Selecteer een fijnwasprogramma op 30°C. Gebruik slechts 1/3 van de normale hoeveelheid fijnwasmiddel of speciaal wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter (het dons zal verkleven). Laat het dekbed op lage snelheid centrifugeren.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma.
Maak gebruik van een speciaal donswasmiddel. Gebruik geen wasverzachter. Laat de wasmachine naspoelen om het dekbed te ontdoen van wasmiddelresten. Droog het dekbed in de droger met tennisballen.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Dons in de wasmachine:
Een donsjas of slaapzak hoef je niet persé met de hand te wassen, maar als je gaat wassen in de wasmachine moet je wel goed op een aantal punten letten. Kies in elk geval altijd voor een volwasprogramma en was niet warmer dan op 40 graden.
Kies een fijnwas- of wolwasprogramma. Gebruik een wasmiddel voor wol en zijde of een speciaal wasmiddel voor dons. Heb je dat niet in huis? Dan kun je het donzen dekbed wassen met milde shampoo.
Als vuistregel geldt dat een donzen dekbed één keer per jaar gewassen moet worden. Als jouw beddengoed vuil wordt, moet je het natuurlijk vaker wassen.
De meeste Donzendekbedden zijn wasbaar tot 60 graden. De maat van het dekbed is belangrijk of het dekbed in de wasmachine past. Bij 1 persoons zal dit geen probleem zijn, maar bij grotere maten (240/220) heb je een grotere wasmachine nodig. Was met een zacht wasmiddel.
Het is beter voor je dekbed dat je geen wasverzachter gebruikt. Laat de wasmachine niet te hard centrifugeren.Houd ongeveer rond de 800 toeren aan. Dat is beter voor de vulling van je dekbed.
Zit dit programma niet op je wasmachine? Kies dan het wolwasprogramma waarbij je de temperatuur op maximaal 40 graden zet. Meestal is 30 graden zelfs al voldoende. Voor het beste resultaat raden wij je aan om eventuele zeepresten uit het zeepbakje te verwijderen en om niet meer dan één jas tegelijk te wassen.
Gebruik verder weinig wasmiddel. Een speciale voor zijde, wol of fijne was wordt aangeraden. Om ervoor te zorgen dat de vulling niet gaat samenklonteren, kunt u 3 tennisballen in de trommel erbij doen. Deze schudden de vulling op in de machine.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden.
Dit kan komen door de effecten van hard water, waspoederresten in de wasmachine of onzorgvuldig vijlen (geen scheiding van wit van donkere of gekleurde items). Daarom is regelmatig reinigen van je wasmachine een must. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in mijn andere blog hierover.
Wanneer je een donzen variant laat stomen ben je ervan verzekerd dat je deze schoon, fris en droog weer terugkrijgt. Synthetisch dekbedden: synthetische dekbedden kunnen doorgaans prima in de wasmachine.
Synthetische dekbedden zijn eenvoudig te wassen. Ze kunnen bijna altijd in de wasmachine gewassen worden op maximaal 60 graden. Tip: om alleen bacteriën te doden, kun je het dekbed (als dat past) ook een nacht in de vriezer leggen.
Luchten en drogen
Door uw donzen dekbed regelmatig te luchten, blijft het droog, ruikt het fris en behoudt het zijn vulkracht. Natuurlijk moet het luchten gebeuren bij droog weer. Als u uw donzen dekbed goed lucht en opschudt, wordt de vulling weer lekker luchtig. Lucht fungeert als een klimaatbuffer in het dekbed.
Was het dekbed op 40 – 60 °C.
Gebruik een zo hoog mogelijk toerental zodat het dekbed sneller en makkelijker droogt. Gebruik wasmiddel zonder toevoegingen (zoals Mister Green of Zeepje), zodat het dekbed mooi blijft. Voeg minder wasmiddel toe dan je normaliter zou doen, hierdoor voorkom je een verstijfd dekbed.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Meng flink wat glansspoelmiddel met wateren voeg het textiel toe.Laat het een paar uur weken en draai vervolgens een normale was. Een ander middel dat goed werkt is azijn. Je kunt een emmer (of het bad) vullen met warm water en daar een flinke scheut azijn aan toevoegen.
Vaatwastablet voor wit beddengoed
Probeer het eens met een vaatwastablet. Gooi er een bij het wasgoed in de wastrommel en je beddengoed zal er weer hagelwit uitkomen. Vaatwastabletten hebben meestal een krachtigere reinigende werking dan wasmiddel. Ook ontvetten ze vaak beter.
Klop het dekbed sowieso regelmatig op tijdens het droogproces en houd rekening met minimaal twee uur droogtijd: één uur in de droger, opkloppen en daarna nog één uur drogen. Al kan het ook prima nog een paar uur extra duren, voordat jouw dekbed helemaal droog is.
Het wassen in de wasmachine is voor een donsdeken echter wel een delicate operatie. Wij raden u aan om dit door een specialist te laten verrichten, aangezien een te hoge temperatuur, te hoge druk, een te agressief wasmiddel of niet voldoende drogen de kwaliteit van het dons negatief kunnen beïnvloeden.
Leest u voordat u een echt donzen, zijden of wollen dekbed wilt wassen hieronder nog even verder. Wilt u uw echt donzen deken wassen, doe dit dan enkel in een ruime wasmachine (minimaal 16 kg) zodat uw deken ruimte heeft om te bewegen en daardoor proper wordt.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt.