De jasmijn is een groenblijvende heester of klimplant. Hij heeft prachtige, geurende, stervormige bloemen die meestal wit of geel zijn. Een sterke klimplant met een heerlijke geur.
Alles over de Toscaanse Jasmijn
Het is een winterharde plant en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Dit maakt het de ideale plant voor elke tuin. De sterjasmijn groeit het liefst op een plek in de volle zon. Met deze klimplant geef je je muur of schutting een prachtig mooie en fleurige uitstraling.
De jasmijn kan niet goed tegen de kou en moet daarom ook tegen de vorst beschermd worden. Een nachtvorst kan de plant wel verdragen, maar de ideale temperatuur om te overwinteren is in een omgeving boven het vriespunt.
Sterjasmijn behoort tot de groenblijvende klimplanten: het behoudt zijn sterke, groene bladeren het hele jaar door zodat de tuin om muur er ook in de winter groen uitziet! Temperaturen tot -10 ° C kunnen normaal gesproken de Toscaanse Jasmijn plant niet schaden.
De plant is eenjarig en niet in staat een harde winter te doorstaan, maar kan wel lichte vorst verdragen. Bovendien omvat de bloeiperiode van de plant de gehele zomer. De Sterjasmijn heeft voor een goede bloei regelmatig water en mest nodig.
Bij voorkeur net boven een oog dat naar buiten "kijkt". Als u de Jasmijn in 3 jaar verjongt, kunt u in het eerste jaar 1/3 van de takken snoeien. In het tweede jaar snoeit u dan de helft van de takken die in het eerste jaar zijn blijven staan. In het derde jaar snoeit u de resterende takken.
De jasmijn snoei je in het voorjaar als de vorst voorbij is. Een verwilderde plant heeft extra snoei nodig om verjongd te worden. Gedurende het seizoen kan je voor vormbehoud wat licht snoeiwerk doen. Er zijn tegenwoordig meerdere variëteiten van de jasmijn te koop, waaronder cultivars met gele bloemen.
De Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimplant die in de volle grond of in een ruime pot gezet kan worden. Redelijk winterhard op een beschutte plaats. Toscaanse jasmijn is ook te koop in verschillende leivormen en bolvormen.
Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af.
In principe kunnen ze gewoon in de volle grond groeien, zoals ook in Italië, maar dan moet je ze 's winters dus soms een beetje helpen. Maar Toscaanse jasmijnen zijn ook prachtige kuipplanten. Dan kun je ze tijdelijk binnen zetten, maar plant ze wel in een ruime pot. Aan jou de keus.
Snoei uitgebloeide takjes terug
Begin met het terugsnoeien van uitgebloeide takjes. Hier zitten helemaal geen bloemen meer aan; die zijn er al vanaf gevallen. Doe eventueel je handschoenen aan en pak de snoeischaar. Pak het takje beet en knip het net na een nieuw scheutje (vanaf de plant af gezien) af.
Standplaats: Bepaal een plek in de tuin waar de Toscaanse Jasmijn uit de wind staat. Naast een schuurtje of bij een schutting bijvoorbeeld, als het maar beschut is. Wanneer de Jasmijn in de volle koude gure wind staat wordt hij niet vrolijk en hij kan daar niet goed tegen.
De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
Een jasmijn in pot, moet je altijd beschermen wanneer er vrieskou op komst is. Haal de ranken los van de spandraden of schutting, en draai deze in een grote cirkel. Leg de cirkel ranken op de pot en zet de pot op een lichte koele plek.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven.
Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.
Snoeien van de Jasmijn doet u direct na de bloeiperiode. Wilt u de Toscaanse Jasmijn als bedekking voor een schutting of dergelijke gebruiken dan raden wij 3-4 planten per strekkende meter aan om een mooi volgroeid resultaat te bereiken.
De jasmijn bloeit doorgaans gedurende de zomermaanden. Dit betekent dat je vanaf eind juli tot begin september kunt genieten van de mooie witte bloemen. Er zijn echter ook jasmijnsoorten die juist in de winter bloeien. Deze soorten staan in bloei tussen november en maart.
De jasmijn is een langzame groeier, krijgt een uiteindelijke hoogte van vijf meter en groeit het best als hij in de volle zon staat. Hij groeit uitstekend tegen gaaswerk, pergola of gewoon een muur. Het is geen zelfhechtende klimplant, help hem dus een handje door hem aan het oppervlak te bevestigen.
Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot.
Het is normaal dat een nieuwe plant eerst twee jaar groeit en dan pas tot bloei kan komen. Hij bloeit op het tweedejaarshout. Daar moet je met snoeien rekening mee houden: als je de takken die hij dit jaar maakt er af snoeit, dan heb je volgend jaar weer geen bloei.
Philadelphus, beter bekend als de boerenjasmijn, is een geweldige struik voor de vroege zomer. Vrijwel alle soorten bloeien in mei – juli en zijn dan bedekt met massa's heerlijk zoetgeurende, witte of roomwitte bloemen in lossen tuilen.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Is de boerenjasmijn groenblijvend in de winter? Nee, de boerenjasmijn (Philadelphus) is niet wintergroen, de struik is bladverliezend in de winter.