Lavas - Levisticum officinale (Maggiplant) De Botanische naam is Levisticum officinale en de Nederlandse naam is Lavas of Maggiplant, familie van de Apiaceae. De volgroeide hoogte van deze zeer winterharde kruidenplant is circa 1.75 meter.
Je kunt de takjes, net zoals munt, ook gebruiken om thee van te trekken.De Lavaswortel kan je gedroogd vermalen tot poeder en ook als smaakmaker gebruiken in allerlei gerechten. Let op: de smaak van de maggiplant is vrij sterk, zeker van de blaadjes, wees dus niet te scheutig!
Vaste planten en bodembedekkers meststof
Levisticum officinale (Maggiplant) is een forse kruidenplant met hoog opgaande, stevige stengels en donkergroen aromatisch blad. Levisticum officinale (Maggiplant) kan een hoogte bereiken van circa 1,5 m.
Maggiplanten verdragen gemakkelijk 15 graden of nog strengere vorst. Je kunt van voorjaar tot herfst vers blad oogsten. Zorg voor mulch boven de wortels.
De plant is zeer winterhard en lang oogstbaar. Ieder voorjaar moet de Levisticum Officinale helemaal teruggeknipt worden. Plaats Maggi-kruid op een zonnige of half schaduw plek in voedzame, niet te natte grond.
Bewaar de blaadjes maggikruid in vershoudfolie in de lade van de koelkast.Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes.
Lavas soorten
Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd, vanwege de sterke aroma's die erg lijken op die van maggi. Maggi heeft echter niets met lavas te maken, het wordt van andere ingrediënten gemaakt. Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant.
Deze plant is niet alleen lekker om te eten, hij is ook erg gezond. Maggikruid is goed tegen een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en werkt urineafdrijvend. Het is verzachtend voor de luchtwegen en thee van dit kruid verzacht de hoofdpijn.
Lavas kan vermeerderd worden door de zaadjes uit te zaaien maar ook door de plant te scheuren. Dat wil zeggen: een deel van het wortelstelsel van de plant af scheuren of steken en dit planten op de plek waar je de nieuwe plant graag wilt hebben.
De plant kan tot 2,5 meter hoog worden als je hem niet bijsnoeid, dus kies een plekje achterin de kruidentuin. Knip de bladeren af, was ze en gebruik ze in de keuken. Zaai de maggiplant in de halfschaduw of de volle zon, het beste is goed waterdoorlatende humusrijke grond.
Bewaar de blaadjes in vershoudfolie in de groentelade van de koelkast. Je kunt lavas ook invriezen.
Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren. Je kunt het fijnsnijden samen met andere kruiden voor pesto of een dipsaus, je kunt het mengen door de salade, als dressing op geroosterde groenten en vlees of het toevoegen aan een bouillon.
Water. Heeft zeker in het eerste half jaar na aanplant licht-vochtige grond nodig. Eenmaal geworteld kan de maggiplant wel wat droogte aan. Maar Lavas staat het liefst op licht-vochtige grond.
De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Oost Azië en Iran.De soort is nu te vinden in heel Europa en Noord-Amerika maar ook sporadisch in het noorden van Thailand. De plant groeit op zeer voedzame grond in de zon, is vochtminnend en kan hoger dan twee meter worden. Lavas heeft holle stengels en grote schermen.
Maggiplant komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. Het wordt ook wel Lavas en Maggikruid genoemd. Maggiplant is een vaste plant uit de Schermbloemenfamilie net als bijv. Selderij, Anijs, Dille en Karwij.
Goed winterharde vaste plant. De standplaats vochtige doorlatende grond,volle zon tot halfschaduw. De plant trekt bijen en vlinders aan. Dit is meer een plant voor de kruidenhoek of voor bij de moestuin.
Lavas zaden zaai je het beste op een vochtige, humusrijke plek in je moestuin. De plant houdt van de zon, maar kan ook uitstekend in de halfschaduw groeien. En dat groeien doet lavas flink. Hij woekert niet, maar je moet niet verbaasd zijn als deze plant ruim twee meter hoog wordt.
Er is niet één manier van stekken die het beste is voor alle planten. Veel planten kun je zowel in het water als in de grond laten wortelen. Sommige planten wortelen iets makkelijker op de ene of de andere manier, maar het is ook belangrijk wat je zelfs het fijnst vindt werken.
Breng 1,5 liter bouillon (bijvoorbeeld met 1 MAGGI Bouillonblokje) aan de kook. Voeg verse ingrediënten toe: 250 gram soepgroentepakket, 250 gram gehaktballetjes of vega balletjes van Garden Gourmet, en eventueel wat vermicelli.
De smaak valt te beschrijven als selderijachtig. Zo kunnen de pittige, fijn versnipperde bladeren net dat extraatje meer geven aan soep, saus, spinazie, stoofpotten, wortelen en aardappelen. Sommige bakkers gebruiken lavas zelfs als smaakversterker in hun brood.
Lavas gemalen betreft de gedroogde en fijngehakte blaadjes van de lavas, een kruidachtige plant die zijn oorsprong in Zuid-Europa heeft. Al eeuwen geleden werd het door de Romeinen verspreid door Europa, waardoor het kruid vandaag de dag in het hele continent te vinden is. Ook in Noord-Amerika komt de plant voor.
Lavas bevordert de spijsvertering en wordt vaak gebruikt als zoutvervanger in allerlei gerechten. Gebruik gemalen lavas of maggikruid in soepen, visgerechten, stoofschotels, sauzen en bij schapenvlees. Lavasblad is ook een smaakmaker voor salades, stoofpotten en zuurkool.
Bemesting Lavas Levisticum officinale (Maggiplant)
Zorg voor een humusrijke bodem, gebruik altijd onze biologische moestuingrond voor groente, kruiden en fruitplanten. Jaarlijks bemesten in het voorjaar met onze biologische meststof voor kruidenplanten en moestuinplanten.
De Levisticum officinale is ook wel bekend als Lavas. Deze Apiaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 175 centimeter.