Je longen zitten in je borstkas. Ze zijn via twee vertakkingen verbonden met je luchtpijp. Elke long bestaat uit kwabben. De rechterlong heeft drie kwabben en de linkerlong twee.
Tussen je borstwand en je longen liggen twee longvliezen. Tussen deze twee longvliezen zit een soort 'glijmiddel', waardoor de vliezen over elkaar kunnen bewegen. In een gezonde situatie zorgen de vliezen ervoor dat je longen aan je borstkas 'plakken'.
Een long
Je hebt twee longen. Deze sponzige organen voorzien je lichaam van zuurstof. De rechter bestaat uit drie kwabben, de linker heeft er twee. Als het moet, kun je best met een kwab of zelfs een volledige long minder leven.
Als longblaasjes eenmaal kapot zijn, kunnen ze niet meer herstellen. Daarom kan de longfunctie bij longemfyseem niet meer verbeteren. De behandeling van longemfyseem richt zich op behandeling van verschijnselen van de ziekte. De symptomen van longemfyseem ontstaan niet plotseling, maar geleidelijk.
De longblaasjes zorgen voor de gasuitwisseling tussen de longen en het bloed. Ze liggen als druiventrosjes aan het eind van de luchtwegen. Longblaasjes zijn erg klein (ongeveer 0,2 millimeter in doorsnee). Er wordt geschat dat we 300-800 miljoen longblaasjes hebben, met een gezamenlijke oppervlakte van rond 80-90 m2.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
Longblaasjes gaan kapot door het vele hoesten. En een roker moet veel hoesten doordat de trilhaartjes in de longen vastgeplakt zitten door de teer zodat ze hun schoonmaakwerk niet meer kunnen doen. Als je stopt met roken zullen kapotte longblaasjes niet herstellen.
Zodra je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere rookoverblijfselen. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden. De longfunctie kan wel tot 30% verbeteren.
Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig je klachten zijn. Hoe oud je kunt worden met COPD is daarom moeilijk te zeggen. COPD krijg je meestal na je veertigste jaar en vaak zelfs nog later.
Zonder goed werkende longen kunt u niet in leven blijven. Om de functie van de longen over te nemen kan een longtransplantatie uitgevoerd worden.
Vitale organen zijn de organen in ons lichaam die absoluut nodig zijn om in leven te blijven. Onder deze organen vallen het hart, de hersenen, de nieren, de lever en de longen. Als één van deze organen stopt met functioneren, dan kan je dit niet overleven zonder medische hulp.
Symptomen en gevolgen
Symptomen van kortademigheid zijn benauwdheid, ademnood, versnelde ademhaling, vermoeidheid, droge mond, slecht slapen, verwardheid en zuchten. De symptomen worden verergerd door inspanning of emotionele spanning. Tevens zijn patiënten vaak bang te stikken tijdens kortademigheid.
De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons 'uitlaatgas'. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.
Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen. Pijn in de borstkas kan ook komen door een longembolie. Er zit dan een klontje bloed in een bloedvat.
Voor mensen met COPD kan het BIPAP-apparaat letterlijk een verademing zijn. 'Waar de CPAP helpt met inademen, ondersteunt de BIPAP bij in- en uitademen. In ons ziekenhuis stellen we het in voor mensen met ernstig COPD om 's nachts thuis te gebruiken. Sommigen gebruiken het ook als ze tussen de middag rusten.
COPD associëren we met hoesten en kortademigheid. Maar mensen met COPD hebben ook meer pijn dan mensen zonder COPD. Pijn komt het meest voor bij matig-ernstige COPD en is gerelateerd aan comorbiditeit en voedingstoestand.
Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken. Lees de tips bij koud weer.
Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.” “Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt.
Al na het roken van één of een paar sigaretten kun je verslaafd raken. Hoe komt dat eigenlijk? Dat komt door een stofje wat in tabak zit: nicotine. Dat lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag
Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers.