadigd.
Stelling: Bij het inschenken van de muntthee houd je volgens de Marokkaanse traditie de pot zo hoog mogelijk boven de glaasjes. Het hoog inschenken van thee is een symbool van gastvrijheid, hoe hoger, hoe gastvrijer. Doordat de thee in straal in de glaasjes loopt ontstaat er een mooi laagje schuim.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken.
Drinkwater. Wij raden aan om het water in Marokko niet te drinken.
Kip wordt in Marokko het meeste gegeten, gevolgd door rundvlees.
Anders dan in Algerije en Libië is het fokken van varkens in Marokko en Tunesië met het oog op het toerisme niet verboden. De varkensindustrie telt op dit ogenblik zeven fokkerijen die worden geleid door twee christenen, een jood en vier moslims. Per jaar produceren deze 270 ton vlees.
Geen alcohol drinken
Marokko is een islamitisch land. Volgens hun geloofsovertuiging mogen moslims geen alcohol dronken. Er wordt daarom ook niet overal alcohol geschonken, al schenken de meeste restaurants en hotels waar veel toeristen komen wel alcohol.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
Marokkanen zullen vaak ontbijten met thee wat dadels en brood, een gekookt ei of olijven.
Kleding, kleden, producten van Marokkaans leer, tajines en ander aardewerk, sieraden en stenen, kruiden, dadels, nougat en natuurlijk stickers, magneten en dergelijke prullaria komen allemaal eindeloos voorbij.
De gemiddelde maaltijd in Marokko kost tussen de 5 en 25 dirham. De kosten van voedsel zijn vergelijkbaar met die van Spanje, met prijzen die over het algemeen rond de 7 EUR liggen voor een enkele portie voedsel.
Een prijs van een maaltijd ligt gemiddeld rond de 10 euro. Een biertje kost tussen de 3 en 5 euro, een fles wijn ongeveer 15 euro en frisdrank 1,50 euro.