Aan het begin of tijdens de menopauze schommelen de hormonen. Daarnaast is een tekort aan vitamine D ook een reden waarom het calciumniveau daalt bij vrouwen in de menopauze. Vitamine D is namelijk nodig om calcium goed op te nemen in je bloed.
De overgang kan invloed hebben op vele aspecten van het lichaam. De ene vrouw reageert gevoeliger op hormoonschommelingen dan de andere. Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden.
Vitamine D3 en calcium – voor spieren en botten
Calcium en vitamine D helpen het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen.
Tijdens de overgang vertraagt namelijk je stofwisseling. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdelijk minder energie hebt.
Hormonale vermoeidheid
Ook kan een onbalans in oestrogeen, testosteron, melatonine, serotonine en cortisol voor vermoeidheid zorgen. Maar ook hormonale aandoeningen als PMS of PMDD kunnen ervoor zorgen dat je vermoeid raakt.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Multivitamine vrouwen 50+
Op nummer één in de categorie 'beste multivitaminen voor vrouwen 50 tot 70 jaar' staat 'Flinndal Multi 50+'. Het product bevat de aanbevolen 10 microgram vitamine D en het heeft een normale dosering van de andere vitamines en mineralen, zo schrijft de Consumentenbond.
Neem op latere leeftijd vitamine D: als vrouw vanaf 50 jaar, als man vanaf 70 jaar. Vitamine B12 heeft u nodig als u alleen plantaardig eet (veganistisch). Als u zwanger bent (of wilt worden): slik foliumzuur en vitamine D, ook als u een lichte huid heeft.
Zo werken salie, fenegriek en zoethout hebben stimulerend.Ook groene thee helpt bij dit kwaaltje. Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid zijn enkele vaak voorkomende klachten tijdens de menopauze. Kies daarom voor kalmerende infusies op basis van kamille, citroenmelisse, passiebloem of valeriaan.
Zoals net al even kort benoemd zijn opvliegers en nachtelijk zweten ook bekende overgangsverschijnselen. Hoewel magnesium deze verschijnselen niet kan verminderen, is het wel een belangrijke voedingsstof hierbij. Als je veel zweet verlies je niet alleen vocht, maar ook mineralen waaronder magnesium.
De rol van magnesium in de overgang
De overgang gaat dus gepaard met een aantal vervelende klachten die u graag wilt voorkomen. Magnesium kan hierin een sleutelrol spelen! Het speelt namelijk een belangrijke rol bij de energiestofwisseling, de botopbouw en de aanmaak van hormonen.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.
Je kunt kiezen tussen: pillen waar de 2 hormonen allebei in zitten: estradiol met dydrogesteron. Dydrogesteron is een progestageen. estradiol in pillen ( estradiol om in te nemen ) of in pleisters, een spray of een gel ( estradiol op de huid ).
Veel voorkomende oorzaken bij een hormonale disbalans zijn: Stress. Ongezond voedingspatroon. Roken, drugsgebruik of medicijngebruik.
Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst. Oorzaken van progesteron tekort zijn stress, leeftijd, overgewicht, ondergewicht, hormoonverstorende stoffen en oestrogeendominantie.