Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Gehakt of andere soorten vlees ontdooien doe je best in de koelkast. Dat duurt natuurlijk het langst, maar is wel de meest juiste/beste manier. Indien je het ontdooien toch wat sneller wil laten gaan, kan je het vlees in een waterdichte verpakking in koud water leggen. Ververs het water wel om het half uur.
Stel je wil een halve kilo gehakt ontdooien, dan kan je erop rekenen dat dit zeker een dag nodig zal hebben. Hou er ook rekening mee dat 4 graden Celsius de beste temperatuur is om iets te ontdooien én dat een koelkast niet altijd op alle plekken even koud is.
Ontdooi vlees door het onder koud water te houden.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Gehakt rullen
Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren gehakt dan in een pan met kraanwater, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten (!) is het dan ontdooid. Haal het gehakt een half uur voor het koken uit de verpakking.
Eten ontdooien gaat nog sneller in de microgolfoven. Doe wat je wilt ontdooien in een bakje dat geschikt is voor de magnetron (ontdooi bijvoorbeeld nooit rechtstreeks in het piepschuimen bakje van de supermarkt!)
Ontdooien in de koelkast
Wanneer je tijd hebt om te ontdooien, is de koelkast wel de juiste plaats. Maar let op waar je het vlees laat ontdooien: het beste is op een plaats tussen de 3 en de 5 graden. Op deze manier loopt de kerntemperatuur van het vlees mooi naar de 0 graden (en vervolgens door naar 3-4 graden).
Bevroren: 800W: plaats de ballen op een bord naast een schaal met water.Verhitten ± 6,5 minuten voor 2 ballen. Ontdooid 800W: plaats de ballen op een bord naast een schaal met water. Verhitten ± 5,5 minuut voor 2 ballen.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Normaal duurt het ongeveer 12 uur om het gehakt volledig te laten ontdooien. Als je bezoek al bijna op de stoep staat en je hebt het gehakt snel nodig dan volg je de volgende stappen en je bent binnen een uur klaar om te gaan koken! Lees ook eens hoelang je vlees in de vriezer kunt bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.
Haal hiervoor het vlees uit de diepvries en laat het vlees 1 dag langzaam ontdooien in de koelkast. Het ontdooien in 1 dag is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het product. Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
De truc om droge gehaktballen te voorkomen is dat je ze simpelweg niet te lang moet braden. Daarnaast maakt de jus bij dit recept ze ook onweerstaanbaar lekker.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
- Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Bevroren voedsel:: Bevroren snacks kunnen zonder aanpassingen in uw Philips Airfryer worden bereid. U hoeft diepvriesproducten niet te ontdooien voordat u ze gebruikt in het apparaat. Diepvriesproducten vereisen een iets langere bereidingstijd, maar dit heeft geen invloed op het eindresultaat.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!