De naam pesto komt van het Italiaanse woord 'pestare', dat 'stampen' betekent. Vroeger gebruikten de Italianen namelijk een vijzel om alle ingrediënten door elkaar te stampen.
Traditioneel wordt pesto gemaakt in een stenen vijzel. Daar komt ook de naam 'pesto' vandaan: Pestare betekent fijnstampen. Door het gebruik van een vijzel om de verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, pecorinokaas en olijfolie te mengen, ontstaat een mooie, smeuïge structuur.
Bij zelf pesto maken maal je het hoofdingrediënt, een bos basilicum, samen met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of staafmixer. Samen met olijfolie, en de smaakmakers knoflook, beetje citroensap, zout en peper ontstaat er een groene pesto met heel veel smaak.
Het eerste wat je in de vijzel doet zijn de blaadjes basilicum. Begin met vijzelen, zodat er een mooie gladde groene smurrie ontstaat. Als de basilicum onherkenbaar is en er alleen nog maar een smeuïge substantie in de vijzel zit, dan voeg je de knoflook toe.
Voedingsstoffen. Pesto beschikt over vitamine A. Vitamine A helpt bij het behouden van een goed gezichtsvermogen, gezonde huid en tandvlees en is het betrokken bij de weerstand. Naast vitamine A zit er ook vitamine C in pesto.
Wanneer we beiden met elkaar vergelijken lijkt rode pesto een iets gezondere keuze, wat voornamelijk door het aantal calorieën uit de vetten komt. Groene pesto levert wel een stuk meer eiwitten op. De vetten uit de olijfolie zijn vooral onverzadigd, de vetten uit de pecorino kaas voor het grootste gedeelte niet.
Schep de verse pesto in een vorm voor (grote) ijsblokjes. Laat ze vastvriezen en verzamel ze daarna in een afsluitbaar diepvrieszakje. Zo zal je langer en beter de smaak behouden. Gebruik nadien telkens een hoeveelheid naar wens, sluit het zakje goed af en stop het opnieuw in de vriezer.
Er zitten 87 kilocalorieën in 1 eetlepel (20 gram) pesto. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pesto'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Pesto kent een lange geschiedenis die waarschijnlijk is begonnen bij de Oude Romeinen. Zij aten al iets wat sterk leek op de pesto die wij kennen. Oorspronkelijk komt pesto uit de Italiaanse stad Genova uit de streek Ligurië. De klassieke variant van de pesto heet dan ook 'Pesto alla Genovese'.
1 eetlepel pesto bevat 0.081 gram zout. 1 eetlepel verse pesto van de Albert Heijn bevat 0.218 gram zout. Wanneer je het zelf maakt krijg je dus 2,5x minder zout binnen en het is lekkerder.
Verse pesto kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Pesto kan je ook zonder probleem invriezen. Verdeel de koude saus bij voorkeur in gebruiksklare porties en vries deze luchtdicht in (bv. in vacuüm getrokken diepvrieszakjes).
Pesto alla genovese
Het is een dikke smeuïge saus van fijngewreven verse basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitjes, pecorino, extra vergine olijfolie en zout. De ingrediënten alleen al doen je het water in de mond lopen.
Deze pesto spread is gemaakt van basilicum, pijnboompitjes en oude kaas. Heerlijk bij de borrel, op een toastje of om te dippen. Maar ook lekker op je sandwich, broodje, als topping op je vlees of door de pasta.
Ook bevat een tomaat maar weinig calorieën, slechts 19 calorieën per 100 gram.
1 maaltijd (450 g) bevat 513 calorieën.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Het antwoord is 'ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt. ' Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar.
Een gesloten pot pesto kun je bij kamertemperatuur bewaren, bijvoorbeeld gewoon in de keukenkast. Zelf gemaakte Pesto, ongeacht kleur en soort, kun je beter bewaren in de koelkast. Hierbij moet de pesto wel afgedekt zijn.
Zongedroogde tomaatjes zijn de basis van rode pesto, die tomaatjes vervangen in principe de basilicum van de groene pesto en daarmee is eigenlijk het verschil tussen groene en rode pesto uitgelegd. De rest van de ingrediënten -de basis- zijn in groene en rode pesto namelijk hetzelfde.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Mocht u toch nog een kant-en-klaar potje pesto willen kopen dan bent u het best uit met die van (bij) de Euroshopper van Albert Heijn. Die is met een 5,2 als best beoordeeld en is bovendien ook nog eens de op één na goedkoopste uit de test.
Hoe komt het dat een potje pesto zo goedkoop is? "Kijk maar eens bij de ingrediënten", zegt Luiten. "Vaak zijn pijnboompitten vervangen door goedkopere cashewnoten, en olijfolie door zonnebloemolie. Ook zit er bijvoorbeeld aardappelzetmeel in als vulmiddel, heel veel zout en soms zelfs suiker."
Als je het echt wil eten zoals ze het in Ligurië doen, eet je de pesto met de pastasoort trofie – maar je ziet het ook vaak met trenette, fettuccine of fusilli. Ik trek in dit recept lekker mijn eigen plan en kies voor linguine.