Kun je jezelf coachen? Ja zeker wel!Coaching is namelijk een methode om zelfbewustzijn, competenties en effectief gedrag tot ontwikkeling te brengen.
Coach is een onbeschermd beroep en iedereen kan zichzelf coach noemen en een bordje op de deur hangen. Zo gemakkelijk is het. Iedereen kan dus ook zomaar coach worden.
Zelfstandige coaches verdienen gemiddeld tussen de €50 en €150 per uur exclusief BTW. Het inkomen varieert natuurlijk op basis van ervaring, specialisatie en het aantal cliënten dat je bedient. Ook werken veel coaches niet met uurtarieven maar rekenen ze prijzen voor complete trajecten.
Een van de grootste valkuilen is dat de gecoachte volledig de richting opgaat die de coach wil. Dat werkt uiteindelijk averechts: het gaat om de persoon van de gecoachte die straks, na dit traject, verder moet zónder u. Laat hem zelf zijn richting kiezen.
Adviseur: Een coach geeft geen tips of advies op basis van inhoudelijke kennis, en is niet sturend in het gesprek. Een coach vertelt je niet wat je moet doen; Mentoraat: Een coach is geen inhoudelijk senior of meester.
Na de individuele coaching neem je weer regie over je eigen leven (ook wel persoonlijk leiderschap genoemd) en ben je beter in staat keuzes te maken die vanuit je hart komen. Daardoor ervaar je meer zelfvertrouwen en heb je meer rust. Je kunt weer bevlogen aan het werk.
Een coach kan je helpen om je zelfinzicht te vergroten, je doelen sneller te bereiken (zowel op werk- als privégebied) en jezelf te ontwikkelen. Ook als je hulp nodig hebt bij het maken van belangrijke (carrière)keuzes of als je je vitaliteit wilt vergroten ben je bij een coach aan het goede adres.
Creatieve coaching is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van beelden en symbolen als communicatiemiddel. Met creatieve processen wordt zelfinzicht vergroot. Je leert op een speelse, beweeglijke en creatieve manier contact te maken met je onbewuste.
“Iemand die zijn coachende vaardigheden ontwikkelt, groeit niet alleen zelf maar laat ook de ander groeien. Je ervaart dat anderen in je omgeving zaken zelf en met meer plezier oppakken omdat je ze anders benadert. Je hebt een beter contact, gesprekken worden anders. Je werk geeft meer vervulling.
Wat is gedragscoaching? Gedragscoaching is een coachingsvorm die afgeleid is van de gedragstherapie. Deze denkwijze gaat er vanuit gaat dat hoe we voelen, denken en handelen gebaseerd is op wat we geleerd hebben. De nadruk ligt op het aanleren en inoefenen van nieuw gewenst gedrag.
Bij een open vraag heeft de ander ruimte om in zijn antwoord aan te geven wat voor hem belangrijk is. En tevens bijvoorbeeld ook hoe hij zich erbij voelt. Bij een open vraag bied je de ander de ruimte om antwoorden te geven in de richting die hij zélf wil.
Coaching benadrukt positieve gedachten en helpt negatieve overtuigingen te doorbreken. Het versterkt je zelfvertrouwen en helpt je een grotere veerkracht te ontwikkelen in het omgaan met uitdagingen en tegenslagen.
Wat coachen uniek maakt is dat er een verbinding ontstaat tussen twee mensen die samen een pad lopen. Zij doen dit door wederzijds vertrouwen en werken daarbij aan een verandering van binnenuit. Dit wordt transformissioneel coachen genoemd en dit komt naar voren in 4 gebieden: Je identiteit – Wie ben je?
Heel simpel zou je het verschil zo kunnen samenvatten: een trainer biedt meestal nieuwe kennis en vaardigheden aan en laat daarmee oefenen.Een coach is meestal juist terughoudend met het geven van informatie of advies. Een coach werkt vooral met 'wat er al aanwezig is' in de coachee of in de groep.
Het eerste gesprek van de Expertise en advies duurt ongeveer anderhalf uur. De overige gesprekken duren ongeveer een uur. Telefonische coachingsgesprekken duren maximaal een half uur.
Coaching is echter geen hobby maar een beroep. En toch is het geen beschermd beroep. Dit betekent dat in principe iedereen, ook zonder opleiding of zonder aan enige voorwaarden te voldoen, zichzelf een coach kan noemen.
Om een erkend life coach te worden, begin je meestal met een gerichte opleiding. In een opleiding lifecoach leer leer je de fundamentele coachingsvaardigheden en -technieken, zoals rationeel-emotieve therapie en positief denken.